Suomi voitti vahvan toisen erän turvin

LIIGA, MAAJOUKKUE / Artikkeli
Suomi voitti Sweden Hockey Games -turnauksen torstai-illan pelissä Kanadan 6-3. Peli oli ensimmäisen erän jälkeen Kanadalle 1-2 mutta toisessa erässä Leijonat ryöpytti Kanadaa puhtaasti 5-1. Kolmas erä oli maaliton, joten ottelu Suomelle maalein 6-3. Turnaus jatkuu Suomen osalta lauantaina Venäjää vastaan ja päätöspäivänä sunnuntaina Ruotsia vastaan. Euro Hockey Tourin kokonaistilanteeseen ei Kanada-peleillä ole merkitystä.

Ottelun ratkaisi Suomen vahva ja tasainen neljän kentän pelaaminen sekä Kanadan huono maalivahtipeli. Viime kaudella Tapparassa suomalaisyleisön otteillaan hurmannut Jason Muzzatti oli todella epävarma lahjoittaen otteillaan jopa muutaman maalin. Varmemmalla maalivahtipelillä Kanada olisi ollut tiukasti pelissä mukana.

Ensimmäinen erä sekavaa pelaamista

Suomi sai ensimmäisen erän alkuun hyvän startin, kun Kanada sai jäähyn ja Leijonat pääsivät pelaamaan ylivoimaa. Kuvio saatiinkin nopeasti kasaan mutta ensimmäisen tilanteen Kanada sai purettua. Suomi vaihtoi ylivoimakentällistä ja tämä tuotti tulosta. Janne Ojasen johdolla ketju Timo Vertala-Ojanen-Jani Hassinen sai painettua kiekon Kanadan päätyyn, josta Ojanen haki syöttöpaikkaa ja syöttikin maalin takaa Vertalalle maalin eteen, josta Vertala laukoi Muzzattin hanskan kautta maaliin.

Maalin jälkeen mentiinkin sitten suht sekavissa merkeissä. Erän jälkimmäisellä puoliskolla Suomella oli kolme ylivoimaa mutta joukkue pelasi ne huonosti. Oikeastaan jäähyjen aikana kiihkeimmät tilanteet ja parhaimmat maalipaikat sai Kanada Suomen päätyyn.

Kanada sai otetta peliin ja he pääsivätkin pelaamaan ratkaisevasti ylivoimaa erän loppupuolella. Varsinaista kunnon ylivoimapyöritystä he eivät saaneet aikaiseksi mutta suomalaispakin virheestä peli painettiin Suomen päätyyn. Kiekko ajautui Daniel Maroisille, joka syötti maalin takaa viivaan pakki Derrick Walserille, joka laukoi voimalla ohi Jarmo Myllyksen hanskakäden.

Tuossa vaiheessa Suomi oli menettänyt otettaan peliin ja vajaa pari minuuttia maalin jälkeen Kanada iski uudestaan. Kanadan hyökkäysketju kiersi Suomen puolustusalueen kautta päätyyn, josta Jean-Yves Roy syötti maalin eteen Walserille, joka toistamiseen laukoi kiekon maalin.

Enempää maaleja ei ensimmäisessä erässä tehty, joten erätauolle siirryttiin Kanadan 1-2 -johdossa.

Leijonat käänsi ottelun oudoilla av-maaleilla

Kanada hallitsi toisen erän alkua ja painostuksen seurauksena Suomi saikin jäähyn. Nikkarit aloittivat ylivoimapelin pyörittämisen mutta Leijona-pakki sai kuvion katkaistua ja vapautti Niko Kapasen ja Timo Pärssisen läpiajoon. Jason Muzzatti torjui puolittain tilanteen mutta epäonnekseen jätti kiekon maalin kiertäneelle Pärssiselle eikä Pärssinen erehtynyt: 2-2 alivoimalla.

Kanada jatkoi em tilanteesta epävarmaa ja huonoa ylivoimapeliä, jonka sitten vuorostaan Martti Järventie katkaisi. Järventie avasi Kanadan kenttäpuoliskolla olleelle Toni Virralle, joka vapautti Niklas Hagmanin läpiajoon. Niklas päätti läpiajonsa tyylikkäästi pistämällä kiekon rystyltä yläpesään ohi Muzzattin hanskan. Tilanne 3-2 ja toinen alivoimamaali yhden ylivoiman aikana!

Suomi oli saanut otteen pelistä ja Leijonat lisäsikin johtoaan erän loppupuoliskolla: Hagman teki 4-2, Vesa Viitakoski 5-2 ja Janne Grönvall 6-2. Lisäksi Leijonilla oli toisessa erässä runsaasti muitakin ylivoimahyökkäyksiä tai läpiajoja. Käytännössä peli ratkesi Grönvallin maaliin vaikka Kanada kavensikin 6-3 ennen erän loppua ylivoimahyökkäyksensä päätteeksi, maalintekijänä Dwayne Norris.

Suomi varmisteli kolmannessa erässä

Kolmas erä oli jo sitten pelailua ja sekavaa peliä. Näennäisesti Suomi hallitsi erää mutta kummallakaan joukkueella ei ollut varsinaista kunnon painostuskautta eikä kunnon maalitilanteitakaan. Suomella oli muutama vastaisku mutta niistä ei saatu mitään todella vaarallista aikaan. 60 minuutin pelin jälkeen Suomi kuittasi lopulta ansaitun 6-3 voiton.

Kanadan mielenkiintoisimman ketjun muodostivat suomalaisillekin tutut Frank Banham-Greg Parks-Daniel Marois, pakkeina Francois Bouchard-Adrian Plavsic. Kenttä oli Kanadan ehjin. Maalivahti Jason Muzzatti oli todella huono. Ennen peliä oli huhuissa ollut esillä, että NHL-tähti Mike Peca olisi ollut ehdolla vaahteranlehtinuttuun mutta pelaajan agentti ei ollut antanut lupaa osallistua turnaukseen. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä Pecan tasoinen pelaaja turnauksessa.

Suomen joukkueesta ei erikseen kukaan erottunut. Vahva neljän kentän pelaaminen ja maalien jakautuminen jokaisen kentän kesken miellyttivät. Ottelun torjunnat menivät tasan 28-28 mutta Suomen maalissa Jarmo Myllys oli kanadalaista virkaveljeään parempi ja varmempi.

Kevään mielenkiintoisin nimi maajoukkuekuvioissa on Kärppien Niklas Hagman, joka pelasi taas tänään hyvän ottelun. Maajoukkueen päävalmentaja Hannu Aravirta testaa Nikkeä melko tarkkaan, sillä tämä Ruotsin turnaus on jo Niken kolmas turnaus tällä kaudella. Ratkaisu suuntaan jos toiseen on varmaan Aravirralle kova ja vaikea pala.

Suomella on huomenna vapaapäivä mutta viikonloppuna on huomattavasti tätä iltaa kovempia ja mielenkiintoisempia pelejä: Venäjä lauantaina ja Ruotsi sunnuntaina. Ne pelit ovat pelaajille todellisia näyttöpaikkoja kevään Saksan MM-kisoja varten.