ILV - IFK
LUK - HPK
SAI - JUK
SPO - PEL
WSH - SJS 2.00
OTT - ARI 2.30
CHI - NYI 3.30
CGY - CAR 4.00
EDM - DET 4.00

Suomi-sarjan paikoista karsitaan

MESTIS / Artikkeli
Suomi-sarjan karsinnat pelataan sekä etelä- että pohjoislohkon osalta neljän joukkueen kaksinkertaisina sarjoina, joiden kaksi parasta selvittävät tiensä ensi talveksi Suomi-sarjaan. Jatkoaika arvioi KuPun ja Et-Po 72:n lohkojensa suosikeiksi.

Suomi-sarjan etelälohkon peränpitäjät Lauttakylän Luja ja vielä viime kaudella Mestiksessä pelannut Hyvinkään Ahmat ovat kovan haasteen edessä, sillä kakkosdivarissa vahvaa jälkeä tehnyt Kuusankosken Puhti ei häviä paperilla yhtään ja viisikkopelaaminen on kunnossa. Myöskään Lempäälän Kisaa ei kannata aliarvioida.

Vaikka alkuvaiheissa tarjolla on vain kaksi paikkaa auringossa, saattaa ylempien sarjojen epäselvä tilanne ensi kauden suhteen tuoda yhden lisäpaikan Suomi-sarjaankin.

1. KuPu

Kuusankosken Puhti tavoittelee nousua Suomi-sarjaan toden teolla toistamiseen. Edellinen yritys kilpistyi vuosi sitten tylysti HC Montrealin kourissa viimeisessä jatkovaiheessa ennen varsinaista karsintasarjaa. Nyt vahvistunut KuPu on kuitenkin edennyt vakuuttavasti viimeiseen vaiheeseen. Uusi valmentaja Mika Iltola toi mukanaan Kotkasta pohjoisempaan Kymenlaaksoon muutaman kovan pelimiehen ja lisäksi joukkueeseen liittyi vielä lisää KooKoo-taustaisia pelaajia. KuPu hävisikin kovatasoisessa etelälohkossa vain kuusi peliä ja selvitti jatko-ottelut puhtaalla pelillä.

Otteluohjelma
etelä:
To
17.03.2005
18:30 Ahmat
- KuPu
To
17.03.2005
19:00 LLuja - LeKi
La
19.03.2005
16:00 KuPu
- LLuja
La
19.03.2005
16:00
LeKi
- Ahmat
Ke
23.03.2005
18:30
Ahmat
- LLuja
Ke
23.03.2005
18:30
KuPu
- LeKi
Pe
25.03.2005
16:00
LLuja
- Ahmat
Pe
25.03.2005
18:30
LeKi
- KuPu
Su
27.03.2005
16:00
LeKi
- LLuja
Ma
28.03.2005
16:00
KuPu
- Ahmat
Ke
30.03.2005
18:30
Ahmat
- LeKi
Ke
30.03.2005
19:00
LLuja
- KuPu

Hyökkäys on KuPun vahvin ja vaarallisin osa-alue. Puhdin ykkösnyrkki on rakennettu tuttuun tapaan kokeneen kapteeni Timo Kepon ympärille. Runkosarjan pistepörssivoittajan laidalla on jatkanut tuttu mies, raamikas Juha-Pekka Lahti. Kolmikon täydentää yli 150 Mestis-ottelua lähinnä KooKoossa kiekkoillut tehopakkaus Jari Keltanen.

Ratkaisupeleissä suurimpaan rooliin kuusankoskelaisista nousivat kuitenkin toisen ketjun miehet. Titaanien viime kauden parhaan pistemiehen, keskushyökkääjä Jyri Paavolan, sekä jo pikkujunnuista asti kimpassa pelanneiden Teppo Liukkosen (ex-KooKoo) ja Petri Anttilan muodostama troikka iski viimeisen karsintavaiheen kolmessa pelissä yhteensä kahdeksan maalia. Tärkeitä hyökkääjiä ovat myös kolmosketjun Marko Levänen ja kesken kauden mukaan värvätty yli kolmekymppinen Jari Kaksonen.

