Suomi-sarjan mestari haastaa kokemattoman Mestis-joukkueen – Murtuuko Peliitat Kalajoen paineessa?

MESTIS, Suomi-sarja / Artikkeli
Peliitat taistelee sarjapaikkansa puolesta.
Kuva © Timo Savela
Suomi-sarjan mestaruuden voittanut JHT pelaa Mestis-karsintoja kolmatta kevättä putkeen. Monellakaan nuoren ja kokemattoman heinolalaisjoukkueen pelaajalla ei ole kokemusta isojen panosten peleistä.

Heinolassa on takana vaiheikas ja värikäs kausi. Peliitat jäi runkosarjassa viimeiselle sijalle, mutta ei ollut jumbosijoituksestaan huolimatta mikään heittopussi. Päävalmentaja Santeri Heiskanen asetti syksyllä tavoitteeksi 200 tehtyä maalia runkosarjassa. Maalimäärä ylittyi roimasti, joskin vain omassa päässä.

200 maalin rajapyykkiä ei päässyt lähelle yksikään Mestis-joukkue. Jo alkujaan mahdottomaksi tiedetty tavoite ei täyttynyt, mutta hyökkäyspäässä Peliitat oli läpi kauden hyvä nuorten hyökkääjien johdolla. Heinolalaiset iskivät 153 maalia. Parempaan pystyi vain viisi Mestis-joukkuetta.

Viime kaudesta rajusti uudistuneesta ja nuorentuneesta hyökkäyskalustosta nousi esiin uusia tähtiä. Etenkin ketju Severi Lahtinen – Roope Mäkitalo – Valtteri Lipiäinen pelasi todella vahvasti illasta toiseen. Kolmikosta Lahtinen kelpasi loppukaudeksi Lahden Pelicansin mukaan.

KeuPan viime kauden pistelinko Samuel Salonen on äitynyt sarjan kevätpuoliskolla hurjaan iskuun. Salonen tulee olemaan joukkueelle erittäin isossa roolissa karsinnoissa.

219 päästettyä maalia kertoo lohduttomalla tavalla joukkueen ongelmakohdista. Puolustuspää ja maalivahtipeli ovat pettäneet. Peliittojen onneksi kurssi on ollut keväällä parempaan suuntaan pelillisesti.

Ylihyökkäävää pelitapaa on paranneltu aiempaa puolustusvoittoisempaan suuntaan, mikä on sopinut paremmin muun muassa Ilari Metsolalle, joka oli syksyllä ajoittain tuuliajolla neljän muun ketjukaverin viilettäessä syvällä hyökkäyspäässä. 25-vuotiaalla Metsolalla on iso vastuu kokemattoman puolustuspelin johtamisessa.

Samalla vaikeaa kautta pelannut maalivahti Sami Väliharju on alkanut saada kiekkoja kiinni. Väliharju on löytänyt parhaan vireensä sopivasti ennen pudotuspelejä. Väliharjun heikkoutena on ollut tason säilyttäminen useammassa pelissä peräkkäin. Huippuonnistumiset ovat usein jääneet 1−2 peliin.

Luotettava aisapari Sami Suni jakaa karsinnoissa torjuntavastuun Väliharjun kanssa. Alustavan suunnitelman mukaan kumpikin maalivahti pelaa viikonloppuna.

Peliitat vaihtoi vielä runkosarjan viime hetkillä valmentajaa. Santeri Heiskanen sai väistyä kakkosvalmentajana toimineen Jani Keinäsen tieltä. Keinäselle jäi vain muutama runkosarjapeli aikaa valmistaa joukkuettaan karsintapeleihin. Kakkosvalmentajaksi nousi joukkueenjohtaja Marko Nyman, jolla ei ole aiempaa valmentajakokemusta.

Viimeinen runkosarjapeli oli Peliittojen osalta surkuhupaisa joukkueen hävittyä Lempäälässä maalein 3−12 LeKille. Heinolalaiset lepuuttivat ottelussa parhaita pelimiehiään ja peluuttivat pakkeja hyökkääjien tontilla. Nähtäväksi jää, tietääkö umpisurkea kenraaliharjoitus huippusuoritusta karsinnoissa.

Pelillisesti Peliitoilla ei pitäisi olla karsinnoissa hätää, mikäli se pystyy pelaamaan ehjän 60-minuuttisen samalla parhaalla tasollaan, jolla se kaatoi runkosarjassa muun muassa KeuPan, K-Vantaan ja TUTOn. Taisteluilmeen on oltava vähintään samalla tasolla myös JHT:ta vastaan. Pienikin lipsuminen asenteessa tai työnteossa kostautuu kuoleman peleissä armotta.

