Suomi-sarjan ennakkopaketti 2012-2013

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Kiekko putoaa syksyllä jäähän myös Suomi-sarjassa
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Suomi-sarjan alkusarja koostuu kaudella 2012-2013 kolmesta alkulohkosta. Jokaisesta lohkosta kolme parasta joukkuetta selvittää tiensä suoraan valtakunnalliseen Suomi-sarjaan. Lohkojen neljänneksi ja viidenneksi sijoittuneet joukkueet pelaavat keskinäiset ristiinkarsinnat. Ristiinkarsintojen voittajat etenevät valtakunnalliseen Suomi-sarjaan, häviäjät puolestaan karsivat sarjapaikastaan II-divisioonan parhaiden joukkueiden kanssa. 

Alkulohko 1 - RoKi vai Raahe-Kiekko?

Kokkolan Hermes - Paikallisuus parasta lääkettä?

- Taustaa: Kun konkurssi opettaa – Suomen ainoa 60 vuotta täyttävä tarhaikäinen

Rovaniemen Kiekko 2012-13 - Kohti Mestistä

Kolumni: Oodi Lapin kiekkoilulle

Raahe-Kiekon tavoitteena paikka auringossa

- Haastattelu: "Helppoja pelejä ei tule"

- Haastattelu: Tavoitteena jatkosarja

 Suomi-sarjan alkulohko 1 oli viime kaudella tasainen. Alkusarjan jälkeen paikkansa neljän parhaan joukossa varmistivat RoKi, JHT, S-Kiekko ja Ahmat. Näistä RoKi menestyi valtakunnallisessa Suomi-sarjassa parhaiten sijoittumalla neljänneksi. RJK, Hermes ja IPK säilyttivät sarjapaikkansa karsintasarjan kautta, sen sijaan Kemin Lämärit putosi II-divisioonaan. IPK pelaa tulevalla kaudella alkulohkossa 2.

RoKi sai pidettyä ykköspyssynsä joukkueessa, ja sai Ari Kokkosen takaisin penkin päähän. Paha vastus etenkin kotonaan. Kuuluu lohkon ykkössuosikeihin.

Raahe-Kiekon valmentajakuviot selvisivät jo keväällä ja joukkue on harjoitellut hyvin koko kesän. Vahvistunut kesän aikana ja leveä rinki takaa sen, ettei väsymys iske helposti. Kolme hyökkäysketjua täynnä taitoa ja ratkaisuvoimaa. Puolustaja Jarkko Heikkilä kuuluu sarjan mielenkiintoisimpiin tulokkaisiin. Taistelee lohkovoitosta RoKin kanssa.

Red Ducks tuo mielenkiintoisen lisän lohkoon. Vahvistunut Sport-pelaajilla ja ennakkoon lohkon suosikeita.  Liikkuva ja taitava joukkue on erittäin paha vastus kenelle tahansa. Vahva ehdokas lohkon kolmannelle sijalle.

Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Vaasan Red Ducks on valmiina kovatasoiseen ykköslohkoon

Ahmat on pieni kysymysmerkki ennen kauden alkua. Ennakkoveikkailuissa haukiputaalaiset eivät juhli, mutta nuorelta joukkueelta ei ennakkoluulottomuutta puutu. Haastaa isompiaan.

S-Kiekolla on kasassa 18 sopimuspelaajaa viikko ennen kauden alkua. Joukkue on myös vahvistunut parilla nimekkäällä paluumuuttajalla. Kapea rinki asettaa kuitenkin haasteensa. Yhteistyö Sportin kanssa tuonee joukkueelle vahvistuksia. S-Kiekon kohdalla kaikki on mahdollista.

Hermeksen lähtökohdat ovat viime vuotta paremmat. Kärki kuitenkin on kuitenkin edelleen kapea, ja pelaajarinki edelleen suhteellisen pieni. Omaa mahdollisuudet ristiinkarsintoihin.