Puhti-pakiston tunnetuin nimi on neljä edelliskautta KooKoossa puolustanut Mika Rissanen. Avainpakkeja ovat myös hyökkäyspäässä tehokas Juha Narinen ja kookas Tommi-Petteri Torvinen. Joukkueen ykkösmaalivahdiksi ohi AaKoo-taustaisen Ville Malmin on kevään ratkaisupeleissä noussut 22-vuotias Tuukka Matilainen.

Kuusankoskelaisten pelaajamateriaalilla ei olisi ollut häpeä pelata Suomi-sarjassa jo tällä kaudella. Laaja materiaali ja hyvä asenne ovatkin tehneet siitä ennakkosuosikin tähän mennessä kaikkiin kauden otteluihin. Karsinnoissa nähdää, miten Puhti sopeutuu henkisesti ja taktisesti altavastaajan osaan.

2. Ahmat

Suomi-sarjan etelälohkon jumbojoukkueen vire on melkoinen arvoitus karsintojen aattona. Valmentajasotkujen jälkeen kehnolla joukkueella sarjaan joutunut Ahmat vahvisti rivejään tammikuussa siihen malliin, että karsinnoista kunnialla selviämisen pitäisi olla todennäköistä. Näyttöjä nykykunnosta ei kuitenkaan ole.

Samoihin aikoihin, kun Ahmat tammikuun lopulla sai vahvuuteensa Mestis-tasoiset paluumuuttajat Pasi Tammisen ja Raine Pulkkisen, alkoi varmistua, ettei mahdollisuuksia suoraan säilymiseen ole. Taisteluasenne muuttui pelailuksi, ja melkoista löysäilyä oli myös Ahmojen 8-8-harjoitustasapeliottelu Jokereiden A-nuoria vastaan maanantaina. Kahden ja puolen viikon mittaisen sarjatauon aiheuttamaa pelituntuman puutetta harjoitusottelu lievitti, mutta vasta karsinta-avauksessa nähdään, onko Ahmat valmis tosipeleihin.

Materiaalinsa puolesta Ahmat lukeutuu sarjan suosikkeihin yhdessä KuPun kanssa. Joukkueen vahvuus on hyökkäyspäässä, sillä Miika Piikkilä, Jaakko Niemensivu, Janne Ijäs, Pulkkinen ja Timo Korhonen ovat Suomi-sarjatasolla kovia pelimiehiä. Fyysinen Jarno Toivonen ja väläyttelevä Anssi Michael täydentävät hyökkäysrintamaa.

Ongelmia saattaa tuottaa puolustuspelaaminen. Sauli Böhmin ja Joonas Lindbergin maalivahtipeli on ollut ailahtelevaa, joten viisikkopuolustus ei saisi pettää. Erityisen kovilla Ahmojen alakerta on kahdessa ensimmäisessä ottelussa, sillä puolustuksen suvereeni johtohahmo Tamminen on sunnnuntaihin saakka jo viime vuoden puolella ennen joukkueeseen liittymistään varaamallaan laskettelureissulla Tahkolla. Loukkaantumisia Ahmoilla ei ole.

Torstain avausotteluun Ahmat-KuPu tuo mielenkiintoa Kuusankoskelta saapuva kannattajaryhmä.

3. LLuja

Lauttakylän Lujalle Suomi-sarjan karsintasarja on tuttu paikka, sillä vuosi sitten joukkue varmisti nousunsa kolmanneksi ylimmällä sarjatasolle sijoituttuaan karsinnoissa toiseksi Hc Montrealin jälkeen. Ennen sitä huittislaiset ehtivät kohdata tämän kevään karsintavastustajan LeKin kolme kertaa. Vuosi sitten tammikuussa LeKi vei Lujaa kotonaan peräti 17-3, mutta myöhemmät kaksi kamppailua päättyivät Lauttakylän eduksi 6-3 ja 4-2.

