Suomi voitti Venäjän hyvällä pelillä

LIIGA, MAAJOUKKUE / Artikkeli
Suomi taisteli lauantai-iltapäivänä Euro Hockey Tour -turnauksen voitosta Venäjää vastaan ja voitti ottelun selkeästi 4-1 hyvän pelin jälkeen. Näin Suomi voitti myös koko turnauksen kolmannen kerran historian aikana. Sweden Hockey Gamesin voitto ratkeaa huomenna ottelussa Ruotsia vastaan.

Suomi pääsi peliin parhaalla kokoonpanollaan vaikka muutamilla pelaajilla pikkuvaivoja olikin. Voiton avaimet olivat koko joukkueen tarkka ja varma viisikkopelaaminen, flegmaattisesti pelannutta Venäjää ei päästetty kunnolla peliin mukaan.

Suomi määräsi tahdin ensimmäisestä erästä lähtien

Joukkueet aloittivat ottelun sekavasti ja jäähyjä jaettiinkin molemmille joukkueille ensimmäisten minuuttien aikana. Suomi pääsi pelaamaan 3 minuutin kohdalla kahden miehen ylivoimaa ja Raimo Helmisen johdolla ylivoima pyörikin. Helminen ja Marko Kiprusoff syöttelivät keskenään ja hakivat laukaisupaikkaa. Lopulta maestro itse syötti poikittaissyötön Tom Koivistolle avopaikkaan, mutta Koivisto laukoi kovaa yläputkeen. Tuo tilanne jäi ainoaksi Suomen kunnon maalipaikaksi, Venäjä pelasi hyvää alivoimaa.

Jatkossa Suomi hallitsi selvästi peliä eikä Suomen maalivahdilla Pasi Nurmisella ollut paljoa töitä. 16 minuutin kohdalla Marko Tuulola otti jäähyn kampituksesta ja Venäjä pääsi pelaamaan alivoimaa. Kunnon kuviota eivät venäläiset saaneet aikaan ja Leijonat purki ylivoiman. Venäjän maalivahti Vadim Tarasoville ja puolustaja Oleg Orekhovskille sattui kohtalokas kommunikointivirhe ja Timo Pärssinen otti maalin takana kiekon ja syötti suoraviivaisesti maalille luistelleelle Niko Kapaselle, joka pani kiekon Tarasovin längestä maaliin. Suomi teki 1-0 alivoimalla.

Suomi kontrolloi erän loppua muttei enempää maaleja tehty.

Sama tahti askelten jatkui toisessa erässä

Toisen erän ensimmäinen puolisko oli tasaista peliä. Suomi alkoi saamaan otetta ja tilanteita erän puolen välin jälkeen, mm Jani Hassinen ajoi voimakkaasti Venäjän maalille muttei saanut tulosta. Hentunen-Pärssinen-Kapanen -ketju pyöritti näyttävästi peliä, kiekko liikkui ja venäläistä blokattiin mutta maalia ei ketju saanut aikaiseksi. Seuraavassa tilanteessa ketju pääsi 3-2 -ylivoimahyökkäykseen, ja kiekko jätettiin toiseen aaltoon Tom Koivistolle, joka kuitenkin missasi hyvän maalintekopaikan. Jatkotilanteesta Venäjä sai jäähyn kun Jukka Hentusta rikottiin.

Suomi jatkoi tehotonta ylivoimaa. Joukkue sai toisen erän puolen välin jälkeen pelata kaksi kertaa 5-4 -ylivoimalla mutta ei tulosta. Ylivoima pyöri ja kuviota saatiin käyntiin mutta Venäjä purki ylivoiman säännöllisesti. Päävalmentaja Hannu Aravirta on kertonut turnauksen aikana, että maajoukkuetta vaivaa pula kansainvälisen tason keskushyökkääjistä. Lieneekö tästä osoitus Suomen huono ylivoimapelaaminen tässä turnauksessa?

Venäjän selvittyä alivoimasta alkoi taas otteen hakeminen. Venäjä avasi hiukan peliään, jolloin Suomi pääsi kontraamaan. Janne Grönvall avasi kaimalleen Ojaselle, joka jatkoi laidan kautta Timo Vertalalle. Vertala polki laidasta läpi venäläispakki niskassa ja heitti lätyn keskellä vapaana olleelle Jani Hassiselle eikä Hassinen erehtynyt: nosto yläkulmaan ja 2-0.

Maalin jälkeen peli jatkui tasaisena ja Suomi kontrolloi peliä. Suomen ote kuitenkin herpaantui hiukan erän viimeisellä minuutilla. Vaarattoman näköisessä tilanteessa venäläispakki Roman Kukhtinov antoi hienosti pitkän pystysyötön keskialueella Dmitri Zatonskille, joka laukoi siniviivan jälkeen suomalaispakin jaloista kiekon tarkasti maaliin ohi Pasi Nurmisen hanskakäden.

Toiselle erätauolle mentiin siis Suomen 2-1 johdossa.

Kolmannessa erässä ei ollut voittajasta epäselvyyttä

Heti kolmannen erän alkuun Venäjän Valeri Karpov otti jäähyn. Ylivoimaa tuli pelaamaan Helmisen johtama ketju. Ketjunjohtaja näytti itse tehokkaan ylivoimapelin mallia: hän voitti aloituksen ja ryhtyi hakemaan itse ennakkoluulottomasti maalia. Passiivinen Venäjän alivoima päästi Raipen B-pisteen kaarelle, josta hän laukoi ranteella kiekon tarkasti yläkulmaan 3-1.

Maalin jälkeen Suomi hallitsi peliä ja joukkueella oli muutama hyvä maalintekoyritys, mm Jukka Hentusella ja Jani Hassisella, mutta tulosta ei tullut. Ottelun lopullista ratkaisua saatiin odottaa erän puoli väliin asti. Keskialueella Jukka Hentunen otti kiekon pois Valeri Karpovilta kuin tikkarin lapselta ja vapautti Pärssisen läpiajoon. Pärssinen esitti Tarasoville vartaloharhautuksen ja maalivahti meni jäihin, jolloin Pärssisellä oli helppo työ nostaa rystyltä tyhjään maaliin 4-1.

Viimeistään tuo 4-1 -maali riitti Venäjälle. Se alistui suomalaisten komentoon eikä Leijonien enään tarvinnut tehdä muuta kuin pelata varmasti. Tosin molemmat joukkueet pääsivät pelaamaan viimeisen 10 minuutin aikana ylivoimaa mutta siitä oli tuloksena näennäistä ylivoimapelaamista, ei mitään sen kummempaa.

Suomi otti siis Venäjä-voitolla Euro Hockey Tour -turnauksen voiton. Sweden Hockey Gamesin voitto ratkeaa huomenna ottelussa Ruotsia vastaan. Sen ottelun ennakkoasetelma on, että kotijoukkue Ruotsilla on näytöpaikka: kotona ei saa SHG-turnausvoittoa hävitä, ei varsinkaan Suomelle. Suomella vastaavasti on kiusantekijän asema: tärkeä EHT-turnauksen kokonaisvoitto on jo saavutettu, joten suurempia paineita menestymiseen ei ole. Ja mikä tärkeintä, molemmat joukkueet ovat hyvässä iskussa, joten hyvä peli on tiedossa sunnuntai-illan ratoksi.