Suora Yhteys: Jokerit ulkona - Gagarin Cup silti matkalla suomalaissyleilyyn

NHL, KHL / Artikkeli
Oskar Osalan edustama hallitseva KHL-voittaja Metallurg Magnitogorsk on ennakkosuosikkeja myös tänä keväänä.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Jokereiden tie nousi pystyyn, mutta KHL:ssä vauhti vain kiihtyy, kun haastajat yrittävät kammeta ennakkosuosikkeja kumoon. NHL-puolella Viasat tarjoaa aamuvirkuille kiekkofaneille aivan uudenlaisen kiekko-ohjelman.

Ei siinä lopulta paljon seliteltävää jäänyt. Vaikka Jokerit taisteli Moskovan mahtiseura TsSKA:ta vastaan miehekkäästi, pyyhkäisi runkosarjassa läntisen konferenssin voittanut joukkue narripaidat lomille tylysti voitoin 4−0.

Vielä tylympi oli läntisen konferenssin toinen mahtiseura SKA Pietari, joka takoi runkosarjassa hyvin venyneen Vitjazin lomille niin ikään 4−0. Siinä missä Jokerit pakotti TsSKA:n kolmesti jatkoajalle, Pietarissa ei ylitöihin suostuttu. Maaliero neljässä ottelussa Vitjazia vastaan oli hurja 23−6.

SKA:n ja TsSKA:n seuraksi läntisen konferenssin semifinaaleihin itseään ovat kampeamassa Dinamo Moskova ja Lokomotiv Jaroslavl, jotka johtavat omia ottelusarjojaan voitoin 3-1. Nižni Novgorodissa ja Minskissä ollaan kuitenkin vielä eri mieltä, kun Torpedo ja Dinamo laittavat kaiken peliin.

Idän puolella yksi on ylitse muiden. Hallitseva mestari ja runkosarjassa konferenssin nimiinsä vienyt Metallurg Magnitogorsk on lyömässä suomalaisedusteisen Kunlun Red Starsin lomille nopeasti.

NHL:ssä viikon aikana pelataan liuta jännittäviä otteluita. Saako siirtorajalla hanskat jo tiskiin lyövät joukkueet uutta virtaa vai katoaako otteista viimeinenkin energia? Sähköistääkö huippuhankinnat, kuten Washington Capitalsin Kevin Shattenkirk, ilmapiirin vai sekoittavatko he vain pakkaa?

Minnesota Wildin paidasta seurantaan kannattaa ottaa etenkin Martin Hanzal, joka pelaa ensimmäistä kertaa muualla kuin Arizona Coyotesissa.

 • Dinamo Msk
 • Ke 1.3.klo 18.30
 • Torpedo
 • Ak Bars
 • To 2.3.klo 18.00
 • Salavat Julajev

KHL ei katoa Viasatilta, vaan idän liigan tapahtumia seurataan kauden päätökseen asti, Jokereiden putoamisesta huolimatta. Keskiviikkona ja tarvittaessa perjantaina tahkotaan läntisen konferenssin avauskierroksen otteluita, torstaina jatkopaikasta taas pelataan itäisessä konferenssissa.

KHL-asiantuntijamme Ville Kyrö uskoo Jokereiden putoamisesta huolimatta Gagarin Cupille löytyvän kotimaisia kannattelijoita.

Ville Kyrö: Kuluva KHL-kausi alkaneine pudotuspeleineen ei ole toistaiseksi suurempia yllätyksiä tarjonnut. Suomalaissilmin tilanne on kuitenkin kiinnostava, ja mukana on edelleen liuta maajoukkueen vakiokasvoja.

Magnitogorskissa vaasalaislähtöinen Oskar Osala metsästää jo kolmatta Gagarin Cupiaan aisaparinaan ensimmäistä kertaa pappia kyydissä oleva Tommi Santala. Nevajoen rannalla puolestaan SKA:n Mikko Koskinen hakee toista ja Jarno Koskiranta ensimmäistä KHL-mestaruuttaan. On helppo ennustaa näistä kaksikoista toisen nostelevan kauden päätteeksi pyttyä, toisen hyvin mahdollisesti katsoessa vierestä.

Lännessä SKA:n suomalaisduon suurin este kohti finaaleja on luonnollisesti TsSKA. Moskovasta puhuttaessa myöskään Dinamoa ei kuitenkaan sovi unohtaa. Joukkueen takalinjoilla luutiva Juuso Hietanen olisi mielellään palauttamassa seuraa mestaruuskantaan muutaman vuoden tauon jälkeen, mutta haaste on eittämättä valtava.

