Suora Yhteys: Aleksander Barkovin Florida yrittää pitää kääntyneen kelkan urilla

NHL, KHL / Artikkeli
Aleksander Barkov koittaa jälleen viikonloppuna karata pingviinipihdeistä.
Kuva © Getty Images
Aleksander Barkov ja Florida Panthers yrittävät viikonlopun prime time -huippuottelussa palata pudotuspelikandidaatiksi pahan notkahduksen jälkeen. KHL:ssä edetään käsikirjoituksen mukaan - vai muhiiko lännessä yllätys?

NHL:ssä on meneillään runkosarjan jännittävimmät ajat, kun osa joukkueista taistelee vimmoissaan viimeisistä pudotuspelipaikoista ja osa pyrkii saamaan parhaat mahdolliset asemat ja kotiedun jatkopeleissä.

Sekä lauantaina että sunnuntaina kapeissa kaukaloissa pelataan parhaaseen mahdolliseen katseluaikaan kaksi kovaa ottelua, joissa vilahtelee myös suomalaisia muun muassa Colorado Avalanchen Mikko Rantasen ja Florida Panthersin Aleksander Barkovin muodossa.

KHL:ssä tahkotaan konferenssivälieriä. Hallitseva mestari Magnitogorsk rullasi odotetusti Barysin yli ja pääsee latautumaan idän konferenssifinaaliin hyvissä ajoin. Idän toisessa parissa Ak Bars on puolestaan osoittautumassa liian vahvaksi Avangardille.

Lännessä Dinamo on vahvasta alustaan huolimatta putoamassa SKA:n kelkasta, kun toisaalla Lokomotiv yrittää valmistella kevään toistaiseksi suurinta yllätystä TsSKA:n kustannuksella. 

 • Detroit
 • La 18.3.klo 19.00
 • Colorado
 • NY Islanders
 • La 18.3.klo 19.00
 • Columbus

Lauantaina kahdesta prime time -ottelusta etenkin toisessa riittää panosta, kun New York Islanders ja Columbus Blue Jackets ovat molemmat tällä hetkellä etenemässä pudotuspeleihin, mutta matkalla riittää vielä mutkia etenkin newyorkilaisilla.

Islandersin pudotuspelipaikka on kaikkea muuta kuin varma, ja Columbus yrittää parannella asemiaan tiukan konferenssin kärkitaisteluissa.

Onko Doug Weightin kuherruskuukausi ohi?
Onko Doug Weightin kuherruskuukausi ohi?
Kuva © Getty Images

Islanders ehdittiin jo tuomita yhdeksi kauden suurimmista flopeista, kun joukkue alisuoritti ja lopulta erotti päävalmentaja Jack Capuanon. Miten Islanders on yhtäkkiä mukana pudotuspelitaistelussa ja onko sillä saumaa kauden sensaatiojoukkue Columbusta vastaan, toimittajamme Sami Koljonen?

Sami Koljonen: New York Islanders oli 42 ottelustaan ennen Capuanon erottamista voittanut vain 17 ja oli koko NHL:n kolmanneksi viimeinen. Nyt joukkue on idän konferenssin viimeisellä pudotuspelipaikalla voitettuaan seuraavasta 27 ottelustaan peräti 16.

Ei siis voi väheksyä joukkueen päävalmentajaksi nimetyn Doug Weightin panosta. Weightin alaisuudessa moni alisuorittanut pelaaja, etunenässä kalliilla sopimuksella kesällä hankittu Andrew Ladd, on herännyt tähän kauteen. Islandersin pelitapa ei ole dramaattisesti muuttunut valmentajan vaihduttua, mutta ilmeisesti ilmapiiri joukkueen sisällä on kohentunut huomattavasti.

Viime viikkoina Islandersilla on ollut kuitenkin hiukan hankalampaa. Uuden valmentajan kuherruskuukausi vaikuttaa olevan ohi, ja peli ailahtelee pahasti.

Reilu pari viikkoa sitten Columbus kaatoi Islandersin peräti 7−0, mutta uskon Islandersin pistävän Blue Jacketsin tällä kertaa ahtaammalle. Islanders on heikommasta jaksostaan huolimatta väläytellyt usein helmikuun vireen tasoista peliään.

 • New Jersey
 • Su 19.3.klo 19.00
 • Columbus
 • Pittsburgh
 • Su 19.3.klo 19.00
 • Florida

Sunnuntaina Columbuksella on hyvät saumat napata jälleen tärkeät kaksi pistettä jahdatessaan Pittsburgh Penguinsia ja Washington Capitalsia konferenssin kärkipaikalla. Viikonlopun päätteeksi Jarmo Kekäläisen joukkueella on vastassaan New Jersey Devils, jonka kausi on ollut paha pettymys. Joukkue on koko itäisen konferenssi pohjalla, eikä panosta peleissä enää juuri ole.