Lujan kausi Suomi-sarjassa oli varsin odotettu. Joukkue keräsi 38 ottelusta mukavat 24 pistettä, mutta tasaisessa etelälohkossa sijoitus oli kuitenkin vasta toiseksi viimeinen. Tällä kertaa joukkue yrittää nousuhuuman sijasta säilyttää paikkansa Suomi-sarjassa, eikä tehtävä ole ihan mutkaton. Vahvistunut Ahmat on paperilla vahvempi. Lujan etuna on kuitenkin joukkueen yhtenäisyys, sillä runko on pelannut jo pitkään yhdessä.

Ahmojen ja LLujan keskinäiset ottelut Suomi-sarjan etelälohkossa päättyivät 6-6-tasapeliin ja Ahmojen 4-2-kotivoittoon. Jälkimmäistä ottelua Luja hallitsi loppua kohden selvästikin, mutta toisaalta hyvinkääläisillä ei ollut vielä tuolloin uusia siirtoajan lopulla tulleita vahvistuksia riveissään.

Lauttakylällä on 37-vuotiaan Timo Kulosen johdolla kokenut pakisto, mutta hyökkäyksessä ei ole samantasoisia profiilipelaajia kuin Ahmoilla ja KuPulla. Viime kaudella KooKoossa Mestistä pelannut Janne Mäkelä on ollut odotuksia vaisumpia. Tehokkaimpina ovat häärineet nuoret liukkaat hyökkääjät Kari Kouttinen ja Ville Valli sekä kokeneen kaartin Sami Antila.

Kahden ja puolen viikon ottelutauko voi tuntua torstain karsinta-avauksessa LeKiä vastaan.

4. LeKi

Lempäälän Kisa on edennyt tähän asti varovasti kohti Suomi-sarjaa, askel kerrallaan. Toissa kaudella sen kausi loppui II divisioonan pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Hoo-Koon käsittelyssä, vuosi sitten se eteni pykälää pidemmälle. Tuolloin pudottajana toimi kuin sattuman oikusta nyt heti karsintasarjan avauskierroksella vastaan asettuva Lauttakylän Luja. Joukkueiden kohtaamisesta voi odotella mielenkiintoista: LeKi nimittäin suuntasi kesälomille viime kaudella jäähyaition kautta – otettuaan viimeisen kahden minuutin pelin aikana peräti 62 rangaistusminuuttia.

historiaa

KuPu ja LeKi - kaksi perinteikästä alasarjaseuraa
[lue lisää]

Tänä vuonna LeKi voitti ensin oman kakkosdivarin loppusarjansa, ja selvitti esikarsintojen kolme otteluaan ilman pistemenetyksiä. Hunters, SoPa ja SuKiKa saivat kiekon lempääläisten maaliin vain viidesti. Tasaisesti peluutettu nuori maalivahtikaksikko Arto NuoraAri Heinonen onkin ollut kovassa vireessä läpi kevään.

Kisan pelaajista kiistatta nimekkäin on kivitalon kokoinen Janne Seva. 34-vuotias keskushyökkääjä pelasi vuosien 1989 ja 2003 välillä yli 350 SM-liigaottelua Ilveksessä, Lukossa ja Ässissä iskien parhailla kausillaan yli kolmekymmentä tehopistettä. Konkari liittyi lempääläisten riveihin tammikuussa, ja on sen jälkeen 15 pelistään 22 tehopistettä.

Sevaakin merkittävämmässä roolissa LeKi-hyökkäyksessä ovat olleet jo aiempina vuosina joukkueen tehorungon muodostaneet Jose Nippala, Jussi Paussu ja Miikka Keskitalo sekä Itävallassa pari kautta pelannut Sami Lehvilä, kuten myös satakunta pistettä kauden aikana tähän mennessä nakuttanut Timo Ruuska.

