Suora Yhteys: Mikko Koivu johtaa joukkonsa huippuvireistä Auston Matthewsia vastaan

NHL, KHL / Artikkeli
Mikko Koivu on viime aikoina ollut kovassa vireessä ja ollut kokonaisvaltainen johtaja joukkueelle.
Kuva © Getty Images
Viikonloppuna riittää NHL-kiekkoa hyvään katseluaikaan, mutta ennen sitä vilkaisemisen arvoinen ottelu on Minnesota Wildin visiitti kovavireisen Auston Matthewsin kotiluolassa. KHL:n puolella Jokerit pyrkii jatkamaan pitkää pisteputkeaan kotonaan ennen maajoukkuetauolle siirtymistä.

NHL:ssä suomalaisista viime viikon aikana kunnnostautuivat etenkin Winnipeg Jetsin Patrik Laine, Florida Panthersin Aleksander Barkov ja myös Minnesota Wildin kapteeni Mikko Koivu.

Laine sai jälleen pistehanansa auki, kuten myös pitkässä maalittomassa kurimuksessa pärskinyt Barkov. Koivu taas otti Wildissä isännän otteet käyttöön viimeistelemällä kauniin jatkoaikaosuman Edmonton Oilersin verkkoon.

Myös viikonloppuna suomalaisfanien kannalta mainioon aikaan irti pääsevän Esa Lindellin viikko Dallas Starsissa oli mainio.

KHL:ssä Jokerit jatkoi itsenäisyyspäivänä voittokulkuaan Medvescak Zagrebin kustannuksella. Pisteet irtosivat jälleen vasta varsinaisen peliajan jälkeen, kun Ville Lajunen pysäytti kellot jatkoajalla. Joukkueella onkin alla useampi niukka voitto niin sarjan kärkijoukkueista kuin heittopusseistakin.

Vahvassa nosteessa oleva narripakka tähyää vielä yhtä täppää voittosarakkeeseensa ennen maajoukkuetaukoa, kun Slovan Bratislava vierailee Helsingissä. Näyttääkin siltä, että Jukka Jalosen suojatit ovat aloittaneet toden teolla kirin kohti konferenssin kolmostilaa.

 • Toronto
 • TO 8.12.klo 2.35
 • Minnesota

Toronto Maple Leafsillä on meneillään hiukan sekava vaihe. Joukkue voitti ensin kaksi kamppailua vakuuttavasti, mutta hävisi sitten kahdesti. Etenkään Calgary Flamesille kärsitty 3-0-tappio ei anna päänsilittelyille sijaa.

Myös pelaajapuolella tapahtuu. Edes päävalmentaja Mike Babcock ei tiedä, kuka on joukkueen kakkosmaalivahti Wild-kamppailussa, sillä Jhonas Enroth pistettiin siirtolistalle. Peter Holland taas istuu katsomossa odottelemassa siirtoa.

Mitä kannattaa seurata, kun Minnesotasta tulee suomalaisvieraita Torontoon, paikan päällä NHL-kiekkoa seuraava Sami Koljonen?

Sami Koljonen: Minnesotan suomalaistrioa luonnollisesti kannattaa pitää silmällä, eikä vähiten sen takia, että kaksi heistä on äitynyt hyvään vireeseen. Koivu on kerännyt kahteen edelliseen otteluun tehot 1+1, joista maali oli jo mainittu kaunis jatkoaikapussi.

Koivun merkitys Wildille on myös muuta kuin pisteet, sillä suomalaiskapteeni on taas johtanut joukkojaan etenkin kokonaisvaltaisella pelillä, niin hyökkäys- ja puolustuspäässä kuin aloitusympyrässäkin. 

Myös Erik Haula on esiintynyt viime aikoina vahvasti. Viime viikolla Vancouveria vastaan syntyi myös messevät tehot 1+1. Ehkä Mikael Granlundkin avaa pistehanansa Torontossa.

Kannattaa tietysti myös seurata, saavatko suomalaiset pidettyä edelliseen viiteen otteluun tehot 5+1=6 takoneen Auston Matthewsin aisoissa.

 • Philadelphia
 • LA 10.12.klo 20.05
 • Dallas

Julius Hongan NHL-ura on saanut näyttävän startin, kun heti ensimmäisissä otteluissa pistetili aukesi. Honka ei kuitenkaan ole ollut Dallasin suomalaisrintaman paras onnistuja viime aikoina, Koljonen sanoo.

Sami Koljonen: Esa Lindellillä on menossa vahva kausi Dallasissa. Maalitili NHL:ssä aukesi jo aiemmin, ja vastuu on tuntunut kasvavan ottelu ottelulta. Colorado Avalanchea vastaan Lindell kellotti jo yli 23 minuutin peliajan viime viikonloppuna.