Idässä ykköshaastajat ovat ex-jokeripakki Atte Ohtamaan Ak Bars Kazan sekä Avangard Omsk, jotka yrittävät lyödä kapuloita Magnitkan Gagarin-vankkureihin. Todelliseksi pikimustaksi hevoseksi voi kuitenkin nimetä Salavat Julajev Ufan, joka vaatimattomasti sujuneen runkosarjan jäljiltä on löytänyt itsensä pudotuspelisarjasta juuri Ak Barsin kanssa. Ufaa kannattaa pitää silmällä myös siksi, että Sami Lepistö ja loukkaantuneena oleva Teemu Hartikainen kuuluvat joukkueen ehdottomiin avainpelaajiin. Suomalaisväriä on siis ottelusarjassa kaukalossa riittämiin.

Mielenkiinto KHL:n osalta ei missään nimessä tyssännyt Jokereiden putoamiseen, vaan hupi on vasta alkamassa!

 • Winnipeg
 • Ke 1.3.klo 3.00
 • Minnesota
 • San Jose
 • Ke 1.3.klo 5.30
 • Toronto

Keskiviikon vastaisena yönä suomalaiset ottavat mittaa toisistaan, kun Patrik Laineen Winnipeg Jets iskee yhteen Mikael Granlundin, Mikko Koivun ja Erik Haulan Minnesota Wildin kanssa.

Tiistain ja keskiviikon välisen yön NHL-kierroksen jälkeen kello 8.30 Viasatilla saa ensi-iltansa täysin uusi tunnin mittainen, kaksiosainen ohjelma NHL Aamiainen. Ensimmäisellä puoliskolla käydään läpi edellisen yön huippuhetkiä, jälkimmäisen puolen tunnin aikana esitellään suomalaisia NHL-legendoja.

Keskiviikkoaamun ensimmäisessä jaksossa Antti Mäkisen ja studioisäntä Iiro Harjulan vieraana on Jere Lehtinen, jonka paita hilataan Dallas Starsin kotihallin kattoon ensi kaudella.

Ennen aamiaista luvassa on kuitenkin myös yöpalaa, kun San Jose Sharks ja Toronto Maple Leafs iskevät yhteen. Ottelun selostaa Antti Mäkinen.

Maple Leafs hankki Suomen aikaa maanantai-iltana uutta verta joukkueeseen, kun Tampa Bay Lightning myi romuluisen Brian Boylen Torontoon.

Pelaako Auston Matthews ensimmäiset NHL-pudotuspelinsä jo tällä kaudella?
Pelaako Auston Matthews ensimmäiset NHL-pudotuspelinsä jo tällä kaudella?
Kuva © Getty Images

Onko Toronto todellakin palaamassa jo nyt pudotuspeleihin, NHL-asiantuntijamme Sami Koljonen? Entä onko San Jose toistamassa viime kauden temppuaan ja menossa jopa Stanley Cupin finaaleihin?

Sami Koljonen: Tiukille pudotuspeleihin pääsy Maple Leafsilla menee, ja nuoren joukkueen pään kestävyyttä testataan kovalla kädellä runkosarjan loppurutistuksessa.

Boylen kaltaisen kokeneen pelaajan, jonka pää tuntuu kestävän parhaiten nimenomaan kovassa paikassa, hankinta oli vahva linjanveto seurajohdolta siitä, että vaikka joukkueen parhaat vuodet ovat edessä, ei tämä ole mikään oppimisvuosi: menestyä halutaan myös nyt.

Veikkasin syksyllä, että Toronto pelaa jo tällä kaudella pudotuspeleissä, mutta nyt luulen, että homma jää tällä kertaa vielä hiukan vajaaksi. Ensi kaudella joukkue jatkaa varmasti pelejä runkosarjan jälkeenkin, mutta tällä kertaa vielä kokeneemmat joukkueet kiilannevat edelle. San Josessa alkava kolmen ottelun Kalifornia-kierros määrittelee paljon joukkueen loppukauden suuntaa.

Sharks on uinut koko kauden hiukan pinnan alla ja kaikessa hiljaisuudessa hallitsee vakuuttavasti divisioonaansa tällä hetkellä.

Maalilla Martin Jones on torjunut hyvin, ja Brent Burns pelaa uskomatonta kautta, mutta joukkueessa on liuta myös alisuorittajia.

Joukkue on pystynyt raapimaan pisteitä, kun onnistumisia on tullut laajalta rintamalta, mutta kyllä esimerkiksi Joe Thorntonilta, tällä hetkellä vammaansa parantelevalta Joonas Donskoilta ja Mikkel Bödkeriltä vaaditaan parempaa suorittamista ja enemmän tehoja, jos joukkue haluaa kauden jatkuvan yhtä pitkään kuin viime vuonna.

» Lähetä palautetta toimitukselle