JHT on heikentynyt paljon kesän aikana. Sopimustilanne pienoinen kysymysmerkki. Kotonaan vahva, vieraissa vaikeampaa. Sami Markkanen on edelleen kalajokisille kaikki kaikessa. Ristiinkarsintoihin mahdollisuuksia, mutta karsintasarja mahdollinen myös.

Alkulohko 2 - Oilersia haastamaan

Hydraulic Oilers vedenjakajalla

Siivittääkö savolainen hulluus Peli-Karhut jatkoon?


Suomi-sarjan alkulohko 2 oli viime kaudella kärjen osalta tasainen. Jatkoon tiensä selvittivät VG-62, KOOVEE, HC Satakunta ja FPS. Sarjapaikkansa säilyttivät karsintasarjan kautta Red Ducks, Kiekkohait ja PYRY. Pingviinit lopetti toimintansa Suomi-Sarja-tasolla kauden jälkeen ja VG-62 päätti talousvaikeuksien jälkeen hakea vauhtia II-divisioonasta. Täksi kaudeksi karsintasarjasta Suomi-sarjaan selvittivät tiensä Diskos ja KalPa-Team, jotka pelaavat tulevalla kaudella juuri tässä lohkossa. FPS pelaa tulevalla kaudella alkulohkossa 3, josta Hydraulic Oilers puolestaan siirtyi kakkoslohkoon. Uusi tuttavuus tässä lohkossa on myös IPK, joka edelliskaudella pelasi ykköslohkossa. Lohkossa nähdään useita nimekkäitä pelimiehiä, joten kovia pelejä on luvassa.

Hydraulic Oilers on lohkon ehdottomia suosikeita. Mestiksen pistekärjet Petri Lehtonen ja Tero Kettunen ovat kumpikin erittäin kovia tekijöitä tälle tasolle. Pieni pelaajarinki kuitenkin kysymysmerkki. Kapeasta materiaalistaan huolimatta Oilers on ehdolla kolmen parhaan joukkoon.

KeuPa HT on yksi lohkon suosikeista. Joukkueesta löytyy paljon tulivoimaa. Jatkuuko viime kaudella Suomi-sarjan piste-ennätyksen uuteen uskoon laittaneen Jani Lyytisen lento? Vahva ehdokas lohkovoittajaksi.

Kuva © Jani Maukonen

Onko KeuPa HT:llä jälleen syytä tuulettaa?

KOOVEE on myös tällä kaudella kova luu kakkoslohkossa. Joukkueen runko on säilynyt ennallaan viime kaudesta, ja yhteistyö LeKin kanssa tuo sille Mestiksestä kovia vahvistuksia. Pelannee lohkon kolmannesta jatkopaikasta.

KalPa-Teamin materiaali kestää vertailun kärkijoukkueisiin. KalPa-Team on taitava ja vaarallinen joukkue, joka osoitti tasonsa karsintasarjassa. Jäähyherkkyys ja ailahtelevaisuus ovat kuitenkin ongelmana. Kuopiolaisilla on mahdollisuudet lohkon neljänteen sijaan. 300 liigaottelua pelannut Markku Paukkunen lienee lohkon nimekkäin pelaaja.

IPK on täksi kaudeksi siirtynyt kakkoslohkoon. Muutamasta Mestis-vahvistuksesta huolimatta materiaali ei ole riittävän tasokas haastamaan kärkijoukkueet. Aleksis Ahlqvist voi pelata monta tärkeää pistettä joukkueelle. Saattaa myös hyötyä yhteistyöstä Hokin kanssa. Ristiinkarsintoihin mahdollisuudet.

PYRY on suhteellisen tuntematon joukkue. Nokialaiset omaavat mahdollisuudet ristiinkarsintaan, mutta todennäköisesti pelaavat karsintasarjaa.

Sarjanousija Diskos joutuu kovaan seuraan. Joukkueen materiaali on suhteellisen nimetön kärkijoukkueisiin verrattuna. Diskos ei lukeudu ennakkosuosikkien joukkoon, ja karsintasarja kutsunee joukkuetta.