LeKin puolustus jäi täksi kaudeksi melko kapeaksi, mutta ainakin muita kakkosdivarin porukoita vastaan seitsemänkin puolustajaa riittivät oikein hyvin. Joukkueen ykköspakkina häärää Ranskasta palannut Tuukka Suoniemi. Puolustuksen nestori on puolestaan karsintojen aikana 31 vuotta mittariinsa saava Mikko Tamminen. Nousua tavoitteleva Kisa vaikuttaakin sopivalta sekoitukselta kokemusta ja nuoruuden intoa.

Pohjoisessa luvassa Oulun seudun paikallistaisto

Pohjoislohkon karsinnoissa on mukana sekä tuttua väkeä että uusia tulokkaita. Runkosarjan jumboksi jäänyt K-Oulu oli mukana viime vuonnakin, kun taas kakkosdivariseurat YJK ja Laser HT eivät ole aiemmin karsineet nykymuotoiseen Suomi-sarjaan.

Rutinoitunut Et-Po 72 on karsintojen selkeä suosikki, mutta muista sijoista saatetaan käydä kovakin taistelu. Oulun seudun joukkueista K-Oulu venyi viime keväänä karsinnoissa mainiosti ja Laser HT:llä on puolestaan koossa kokenut ja nimivahva ryhmä. Nuorelle, kotikaupungin pojista koostuvalle YJK:lle jää potentiaalisen yllättäjän rooli.

1. Et-Po 72

Keväällä 2001 Suomi-sarjaan noussut Etelä-Portimo joutuu ensimmäistä kertaa sitten nousunsa karsimaan sarjapaikastaan. Joukkueen kohtaloksi muodostui sille ominaiseen tapaan heikko syyskausi. Kevätkaudella Et-Pon onnistui parantaa sijoitustaan, mutta kauden aikana vahvistunut Jeppis oli liian kova kiinniotettava ja joulun jälkeen romahtanut PaKa oli päässyt syyskaudella liian kauas.

Et-Pon peleille luonteenomaista oli tälläkin kaudella maaliverkkojen tiuha heiluminen kaukalon molemmissa päissä. Joukkue iski yli neljä maalia ottelua kohden, mutta päästi noin 5,5. Hyökkäysvoimassa Et-Po olikin pohjoislohkossa pudotuspelijoukkueiden tasolla, mutta puolustamisessa kaukana takana.

Kauden aikana nähdyt maalintekokilpailut päätyivät aiempaa useammin Et-Pon niukkoihin tappioihin. Osa tiukoista peleistä olisi ehkä kyetty kääntämään voitoiksi, jos viime kesänä RoKiin siirtyneelle Et-Pon monivuotiselle ykköstähdelle Jani Rautiolle olisi löytynyt samantasoinen korvaaja.

Otteluohjelma
pohjoinen:
To
17.03.2005
18:30 Et-Po - YJK
To
17.03.2005
19:00 K-Oulu - Laser
La
19.03.2005
16:00 YJK - K-Oulu
La
19.03.2005
16:00 Laser - Et-Po
Ke
23.03.2005
18:30 Et-Po - K-Oulu
Ke
23.03.2005
18:30 Laser - YJK
Pe
25.03.2005
16:00 YJK - Laser
Pe
25.03.2005
19:30 K-Oulu - Et-Po
Ma
28.03.2005
16:00 YJK - Et-Po
Ma
28.03.2005
16:00 Laser - K-Oulu
Ke
30.03.2005
18:30 K-Oulu - YJK
Ke
30.03.2005
18:30 Et-Po - Laser

Aiemmin Raution rinnalla toista viulua soitellut Juha Pietsalo pelasi jälleen erinomaisen kauden ja nousi joukkueen parhaaksi pistemieheksi. Pietsalo iski runkosarjassa 32 maalia, mikä on hänen paras tuloksensa sitten kauden 2001-02, jolloin Pietsalo iski huikeat 47 osumaa. Joukkueen toinen tehopelaaja oli 22-vuotias hyökkääjä Markus Kuusela, joka teki oman piste-ennätyksensä tehoilla 18+28. Potentiaalisiin ratkaisupelaajiin karsinnoissa kuuluu myös kesken kauden joukkueeseen liittynyt hyökkääjä Mikael Kojo. Puolustuksen avainhahmoja puolestaan ovat kokeneet Tuomas Rautio ja Teppo Kangas.

