Suora Yhteys: Kuka sammuttaisi Moskovan valot, kuka sytyttäisi Dallasin?

NHL, KHL / Artikkeli
Jokerit tarvitsee Antti Pihlströmin energiaa alkavassa ottelusarjassa.
Kuva © Pekka Rautiainen / Jokerit
NHL:n siirtoraja lähestyy. Kesken kuumimpien treidispekulaatioiden Calder-ehdokkaat Patrik Laine ja Auston Matthews kohtaavat toistamiseen. KHL:ssä Jokerit yrittää tehdä mahdottomasta totta.

Siirtorintamalla on toistaiseksi ollut hiljaista, mutta paljon huhuja on liikkunut monen ison nimen ympärillä. Räjäyttääkö Colorado Avalanche pakkansa vielä ennen ensi viikon siirtorajaa myymällä Matt Duchenen tai Gabriel Landeskogin? Ratkaisevatko Pittsburgh Penguins tai Tampa Bay Lightning maalivahtikysymyksensä myymällä Marc-Andre Fleuryn tai Ben Bishopin?

Ennen siirtorajaa ja sitä edeltävää viikonloppua ehditään nauttia kahden supertulokkaan kohtaamisesta, kun Auston Matthews ja Patrik Laine ottavat toisen kerran mittaa toisistaan NHL-tasolla.

KHL:ssä kauden huipennus on käsillä, kun kiekkosarjan pudotuspelit pyörähtävät käyntiin. Jokerit kohtaa koko runkosarjan kärkijoukkueen, Moskovan TsSKA:n, ja hakee revanssia toissavuotisesta pudotuspelisarjasta, jonka moskovalaiset veivät nimiinsä. Haaste on valtava, mutta helsinkiläiset eivät taatusti lähde pyytelemään anteeksi tälläkään kertaa. Riittääkö narripakan potku laittamaan kampoihin KHL:n goljatille?

 • Toronto
 • Ke 22.2.klo 2.30
 • Winnipeg

Viikon kenties etukäteen huikein kohtaaminen pelataan jo alkuviikosta, kun Winnipeg Jets ja Patrik Laine matkaavat Toronto Maple Leafsin ja Auston Matthewsin vieraiksi. Ottelun selostaa Viasatilla Antti Mäkinen.

NHL-asiantuntijamme Sami Koljonen summasi kaksikon kausia.

Sami Koljonen: Kaksikon kaudet ovat olleet hämmentävän samanlaisia: Molemmat ovat pystyneet lunastamaan korkeita ominaisuuksia ja nousemaan joukkueidensa aivan avainhyökkääjien joukkoon, molempien joukkueet keikkuvat pudotuspeliviivan tuntumassa ja molemmat ovat tehneet henkeäsalpaavia temppuja, kuten Laineen kolme hattutemppua ja Matthewsin neljä maalia avausottelussa todistavat.

Laine antoi muutaman ottelun tasoitusta tulokkaiden pistepörssissä aivotärähdystä parannellessa, mutta on silti noussut jälleen keltanokkien pörssikärkeen. Se, mikä minut on Laineessa yllättänyt, on hänen yllättävän kypsä kahden suunnan pelinsä NHL-tasolla. Toki Matthews on puolustusosaamiseltaan suomalaista edellä, mutta ei niin paljon kuin moni ajattelee.

Totta kai pisteettömiäkin vaiheita molemmille on tullut, mutta kaksikko on pystynyt olemaan yllättävän tasaisia otteissaan. Taso on heilahdellut vähän siihen nähden, että molemmat pelaavat heti tulokaskaudellaan todella isossa roolissa.

Keskiviikkoyön kohtaamisessa on jälleen täydellinen paikka vertailla kaksikon osaamista keskenään. Vetää kumpi tahansa ottelussa tai koko Calder Trophy -kisassa pidemmän korren, molempien menoa on ollut aivan äärimmäisen nautittavaa katsella. Harvoin näkee kahta näin lahjakasta tulokasta samaan aikaan.

 • Los Angeles
 • La 25.2.klo 23.00
 • Anaheim
 • Dallas
 • Su 26.2.klo 19.30
 • Boston
 • Carolina
 • Su 26.2.klo 22.00
 • Calgary

Viikonloppu tarjoilee NHL-faneille jälleen prime time -herkkua. Sami Vatasen Anaheim Ducks pääsee irti lauantaina, sunnuntaina taas suomalaisvärejä liehuu molemmissa joukkueissa niin Dallas Starsin ja Boston Bruinsin kuin Carolina Hurricanesin ja Calgary Flamesinkin otteluissa.