Keinäsellä riittää työsarkaa saada joukkue pelaamaan haluamallaan sapluunalla. Runsas jäähymäärä oli yhtenä suurena osatekijänä sysäämässä Peliittoja sarjan pohjille. Eritoten turhat jäähyt olisi pystyttävä karsimaan kokonaan pois.

Myös heikko ja tehoton ylivoimapeli on ollut niitä osa-alueita, joissa heinolalaiset eivät ole onnistuneet. Loppukaudesta tehoja alkoi ylivoimapeliinkin hieman löytyä, mutta karsinnoissa tulosta olisi synnyttävä paremmalla prosentilla.

Vaikka pelillisesti Peliitat saisikin pelinsä kuosiinsa, odottaa joukkuetta Kalajoella suunnattoman iso haaste. Kalajoen ääriään täynnä oleva halli ei todellakaan ole Suomen hiljaisimpia. Fanaattisen ja todella äänekkään yleisön mekkala peittää ajoittain alleen jopa tuomarin pillin vihellykset.

Äärimmäisen pieni kaukalo ja Kalajoen hurmoshenkinen yleisömeri asettaa kokemattoman heinolalaisjoukkueen todella haastavaan paikkaan. Peliitat saa kiittää sarjajärjestelmän loihtijaa siitä, että joukkue sai kotiedun karsintoihin, vaikka jäikin Mestiksen runkosarjan viimeiseksi.

Kokemusetu JHT:n puolella

Hyvät otteet Suomen Cupissa nostivat odotukset Kalajoella kattoon. JHT pudotti jatkosta Mestis-joukkue Hermeksen ja piti kaksi erää edelliskauden Mestis-mestari SaPKoa tiukoilla. Hyvin sujuneet pelit nostivat odotukset pilviin ja joukkue julisti tavoittelevansa Suomi-sarjan mestaruutta.

Ensin joukkueeseen iski luulotauti ja sitten fyysisiä vammoja JHT:n ajauduttua tappio- ja loukkaantumiskierteeseen. Lopulta joukkue selvisi voittajana kummastakin ja Kalajoella päästiin juhlimaan viime lauantaina Suomi-sarjan mestaruutta. Loukkaantuneiden kirjoilla näyttää olevan enää hyökkääjä Sami Holappa, jonka kausi on mitä suuremmalla todennäköisyydellä taputeltu.

JHT:n mestaruuden kulmakiviä olivat laaja ja laadukas materiaali, hyvä puolustuspään pelaaminen sekä pettämätön maalivahtikaksikko Petrus Lintonen ja Fredrik Grønstrand. Lintonen on ansioitunut maalivahti Suomi-sarjassa. Grønstrand on puolestaan kuulunut Norjan nuorten maajoukkuerinkiin. Maaliahneen Mestis-joukkueen hyökkäys laittaa kaksikon kyvyt todelliseen testiin.

Junkkareiden puolustus ei kuitenkaan tee heinolalaishyökkääjien tietä maalille helpoksi. Suomi-sarjassa joukkueet sumputtavat oman maalin edustaa tehokkaasti. Pudotuspeleissä JHT:n puolustus- ja maalivahtipeli oli täyttä rautaa.

Puolivälierissä vastaan asettunut Hokki onnistui tekemään kolmessa ottelussa vain kaksi maalia JHT:n verkkoon, ja nekin yhdessä ottelussa. Välierissä vastaan asettui Suomi-sarjassa eniten maaleja paukuttanut Hunters. JHT voitti ottelusarjan 3−1. Ensimmäinen otteluista oli vähämaalinen päättyen jatkoerässä 2−1 Junkkareille. Muut pelit olivat jo runsasmaalisempia, mutta päättyivät yhtä vaille kaikki JHT:lle.

Siinä, missä Huntersin tehot lepäsivät pitkälti Ville Heikkisen, Reno Goodwinin ja muutaman muun pelaajan varassa, oli Junkkarit Hockey Teamilla laittaa jäälle neljä hyvää kentällistä, joista jokaisesta löytyi tasaisesti maalintekovoimaa.

Peliitat saa olla etenkin alivoimillaan varuillaan JHT:n viivapelotteiden kanssa. Joukkueen pudotuspelien pistepörssin tehoin 3+7 voittanut puolustaja Nico Joki sekä kokenut Ville-Veikko Väkeväinen (0+5) pystyvät rakentamaan maalipaikkoja ja tarvittaessa kykenevät myös itse ratkaisuihin.

Hyökkäyspäässä ehdoton vahvuus on tasaisuus ratkaisijoiden rintamalla. Seuraikoni Henri Mustosen ja Juho Joki-Erkkilän kokemus nousevat kovissa peleissä arvoonsa. Joki-Erkkilän kausi näytti olevan myös kokonaan ohi, mutta mies oli joukkueen kokoonpanossa jo viime viikolla Porvoossa.

Hyökkäyksestä voi nostaa esiin Espon veljekset Jesse Espo ja Jere Espo. Kesken kauden vahvistukseksi Jyväskylän D-Kiekosta hankittu Juho Nyman kotiutui Kalajoelle nopeasti. Keskushyökkääjän tontilla viihtyvä Nyman nousi välittömästi yhdeksi joukkueen avainpelaajista. Kaikkiaan ratkaisijoita löytyy ainakin Suomi-sarjatasolla joka kentälliseen.

Suomi-sarjan mestaruuden ratkettua JHT voi lähteä haastamaan Peliittoja vailla suurempia paineita. Joukkue on edennyt kahtena viime kautena Mestis-karsintoihin voittamatta kuitenkaan Suomi-sarjan mestaruutta. Kaksi edelliskevättä ovat varmasti opettaneet paljon.

Kotijäällään JHT:lla on kaikki mahdollisuudet voittaa Peliitat vaikka joka ilta. Se, miten joukkue pystyy toteuttamaan pelitapaansa Heinolan isossa kaukalossa, on ottelusarjan voittamisen kannalta ratkaisevinta. Tänä keväänä joukkueen peliesitykset eivät tule menemään plörinäksi liian tiiviin aikataulun tai matkarasituksen vuoksi, sillä joukkue yöpyy karsintasarjan reissupelejä edeltävät yöt hotellissa Jyväskylässä.

Seuran tuki hotellimajoituksineen kertoo siitä, että Kalajoella tavoitellaan Mestis-paikkaa tosissaan.

Tuttuja puolin ja toisin

Ottelupariin tuo kosolti lisää sähköä pelaajat, jotka pelaavat nyt entisiä seurojaan vastaan. Junkkareissa pelaa heinolalaisille erittäin tuttu puolustaja Ville-Veikko Väkeväinen. Peliittojen puolustaja Samuli Rahikainen pelasi puolestaan karsintoja viime keväänä JHT:n sotisovassa.

Väkeväinen on ollut Heinolassa aina erittäin pidetty pelaaja. Nähtäväksi jää, millaisen vastaanoton Rahikainen saa Kalajoella.

Oma lukunsa on JHT:ssa koko kauden lainalla ollut Peliittojen Tuukka Nieminen. Puolustajan annettiin jatkaa loppukausi Kalajoella erikoisin sopimusehdoin, jonka mukaan Nieminen ei saa pelata karsinnoissa Peliittoja vastaan. Niemisellä riittää kynsien pureskeltavaa katsomon puolella.

Sami Holappa on myös pelannut aiemmin urallaan Heinolassa. Holappa joutuu jännittämään pelejä loukkaantumisensa vuoksi Niemisen tavoin kaukalon ulkopuolelta.

Jatkoajan arvio:

JHT:n pelaajisto on Peliittojen miehistöä kokeneempi miesten peleissä. Peliittojen etuna on taasen 50 kovatasoista runkosarjapeliä kauden aikana. JHT on kotonaan erittäin vahva, mutta kotietu ottelusarjassa on Peliitoilla. Kalajoella voidaan lähteä karsintoihin paineetta. Peliitoilla on vain hävittävää.

Mestiksen ja Suomi-sarjan ero tulee esiin pelinopeudessa. JHT on vaikeuksissa, mikäli Peliitat pääsee pelaamaan pelityylinsä mukaista vauhdikasta hyökkäyspeliä.

Ensimmäiset pelit menevät vastustajan pelitapaan totutellessa. Tästä saattaa hyötyä ehkä enemmän JHT, sillä 16 joukkueen Suomi-sarjassa vastassa on ollut useita eri pelitapoja toteuttavia joukkueita. Mestiksessä pelit ja pelitavat ovat lähellä toisiaan. Valmennuksia vertaillessa vaakakuppi kallistuu Kalajoen ja Joni Petrellin suuntaan. Apuvalmentajan pallilla aiemmin istunut Keinänen on vasta hypännyt tyrskyissä keinuvan peliittaveneen ohjaksiin.

Suomi-sarjan mestari pystyy voittamaan kotipelinsä, mutta vieraissa tuskin yhtä kertaa enempää. Ottelusarjan venyessä Mestis-joukkueen rutiini peräkkäin pelattavista kovista peleistä nousee esiin ja Peliitat säilyttää Mestis-paikkansa voitoin 4−2.

» Lähetä palautetta toimitukselle