Suomi teki Venäjästä selvää rangaistuslaukauksilla

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Suomen ja Venäjän avaustaisto Karjala-turneessa oli varsin tasaväkinen ja venyi aina rangaistuslaukauksille asti. Suomelle voiton kuittasi toisena yrittäjänä kehiin tullut Tom Koivisto.

Ensimmäinen erä nysväystä

Vauhti ja vaaralliset tilanteet loistivat poissaolollaan Suomen ja Venäjän kohtaamisen ensimmäisessä erässä Karjala-turnauksen avausottelussa Helsingin Areenassa. Turnauksen toinen avausottelu pelattiin poikkeuksellisesti Tukholmassa jossa kohtasivat Ruotsin kuningaskunta ja Tsekin Tasavalta. Leijonamiehistö oli jälleen astunut askeleen lähemmäs lopullista MM-koostumustaan, kun SM-liigan finalistijoukkueiden, Jokereiden ja Tapparan, edustajat oli saatu edustukseen mukaan.

Ottelun ensimmäiset 20 minuuttia eivät jättäneet juurikaan muisteltavaa jälkipolvia varten. Paasikiven-Kekkosen linja oli kunniassaan, kun joukkueet tunnustelivat rauhallisesti toisiaan ja etsivät itseään ja joukkuetovereitaan. Suomen hyökkäysketjuista erottui ainoastaan Antti Aallon johtama ykkösvitja, jonka laidalla viilettivät Hämeenlinnan vikkelikkö Antti Miettinen sekä Paraisten kalkkilouhosten lahja TPS:lle ja Suomen maajoukkueelle, Ville Vahalahti. Muut Suomen hyökkäysketjut olivat harmaata massaa. Maajoukkueeseen pitkän korpivaelluksen jälkeen onnistuneen paluun tehnyt Janne Ojanen, laidoillaan Jani Hassinen ja ompelukoneen lailla polkeva Eero Somervuori, uhkui niinikään peli-iloa. Ojasen ketju ei vain saanut vielä ensimmäisessä erässä juonen päästä kiinni.

Ottelua odotellessa oli mieleen hiipinyt kaksi jännittämisen aihetta: kuinka sunnuntaina mestaruuden voittanut ja Karjala-turnaukseen valittu jokeriosasto on toipunut alkuviikon juhlinnastaan, ja pääseekö huikean kauden pelannut pelannut nuori maalivahti Kari Lehtonen tositoimiin heti maajoukkueuransa alkutaipaleella? Lehtonen sai pehmeimmän mahdollisen alun leijonataipaleelleen toimiessaan kotihallissaan luukkumiehenä, eikä kentälle asti päästetty Jokerikolmikko näyttänyt kohmelosta kärsivän sekään.

Suurimmat sydämentykytykset Leijonamiehistöstä sai aikaan Tapparapakki Mikko Luoma. Kaveri jännitti selvästi, eikä kiekko eivätkä pideltäviksi tarkoitetut venäläishyökkääjät meinanneet millään pysyä kontrollissa. Pudotuspeli MM-joukkuetta valittaessa näytti julmasti osoittavan ensimmäistä kertaa rosvosektoria.

Ensimmäisen tilastomerkinnän merkkautti keskushyökkääjä Aalto hankkimalla itselleen parin minuutin huilin 31 sekunnin pelin jälkeen. Venäjä pääsi erässä toistamiseen yrittämään ylivoimaa Jani Hassisen kokeiltua niinikään koukkunsa pitävyyttä reilun neljän minuutin pelin jälkeen. Suomikin pääsi kokeilemaan tuloksetonta ylivoimaansa kahteen otteeseen, ja Venäjäkin vielä Tom Koiviston ja Tommi Turusen jäähyjen verran. Molemmat joukkueet jäivät kuitenkin nollille. Erästä jäi mieleen lähinnä molempien joukkueiden hapuilu ja venäläisten fyysinen ylivoima.

Kuinka tästä toiseen erään?

Toiseen erään lähdettäessä Leijonaluotsi Aravirta teki onnistuneita ketjumuutoksia. Linnunluinen taistelija Juha ’DJ’ Lind sai komennuksen Ojasen kenttään ja HPK:ssa itsensä löytänyt Pikku-Eero Somervuori löysi itsensä ikileijona Raimo Helmisen kolmikosta. Molempien tamperelaisten kiekkoikonien troikat kokivat siirtojen myötä uuden syntymän. Myöskin ketju Pirjetä – Rintanen - Turunen astui kunnolla esiin. Toisessa erässä Suomen maajoukkue alkoi pikkuhiljaa muistuttaa jääkiekkojoukkuetta. Kiekkoleijonat alkoivat erässä myös taklaamaan, mikä yhdessä onnistuneiden ketjumuutosten kanssa sai ottelun näyttämään oikealta jääkiekolta.