Tuttu näky Dallasissa tällä kaudella: Veskari vaihtuu kesken ottelun.
Tuttu näky Dallasissa tällä kaudella: Veskari vaihtuu kesken ottelun.
Kuva © Getty Images

Dallasin ja Bostonin taistossa vastakkain ovat suomalaisveskarit, kun Tuukka Rask vartioinee Bruins-veräjää, ja Starsin verkolla seisoo joko Kari Lehtonen tai Antti Niemi. Sami Koljosen mielestä molempien joukkueiden pitäisi tehdä siirtorajalla kauppoja maalivahtiosastolla.

SK: Rask tarvitsee paremman kirittäjän. Piste. Suomalaisvahdin otteissa on ajoittain ollut selviä väsymyksen merkkejä tällä kaudella, kun muita veskareita ei ole uskaltanut päästää kehiin. Anton Hudobinista, Zane McIntyrestä tai Malcolm Subbanista ei ole ollut antamaan Raskille lepovuoroja.

Dallasissa Lehtosen ja Niemen huonoista tilastoista voidaan suureksi osaksi syyttää Dallasin uhkarohkeaa pelitapaa ja huonoa puolustamista, mutta suomalaiskaksikon parasta ennen -päiväys tuntuu olevan mennyt.

Tästä kaudesta Dallas tuskin saa enää leivottua mitään kasaan, joten yhtä hyvin joukkue voi yrittää hankkia esimerkiksi Pittsburghista Fleuryn vaihdossa Lehtoseen ja pariin kokeneeseen pelaajaan, jotka pystyisivät auttamaan Penguinsia kevään pudotuspeleissä. Jotain Penguinsin joka tapauksessa on tehtävä, ettei se menetä kesän laajennusvaraustilaisuudessa maalivahtia aivan korvauksetta.

Starsilla on sinällään ihan hyvä runko olemassa, kunhan puolustukseen saa vakautta ja viimeistelyyn terävyyttä. Jos tämän taakse joukkue saisi naarattua ensi kaudeksi luotettavan veskarin, voisi joukkue palata jälleen divisioonan kärkikahinoihin.

 • TsSKA
 • Ti 21.2.klo 18.30
 • Jokerit
 • TsSKA
 • To 23.2.klo 16.00
 • Jokerit
 • Jokerit
 • La 25.2.klo 16.00
 • TsSKA
 • Jokerit
 • Ma 27.2.klo 18.30
 • TsSKA

Jokerit saa vastaansa KHL:n ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Moskovan TsSKA:n. Helsinkiläisille jää näytelmässä haastajan rooli, mutta fakta on se, ettei TsSKA ole vielä tällä kaudella onnistunut voittamaan Jokereita. Voiko trendi jatkua myös pudotuspeleissä, KHL-asiantuntijamme Ville Kyrö?

Ville Kyrö: Jokereille ensimmäisen ottelun voittaminen olisi äärettömän tärkeä temppu. Jo toissavuotisessa sarjassa se oli lähellä, mutta sensaatio suli tuomarivirheeseen. Narripaitojen itseluottamus on juuri tällä hetkellä hyvä, mutta tietyllä tapaa hiuskarvan varassa. Usko on ollut koetuksella, minkä osaltaan myönsi Jesse Joensuukin Antti Mäkisen haastattelussa runkosarjan päätösottelun jälkeen. Siksi Moskovasta on palattava Helsinkiin vähintään yhden voiton kanssa.

Kun toisella on kärjistäen kaksi joukkueellista KHL-tason pelaajia ja toinen saa hädin tuskin kasaan yhden, ei ennakkosuosikista ole epäselvyyttä. Suosikin asema tuo kuitenkin mukanaan myös suosikin paineet. Moskovassa kukaan ei sano sitä ääneen, mutta kaikki tietävät, mikä on kauden keskinäisten tilanne. Jos tämä epävarmuus kytee TsSKA-pelaajien mielissä vielä ensimmäisen kahden ottelun jälkeen, on Jokerit onnistunut startissaan ja taistelee ottelusarjan voitosta.

Helsinkiläiset eivät kohtaa Pietarin SKA:n kaltaista tähtisikermää, vaan yhtenäisen joukkueen. Kun Alexander Radulovkin loikkasi rapakon taakse viime kauden päätteeksi, on TsSKA:n runko tasaista, mutta erinomaista massaa. Sen päihittämiseksi tarvitaan rumia maaleja ja jämäkkää läsnäoloa molemmilla maaleilla. Otsikoihin nousevat nimet, kuten Joensuu, Tommi Huhtala ja Marko Anttila, siinä missä Brian O'Neill tuskin pääsee toistamaan syksyistä hattutemppuaan.

Mikä tärkeintä, Ryan Zapolskin on oltava vireessä. Jenkkikassarista leivottiin hiljalleen joukkueen ykkösvahti, jolla on ollut sekä hetkensä että vaikeutensa. Käyrä on nousujohteinen, mutta nyt täytyy pysäyttää TsSKA. Ei kerran, ei kahdesti, eikä kolmesti, vaan neljästi. Siinä riittää savottaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle