Suora Yhteys: Jussi Jokinen tarvitsisi joululahjan Tuukka Raskilta

NHL, KHL / Artikkeli
Jussi Jokinen pyrkii tekemään Tuukka Raskin iltapuhteesta hikisen.
Kuva © Getty Images
Kuluva viikko tarjoaa kiekkoelämyksiä eri pituuspiireiltä, kun NHL:ssä mitellään viimeiset huippukamppailut ennen joulua ja KHL:kin on palannut ruutuihin uuden jatkoaikasäännön turvin. Kuka nousee otsikoihin, ja mistä kohistaan vielä joulupöydässäkin?

NHL:ssä painellaan täysillä aatonaattoon saakka − Suomessa itse asiassa aaton puolelle asti.

Koko sarjan tulikuumin joukkue tulee yllättävältä suunnalta, kun Jarmo Kekäläisen johtama Columbus Blue Jackets lipuu voitosta voittoon. Montrealin suomalaistulokas Artturi Lehkonen pyrkii joukkueensa Montreal Canadiensin kanssa laittamaan kapuloita Columbuksen rattaisiin juuri ennen jouluaaton aamupuuron syöntiä.

Vuorokautta aiemmin suomalaiset iskevät yhteen myös Boston Bruinsin ja Florida Panthersin ottelussa. Boston pyrkii Tuukka Raskin johdolla pitämään Jussi Jokisen ja loistavaan pistetehtailuun alkaneen Aleksander Barkovin ilman osumia.

KHL:ssä on palattu takaisin päiväjärjestykseen maajoukkuetauon jäljiltä. Runkosarjaa on pelaamatta noin kolmannes ja otteluohjelma pyörii keskeytyksettä joulunkin yli. Jokerit starttasi viikkonsa jatkoaikatappiolla Avangard Omskia vastaan ja sai samalla maistiaisen KHL:äänkin rantautuneesta sääntömuutoksesta, jonka myötä jatkoajat pelataan kolmella kolmea vastaan.

Ennen joulua helsinkiläisjoukkue yrittää vielä kartuttaa pistepottiaan Metallurg Novokuznetskin ja Sibir Novosibirskin kustannuksella. Kauempana idässä pelattavien otteluiden aikaiset alkamisajat tarjoavat täydellistä tekemistä joululomalaiselle!

 • Florida
 • PE 23.12.klo 2.35
 • Boston

Boston Bruins keikkuu tällä hetkellä viimeisillä pudotuspelipaikoilla, Floridan pudotuspelijuna taas vaikuttaa pikkuhiljaa karkaavan, jos joukkue ei pian tee huomattavaa ryhtiliikettä.

Floridan Aleksander Barkov on takonut ennen keskiviikon vastaisen yön kierrosta joulukuun yhdeksässä ottelussaan mukavat tehot 5+3=8. Samaan aikaan joukkuekaveri Jussi Jokinen on saanut aikaan vain yhden maalin.

Mikä tilanne joukkueilla on, NHL-asiantuntijamme Sami Koljonen? Entä mistä Floridan suomalaiskaksikon hyvin erilainen vire johtuu?

Sami Koljonen: Boston on kärsinyt etenkin maalintekovaikeuksista ja ailahtelevuudesta. Tuntuu, että kun joukkue saa maaleja aikaan, oma pää unohtuu heti. Viime viikolla joukkue sai sekä Anaheim Ducksin että Pittsburgh Penguinsin verkkoon kolme maalia, mutta päästikin molemmissa neljä omiin.

Viikonvaihteessa Los Angeles Kingsiä vastaan taas Tuukka Rask torjui joukkueen maalilla upean nollapelin, mutta voitto oli silti hiuskarvan varassa joukkueen tehdessä vain yhden maalin. Kun joukkue saa peliinsä tasaisuutta ja yhdistettyä maalinteon ja puolustamisen, voi joukkue äityä hurjaan vireeseen.

Floridalla on sekava alkukausi menossa valmentajan vaihdoksineen ja omistajaportaan veivailuineen. Joukkue tarvitsisi selvästi vakautta, jotta viime vuoden menestyjäjoukkue pääsisi edes pudotuspeleihin.

Barkovin alkukausi oli äärimmäisen vaitonainen. Nuoren sentterin otteista näkyi selvästi ahdistus ja mailan puristaminen, mutta nyt peli on selvästi raikkaampaa. Se näkyy pakosti myös tuloksista. Vaikka tuntuu, että Barkov olisi pelannut NHL:ssä jo vuosikausia, pitää muistaa, että kyseessä on vain 21-vuotias nuorukainen. Pelin ailahtelu on ymmärrettävää.

Viime kaudella Floridan toiseksi paras pistemies Jokinen on ollut kuin varjo vuodentakaisesta. Vammoista kärsinyt Jokinen ei ole koko kaudella saanut kuin viisi pistettä aikaan, ja myös rooli on pienentynyt selvästi. Välillä 33-vuotias laituri ei ole saanut kuin reilut 10 minuuttia peliaikaa otteluissa

Jokinen on pelannut viime aikoina toisen alisuorittajan Nick Bjugstadin vierellä. Kun kaksi huonolla itseluottamuksella pelaavaa ja ilmeisestä valmennuksen hetkellisestä luottamuspulasta kärsivää peluria laitetaan yhteen ja toivotaan onnistumisia, ei huonot tulokset ole kovin yllättävä lopputulema. 

Jokinen tarvitsisikin Boston-vahti Raskilta joululahjaksi maalin tai pari, jotta saisi itseluottamuksen kohdalleen ja lisää vastuuta. Rask tuskin tätä joulupukin roolia kuitenkaan haluaa ottaa.