Samaan aikaan Pittsburgh saa vieraita aurinkoisesta osavaltiosta, kun Aleksander Barkovin ja Jussi Jokisen Florida Panthers haastaa hallitsevan Stanley Cup -voittajan. Florida hävisi maaliskuun vaihteessa kahdeksan yhdeksästä peräkkäisestä ottelustaan, kunnes keskiviikon vastaisena yönä joukkue murjoi Toronto Maple Leafsin nurin peräti 7−2.

Sami Koljonen ei kuitenkaan vielä luota siihen, että murskavoitto kääntäisi Panthersin kelkan.

SK: Tuo Maple Leafsista otettu murskavoitto kertoo mielestäni enemmän Toronton nuoren joukkueen yksittäisestä notkahduksesta kuin yhtäkkiä suuntansa täysin kääntäneestä Floridasta. Totta kai tuollaisella voitolla on henkisesti suuri vaikutus joukkueeseen, kun kadonnut itseluottamus sai pienen buustin, mutta pelin ongelmia se ei kadottanut.

Joukkueen oma pää vuotaa tällä hetkellä liikaa, mitä ei ainakaan auta se, että ykkösvahti Roberto Luongo on toistaiseksi sivussa vamman vuoksi. Kun vastassa on Pittsburghin tapainen joukkue, joka puolustaa Torontoa tarkemmin, ei ajoittain räiskähtelevä Floridan hyökkäys saa paikattua oman pään ohkaisuutta.

Luulen, että joukkuetta on skandaalimaisen valmentajavaihdoksen ja kärkipelaajien loukkaantumisten muodossa ravisteltu ja raastettu tällä kaudella aivan liikaa, jotta joukkue voisi pelata keväällä pudotuspelejä. Olisin mielelläni väärässä, mutta on vaikea nähdä, että Panthers pystyisi ohittamaan Tampa Bay Lightningin kaltaisia kuumia joukkueita tiukassa pudotuspelikilpailussa.

 • TsSKA
 • To 16.3.klo 18.30
 • Lokomotiv
 • SKA
 • To 16.3.klo 18.30
 • Dinamo Msk
 • Avangard
 • Pe 17.3.klo 15.00
 • Ak Bars
 • TBD
 • La 17.3.klo --.--
 • TBD

KHL:n osalta Viasat tarjoilee torstaina nähtäville molemmat lännen ottelut, joista TsSKA:n ja Lokomotivin välisen kamppailun selostaa suomeksi Tero Kainulainen. Perjantaina sirkus siirtyy itään, ja jatkossa sarjojen kulku määrittelee sen, minne huomio kiinnittyy. Pelataanko vieläkin lämmittelykierrosta, vai ovatko suosikit joutuneet jo koville, KHL-asiantuntijamme Ville Kyrö?

Ville Kyrö: Magnitka on toistaiseksi voinut edetä kävelyvauhtia idän konferenssifinaaliin, mikä ei ole ollut minkään sortin yllätys. Tehdaskaupunkilaisten tosipelit alkavat vasta tulevalla kierroksella. Myös Ak Bars on jokseenkin odotetusti kääntämässä pienet marginaalit edukseen ja passittamassa omskilaisia lomille, jolloin idässä nähtäisiin varsin odotettu konferenssifinaali. 

Lännessä Dinamo säikäytti SKA:n voittamalla sarjan ensimmäisen matsin, mutta pietarilaiset ovat skarpanneet sittemmin. Helpolla ei kolmaskaan kiinnitys tullut, mutta Mikko Koskisen varmojen otteiden avulla miljoonamiehet onnistuivat raapimaan kolmannen voittonsa moskovalaisista. Lopputulos oli kova kolaus kenttätapahtumia hallinneelle Dinamolle.  

Kaiken kaikkiaan kässärin mukaan edenneet KHL:n pudotuspelit kaipaavat jotakin yllättävää, jotakin sensaatiomaista. Avangardin tai Dinamon nousu ahdingosta olisivat hienoja temppuja, mutta ehkä katseet kannattaa tässä kohti kääntää Jaroslavliin. Petri Kontiolan Lokomotiv napsii voittoja tasatahtiin TsSKA:n kanssa, ja edellisen koitoksen loppunumerot 5-1 saattoivat olla hyvä itseluottamusruiske rautatieläisille.

Pystyisikö mainiosti pelannut suomalaissentteri yhdessä ex-jokeritykki Brandon Kozunin kanssa johdattamaan joukkueensa ohi suursuosikki TsSKA:n? Kannattaa katsoa!

» Lähetä palautetta toimitukselle