Alkulohko 3 - kokemusta ja eteenpäin meneviä haastajia

Viime vuonna alkulohko 3:n ja Suomi-Sarjan voittanut KeuPa HT nähdään tällä kaudella alkulohko 2:ssa. Jatkopaikoista on tällä kaudella luvassa erittäin tasainen ja tiukka koitos, sillä kauteen lähdetään useammalla paikkakunnalla merkittävän panostuksen ja vahvistusten kanssa. Kauden alkuun sisältyy jo nyt yksi ratkennut sijoitus, kun VG-62 päätti luopua sarjapaikastaan talousvaikeuksien takia.

Lohkon voittajasuosikeista suurin lienee Bewe TuusKi, jonka päävalmentaja Jouni Ikosen arsenaalia helpottavat leveä pelaaja-arsenaali ja farmisopimus Kiekko-Vantaan kanssa. Nimekkään kaartin kärkinimiä ovat muun muassa liigastakin tutut Jaska Vilen ja Patrik Lostedt. Seuran tähtäin on Mestiksessä. Harvinaista vaihtelua pelaajakaartiin tuovat myös viisi Etelä-Korean maajoukkueen pelaajaa.

Heikko ei ole myöskään Rauman ja Porin kupeessa pelaava HC Satakunta, joka on myös asettanut tavoitteensa Mestikseen nousuun. Jos valmentaja Kimmo Koivisto saa Pasi Tuomisen, Ossi Pellisen, Kim Virtasen, Mikko Palomäen ja kumppanit pelaamaan yhtenäistä peliä, on joukkue vähintään Bewen tasoinen ehdokas piikkipaikalle.

FPS on lohkon suosikeista kolmas. Seuran toiminnassa on viime kaudesta lähtien ollut uutta lentoa, ja vseitsemännen sijan parantamiseen on selkeät mahdollisuudet. Vastuuvalmentajaksi kiinnitettiin Nokian Pyryn organisaatiosta Kalle Honkonen. Pelaajaryhmä pysyi kesän läpi hyvin kasassa ja sai muutamia vahvistuksia. Maalinsuulla jatkavat miehet ovat Suomi-Sarjan parhaimmistoa.

FPS-alakerran seuratuin pelaaja on Matti Kuusisto vankalla liigakokemuksellaan. Otto Hakamaan onnistunut paluu seuran väreihin kahden välivuoden jälkeen on huomioitu. Tasaisen hyvässä hyökkäyskalustossa riittää kiekollista taitoa ja potentiaalisia ratkaisijoita. Joukkueelle on tärkeää, että koko kevätkauden loukkaantuneena ollut kapteeni Jarno Kantelus pystyisi nyt antamaan fyysisen panoksensa kaukalossa.

Kolmikon takana haastajan asemassa on sarjaportaalle paluun tehnyt Kotkan Titaanit, jota valmentaa liigastakin tuttu Reijo Mansikka. Mestis-kokemuksella varustettua joukkuetta voidaan hyvillä mielin pitää lohkon jokerikorttina ja mustana hevosena.

Porvoolainen Hunters lähtee liikkeelle uuden maalivahtikaksikon voimin. Farmisopimus HCK:n kanssa tukevoittaa joukkuetta, mutta ennakkosuosikeihin se ei lukeudu.

TuTon kanssa farmisopimuksen tehnyt Salon Kiekkohait tahtoo myös paikkaa ylemmässä jatkosarjassa. Suurimpana kysymysmerkkinä lienee tulivoiman löytyminen, mutta myös Kiekkohait on yllätysvalmis.

Perinteikäs Ketterä ei ole myöskään lohkon suurimpia suosikkeja, mutta lähinnä siksi, että joukkue on uusiutunut paljon. Yhteispelin löytyminen ja uusien pelaajien kokonaistaso tulevat määrittelemään Ketterän tuloksen kauden aikana.

» Lähetä palautetta toimitukselle