 • Columbus
 • LA 24.12.klo 2.05
 • Montreal

Columbus on ennen keskiviikon vastaisen yön Los Angeles -ottelua voittanut peräti yhdeksän matsia peräkkäin, mikä tekee joukkueesta epäilemättä tämän hetken suurimman NHL-yllättäjän.

Joukkueen riveissä Markus Nutivaara pelaa oivallista tulokaskautta ja saa mukavasti myös vastuuta.

Joululahjana Columbus ei varmasti voittoa Montreal Canadiensilta silti saa, kun joukkueet iskevät yhteen.

Mitä Columbuksen menestyksen taustalla on? Mitä odotat ottelussa suomalaiselta tulokaskaksikolta Nutivaara-Lehkonen?

SK: Myönnän. Itsekin tuomitsin Columbuksen ja sen päävalmentajan John Tortorellan ennen kautta ja odotin joukkueen olevan lähellä jopa NHL:n pohjaa.

Joukkueesta on kuitenkin löytynyt paljon uusia loistajia, kuten tulokassensaatio Zach Werenski, aivan huimaa kautta pelaava Cam Atkinson sekä kesähankinta Sam Gagner. Joukkueessa ei juurikaan tähtistatuksen pelaajia ole, mutta silti Blue Jacketsilla on vajaan 30 pelatun ottelun jälkeen peräti kuusi jo 20 pisteen rajan ylittäjää.

Myös viime kaudella vammoista kärsinyt ja ailahtelevasti pelannut Sergei Bobrovski on nostanut tasoaan huimasti ja palannut NHL:n kärkitorjujien joukkoon.

Kaiken tämän taustalla vaikuttaisi olevan yksinkertainen resepti: joukkue pelaa tehokkaasti, virheettömästi ja ennen kaikkea yhdessä.

Nutivaara on kaikessa hiljaisuudessa todellakin pelaamassa hyvää tulokaskautta. Pisteitä on tullut yhteensä viisi, mutta se ei Nutivaaran kohdalla ole olennaista. Suomalaispakki pelaa koko ajan varmaa peruspeliä: puolustaa hyvin ja antaa järkeviä ja turvallisia syöttöjä. NHL:n kuumimman joukkueen suomalaistulokas ei yksinkertaisesti tee virheitä juuri yhtään

Montrealin Lehkosella niitä taas tulee aina silloin tällöin, mutta kokonaisuudessaan peli on uomissaan. Vastuuta ja tuloksia tulee molempia ihan mukavasti. Välillä välähtelee ja räiskähtelee kunnolla, välillä taas suorittaminen on perusvarmaa. Pelkkää selviytymistä turkulaislähtöisen hyökkääjän peli ei kuitenkaan ole, mitä voidaan jo pitää hyvänä tuloksena.

 

 • Metallurg NK
 • KE 21.12.klo 14.00
 • Jokerit
 • Sibir
 • PE 23.12.klo 14.30
 • Jokerit

Jokereiden loppuviikko pitää sisällään kaksi helsinkiläisjoukkueelle tärkeää ottelua, joissa vastaan asettuvat liigan heittopussin maineessa oleva Metallurg Novokuznetsk sekä Joonas Kemppaisen edustama Sibir Novosibirsk. Jokerit pääsi tuoreeltaan uuden jatkoaikasäännön makuun, kun se joutui maanantaina taipumaan kovakuntoiselle Avangard Omskille varsinaisen peliajan jälkeen. KHL- ja Jokerit -asiantuntijamme Ville Kyrö perkaa sääntöuudistuksen vaikutukset narripakkaan ja ennakoi tulevia otteluita.

Ville Kyrö: Jatkoajalle venynyt ottelu on lähtökohtaisesti sekä pelaajille että faneille pettymys, jota suurempi antikliimaksi on ainoastaan voittolaukauskilpailu. Viihdearvoa lisäävä muutos on siis yleisellä tasolla varsin tervetullut.

Jokerit puolestaan on jaetulla kärkisijalla vähintään jatkoajalle venyneiden otteluiden määrässä, eivätkä voittolaukauskisat ole olleet joukkueen erikoisalaa. Vaikka ensimmäinen kokemus kolmella pelatusta jatkoajasta oli narripakalle tunnusteleva ja lopulta tappiollinen, helsinkiläisten voisi jatkossa olettaa panostavan tosissaan otteluiden ratkaisemiseen ennen voittolaukauksia. Äärimmäisen tiukassa keskikastissa varsinaisen peliajan jälkeen raavituilla pisteillä voi olla runkosarjan päättyessä kriittinen merkitys. Toivottavasti liikaa ei ole vielä mennyt sivu suun.

Jokereiden tulevista otteluista Metallurg-matsi menee kategoriaan pakkovoitto. Ikävä kyllä Jokerit on ollut hankaluuksissa kyseisen osaston otteluiden kanssa, eikä täysin varmoja pisteitä voi luvata tälläkään kertaa aikaeron asettaessa omat haasteensa. Kaikki muu kuin täysi pistepotti olisi kuitenkin jättiluokan pettymys ja kova kolaus itseluottamukselle.

Sibir on lähtökohtaisesti eri tason vastus, mutta esiintynyt ailahtelevasti kuluneella kaudella. Ainekset kuuden pisteen loppuviikkoon ovat olemassa, mutta Jokerit on tällä kaudella ollut vedonlyöjän painajainen. Isännistä seurattavien joukossa on Kemppaisen lisäksi kolossaalinen Jevgeni Artjuhin, joka on rauhoittuneesta pelityylistään huolimatta aina aavistuksen räjähdysherkkä. Tämä on loistava matsi siivittämään KHL-diggarit joulunviettoon.  

» Lähetä palautetta toimitukselle