Honka on ollut hyvä, mutta parannettavaa löytyy vielä etenkin tasaisuudessa. Joissain otteluissa Honka on esiintynyt kuin kokenut NHL-jyrä, välillä junnumaiset piirteet puskevat vielä väkisin esiin.

Philadelphia Flyersia vastaan Dallasin olisi hyvä onnistua etenkin hyökkäyksessä, sillä Flyers-maalilla Steve Mason on viime aikoina esiintynyt vakuuttavasti, kun taas Starsin oma pää vuotaa pahasti.

Vaikka Kari Lehtosella ja Antti Niemellä onkin huimasti parannettavan varaa, ei kaikkea sovi suomalaistandemin piikkiin laittaa. Totuus on, että Dallasin omaan pään pelissä on ollut murheellista katseltavaa.

 • Los Angeles
 • LA 10.12.klo 23.05
 • Ottawa
 • Anaheim
 • SU 11.12.klo 23.05
 • Ottawa

Sekä lauantaina että sunnuntaina Kanadan pääkaupungin seura Ottawa Senators on lauteilla hyvään katseluaikaan. Sunnuntain kohtaamisessa Senatorsia on upottamassa Anaheim Ducksin mukana myös Sami Vatanen. Mitä Ottawasta kannattaa pitää silmällä, ja mitä Vataselle kuuluu, Sami Koljonen?

Sami Koljonen: Ottawan maalivahtitilanne on hiukan kimurantti tällä hetkellä. Ykkösmaalivahti Craig Anderson ymmärrettävästi viettää paljon aikaa syöpää sairastavan vaimonsa kanssa, eikä näin ollen ole aina joukkueensa käytettävissä. Paikkaamaan hankittu Mike Condon taas on löytänyt huippuvireen ja on torjunut tällä kaudella jo kahdesti nollapelin.

Kolmosveskariksi luiskahtaneen Andrew Hammondin tilanne on mielenkiintoinen. Anderson ei lähde Senatorsin vieraskiertueelle mukaan, joten voi olla, että Hammond pääsee viikonloppuna tositoimiinkin. Hammond laitettiin jo siirtolistallekin ja lähetettiin farmiin, mutta yksikään seura ei kiinnostunut. Mikä on Hammondin vire ja sitoutuminen joukkueeseen?

Vatanen on ollut tuttu itsensä. Pienikokoinen kiekollinen puolustaja kellottaa isoja minuutteja Anaheimin alakerrassa joka ilta, ja vastuuta tulee etenkin ylivoimalla.

Pisteitä − ja etenkin maaleja − voisi odottaa Vataselta enemmänkin, sillä Ducksin ainoa suomalainen on iskenyt vain yhden repun koko alkukaudella.

 • Jokerit
 • TO 8.12.klo 18.30
 • Slovan

Jokerit porskuttaa viiden ottelun voitto- ja kahdeksan ottelun pisteputkissa. Ennen maajoukkuetaukoa helsinkiläiset kohtaavat kotonaan vielä Slovan Bratislavan, joka ei kuulu sarjan kärkijoukkueisiin. Kysyimme KHL- ja Jokerit-asiantuntijamme Ville Kyröltä, miksi torstain ottelua ei kuitenkaan kannata missata.

Ville Kyrö: Slovan on Jokereille mainettaan pahempi vastus. Itse asiassa narripaidat jäivät edellisen kerran pisteittä juuri Slovania vastaan ja ovat taipuneet Bratislavan ylpeydelle kahdessa edellisessä keskinäisessä. Lisäksi Jokerit pelaa seuraavan kerran kotonaan vasta tapaninpäivänä, joten pohja on rakennettu vauhdikkaalle matsille.

Vieraiden maalivahtivalinnasta riippuen katseet kannattaa kiinnittää Slovanin veräjälle. Pelatessaan Barry Brust on sarjan viihdyttävimpiä veskareita omintakeisella tyylillään. Tämä vanhan liiton kassari saattaa kirjaimellisesti seistä päällään, jos löytää oikean pelivireen. Vaihtoehtoisesti miehestä voidaan tehdä reikäjuustoa, jolloin tunteet tuskin pysyvät kurissa ja Brust joutuu Helsingin Areenan ivallisen yleisön teräviin hampaisiin. Toivoa sopiikin, että mies nähdään Slovanin maalilla.

Jokerijoukkueessakin riittää seurattavaa. Energinen Frank Gymer iski KHL-uransa ensimmäisen maalin Medvescak-verkkoon, eikä osuma jääne nuorukaisen viimeiseksi. Tehojensa kanssa tuskailleen Ville Lajusenkin ruuti on kuivumaan päin.

Myös seuraavaksi lähtijäksi tituleerattu Joey Hishon näytti elonmerkkejä edellisessä ottelussaan. Olisiko miehellä vielä sittenkin annettavaa Jokereille, vai oliko tiistainen piristyminen - Hishonille tutuin termein - too little, too late?

» Lähetä palautetta toimitukselle