Et-Pon on pohjoisen karsijoista materiaaliltaan vahvin, ja joukkue on perinteisesti keväällä parhaimmillaan. Kotona YJK:ta vastaan alkavalle karsintataipaleelleen Et-Po lähtee selkeänä suosikkina.

2. Laser HT

Lähinnä vahvasta juniorityöstään tunnetulla Oulun eteläpuolisten paikkakuntien yhteisseuralla on koossa laadukkaampi edustusjoukkue kuin aikoihin. Runkosarjassa tasapäisesti toisen karsintaan yltäneen kakkosdivariseura YJK:n kanssa taistellut Laser kukisti pudotuspeleissä ensimmäisellä kierroksella JHT:n ja toisella viimekeväisen Suomi-sarja-karsija KuRy:n. Runkosarjan kohtaamisissa Laser ja YJK voittivat kumpikin toisensa kahdesti kotonaan.

Laserin joukkueessa on rutkasti kokemusta Suomi-sarjasta ja jopa ylempää. Tunnetuimmat nimet joukkueessa ovat pelaaja-valmentaja Jari Kontio, jonka meriittilistaan kuuluu lähes 200 ykkösdivaripeliä Kärpissä ja Jokipojissa sekä yli 100 Suomi-sarja-ottelua Ahmoissa, Kontion Ahmat-vuosien pitkäaikainen ketjukaveri Arto Holtinkoski sekä kevätkaudeksi Raahe-Kiekosta siirtynyt pakki Vesa Ek, jonka ykkösdivisioonakokemus on niin ikään yli 200 ottelun mittainen.

Runkosarjassa joukkueen paras pistemies oli kuitenkin 29-vuotias hyökkääjä Mikko Miettinen, jonka ura ylemmissä sarjoissa rajoittuu neljään peliin K-Oulussa. Myös pelaava kakkosvalmentaja, Miettisen tavoin yli 60 tehopistettä runkosarjasta saalistanut Jari Siltavirta on tuttu mies K-Oulun ja Ahmojen riveistä, ja samoissa seuroissa ovat Suomi-sarjaa pelanneet myös Jani Karppinen, Aki Kinnunen ja Teppo Pekkala. Ykkösmaalivahti Antti-Ville Pitkänenkin on entisiä Ahmojen pelaajia.

Laser HT:n oman juniorikoulun kasvateista edustusjoukkueen profiilipelaajiin kuuluu runkosarjassa 59 tehopistettä iskenyt 22-vuotias Jari Lehto. Vastaavasti pitkää kokemusta edustaa 37-vuotias Veli-Matti Haapalainen, joka on myös entisiä K-Oulun pelaajia – tosin yli kymmenen vuoden takaa.

Nousu Suomi-sarjaan on Laser HT:n kokeneella joukkueella hyvinkin mahdollista. Taidossa Laser ei häviä yhdellekään karsintavastustajalleen, ja ryhmässä riittää rutiinia tiukoista peleistä. Jos kokeneiden alasarjajyrien vauhti vain riittää Suomi-sarja-tempoon tottunutta K-Oulua vastaan, voi se tiputtaa paikallisvastustajansa sarjatasoa alemmaksi.

3. K-Oulu

Suomi-sarjan perinteisimpiin osanottajiin kuuluva K-Oulu karsii toisena keväänä peräkkäin sarjapaikkansa puolesta. Siinä missä toisen karsijan Et-Pon suunta oli kauden aikana pohjalta ylöspäin, hyytyi K-Oulu lupaavan alun jälkeen pahasti. Syyskauden jälkeen oululaiset majailivat pudotuspeliviivan tuntumassa, mutta kevätkaudella joukkue hävisi kaikki ottelunsa. Pistepussi lihoi vain kahdella jatkoaikatappiolla.