Suomi sai tilaisuutensa ajassa 28:32, kun Avangard Omskin 31-vuotias hyökkääjä Aleksandr Prokopjev otti itselleen 2+2 minuutin täysistunnon. Venäläiselle oli jo tuomarin käden noustessa luvassa kahden minuutin kampitusjäähy. Hän päätti kuitenkin kruunata vaihtonsa kokeilemalla vielä nyrkillään Antti Aallon niskanikamien kimmoisuutta. Suomen neljän minuutin ylivoima näytti alkuun valuvan hukkaan. Leijonien ykkössentteri Aalto kaivoi kuitenkin ’raipen’ itsestään rangaistuksen viimeisellä minuutilla. Antti leipoi leipomistaan B-pisteellä yrittäen turhaan saada vastustajan alivoimaneliötä aukeamaan. Kiekon hänelle toimittanut Tom Koivisto olisi ollut pariinkin otteeseen laukaisuasemissa viivalla, mutta Antti oli päättänyt pelata kiekkoa ylöspäin. Ikuisuudelta tuntuneen vispaamisen jälkeen kiekko lähti kohti takatolppaa, jonne ilmestyi kuin tyhjästä puolustaja Erik Kakon maila. Erik toimitti kumiläpyskän sille kuuluvaan paikkaan ja 6491 hengen yleisö pääsi ensimmäistä kertaa osoittamaan olevansa läsnä.

Kolmas erä - vaan ei viimeinen

Kolmannessa erässä molempien joukkueiden peli tiivistyi entisestään ja vauhtikin kasvoi. Melko tasaisesti koko ottelussa esiintynyt Venäjän joukkue tuli tasoihin ajassa 46:28. Mainion ottelun pelannut TPS-vahti Norrena pakotettiin rintauinnille maalinsa edustalle, eikä suomalaispakeista ollut pitelemään Ravil Gusmanovia joka siirteli kiekon tyylikkässti maaliin ajassa 46:29. Suomalaisista erässä pääsi tilastoihin hyvän pelin pelannut tapparapakki Janne Grönvall, joka joutui ottamaan kahden minuutin kampitusjäähyn pakkiparinsa, ja joukkuetoverinsa, Luoman epäonnistuneen purkuyrityksen seurauksena.

Kolmannessa erässä suomalaisista lähinnä maalipaikkaa olivat Kimmo Rintanen, Petteri Nummelin sekä kiekkoa mainiosti ylös tuonut Helminen – Viitakoski kaksikko. Juha Lindille siunaantui niinikään otollinen maalipaikka, mutta todellinen joukkuepelaaja ajattelee aina ensin kaveria ja vasta sitten itseään. Lindin maalipaikka tuhraantui turhaan syöttöyritykseen.

Jatkoaika

Neljällä neljää vastaan pelattu jatkoaika toi etulyöntiaseman Suomelle. Pienempikokoinen mutta käsistään ja jaloistaan vikkelämpi Leijonamiehistö nautti lisätilasta vastustajaa enemmän. Suomen ykkösnelikko jatkoajalla oli hyökkäyskaksikko Aalto – Miettinen puolustajinaan Tom Koivisto ja Erik Kakko. Jatkoaikakakkosina häärivät Rintanen ja Pirjetä, pakkiparinaan Haakana ja Nummelin. Paras maalipaikka jatkoerässä siunaantui kuitenkin Ilveksen Vesa Viitakoskelle, joka pääsi kolisuttamaan maalitolppia maestro Helmisen tarkkaillessa takavasemmalla.

Ottelun taso ja viihdyttävyys nousivat edelleen jatkoajalla. Lisäerä ei tuonut kuitenkaan ratkaisua, vaan edessä oli rangaistuslaukauskilpailu kerrasta poikki menetelmällä.

Rangaistuslaukauskilpailun aluksi Dynamo Moskvan Valeri Karpov harhautti Norrenan vieden Venäjän 2 – 1 johtoon. Kuitti tuli nopeasti mailavirtuoosi Kimmo Rintasen toimesta. Kun Venäjän toinen laukoja Andrei Kovalenko epäonnistui harhautuksessaan, tarjottiin ratkaisua puolustaja Tom Koivistolle avaimet käteen periaatteella. Koikka suoritti rangaistuslaukauskilpailun kolmannen onnistuneen harhautuksen ja Suomi julistettiin ottelun voittajaksi. Tasainen vääntö oli ratkennut paremman viimeistelytaidon omanneen kotijoukkueen hyväksi

Loppujupinat

Suomen hyökkäysosastoa voidaan toisen erän ketjumuutosten jälkeen pitää kokonaisuudessaan melko onnistuneena. Aallon kenttä vakuutti alusta lähtien, eikä yleisön suosikin Janne Ojasenkaan luistinta tuntuneet viime päivien pettymykset painavan. Juha Lind ja Vesa Viitakoski olivat pirteitä ja väkeviä laitureita, eivätkä Lasse Pirjetä ja Kimmo Rintanen ole kumpikaan esittäneet miesmuistiin niin iloisia otteita maajoukkuekomennuksellaan kuin mitä tänään nähtiin.

Puolustajista eheimmän ja mukavasti toisiaan täydentävän kaksikon muodostivat Kari Haakana ja Petteri Nummelin. Aravirran luotosta Tom Koivistoa kohtaan kertoo hänen valintansa Suomen toiseksi ampujaksi rangaistuslaukauskilpailussa.

Maalivahti Norrenan otteissa ei ollut havaittavissa mitään sellaista mikä uhkaisi hänen Ruotsinmatkaansa tulevalla viikolla.

Loppujen lopuksi lupaava ottelu Leijonilta. Päävalmentaja Aravirralla riittänee päänvaivaa hänen viimeistellessään pelaajarosteriaan tulevia MM-kisoja varten. No, siitähän hänelle maksetaan.