Alunperinkin melko kapealla materiaalilla liikkeellä ollut K-Oulu kärsi kevätkaudella avainpelaajiensa lähdöistä ja poissaoloista. Toni Gussander siirtyi Kurikan Ryhtiin, ja syyskaudella joukkueen parhaimmistoon kuuluneet Arto Jussila ja Ville Härkönen pelasivat keväällä vain muutamassa otteluissa. Runkosarjan lopussa oululaiset kuitenkin piristyivät, ja helmikuussa joukkue pystyi laittamaan paremmin kampoihin vastustajilleen kuin vuoden alussa.

K-Oulun paras pistemies oli sekä syys- että kevätkaudella Teemu Ahonen, joka keräsi yhteensä komeat 16+27 tehopistettä. Mikko Moilanen iski syyskaudella 14 maalia, mutta jäi kevätkaudella vain kolmeen. Puolustajien ylivoimaiseksi ykköseksi nousi parasta Suomi-sarja-kauttaan pelaava Lassi Juntunen, jonka tehot runkosarjassa olivat 9+14. Kevätkaudella Juntunen oli jopa joukkueensa paras maalintekijä. Vuodenvaihteen jälkeen K-Ouluun siirtynyt Kärppien a-juniori Ville-Valtteri Reijasalo oli myös pirteä tulokas iskemällä 10 pelissä viisi maalia.

K-Oulua voisi veikata jopa putoajasuosikiksi, ellei joukkue olisi viime keväänä pelannut surkean runkosarjan lopun jälkeen mainiot karsintapelit. Avauskierroksen jännittävä paikallispeli Laser HT:tä vastaan näyttää suuntaa sille, onko vastaavaan temppuun tänä vuonna mahdollisuuksia.

4. YJK

Kakkosdivisioonassa lohko 5A:n voittanut Ylivieskan Jääkarhut on uusi tulokas Suomi-sarjan karsinnoissa. Matkalla kauden huipennukseen YJK pudotti tieltään ensin torniolaisen TIHC:n ja sen jälkeen Keuruun Pallon. Kummallakaan kierroksella ylivieskalaiset eivät jättäneet varaa jossittelulle, sillä TIHC kaatui yhteismaalein 18-2 ja KeuPa 14-4.

YJK:n ykköstähtiä ovat yhden kauden Suomi-sarjaa ja myös Mestis-karsintoja Diskoksessa pelannut taitava sentteri Tero Kettunen, joka teki runkosarjassa peräti 71 (20+51) tehopistettä, sekä kokenut hyökkääjä Mika Hautamäki, jonka meriittilistalta löytyy muun muassa yksi SM-liigaottelu Lukossa kaudella 1994-95. Hautamäki oli runkosarjassa joukkueen ylivoimainen maalikuningas 34 osumallaan. Kokeneisiin profiilipelaajiin kuuluu myös 29-vuotias pakki Jussi-Pekka Kangas, joka teki runkosarjassa puolustajalle komeat tehopisteet 11+20.

Muilta osin joukkue on varsin nuori ja pitkälti kaupungin omista pojista koostuva. Valtaosa joukkueen runkopelaajistakin on syntynyt 1980-luvulla, ja suurimmalla osalla Jääkarhuista on kokemusta vain kakkosdivisioonatasolta, joko YJK:sta, Nivala Cowboysista tai muista lähiseudun seuroista. Muutama pelaaja on käynyt kokeilemassa myös a-nuorten SM-liigan vauhtia, useimmiten Lukossa.

YJK:lla on koossa yhtenäisen ja tasapainoisen oloinen joukkue, jolla Suomi-sarja-paikan lunastaminen jossain vaiheessa on hyvinkin mahdollista. Nähtäväksi jää, tapahtuuko nousu jo tänä keväänä. Suurimmalle osalle joukkueesta karsintapelit ovat vielä kokonaan uusi kokemus.

» Lähetä palautetta toimitukselle