Suomi nuorten MM-kisoissa - riittääkö Rask?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Suomen joukkueen menestys lepää nuorten MM-turnauksessa pitkälti yksillä kapeilla savonlinnalaishartioilla. Tuukka Rask oli jo edellisten kisojen tärkein yksittäinen pelaaja. Mikäli viime vuoden yllätyspronssille halutaan seuraa palkintokaappiin, Raskin tulee onnistua tälläkin kertaa täydellisesti.

Kun Suomi vuosi sitten nappasi Hannu Aravirran johdolla pronssia nuorten MM-kisoista, joukkue yllätti monet. Tällä kertaa mitali olisi vielä edellisvuottakin suurempi yllätys. Mikäli Jarmo Tolvasen suojatit menestyvät, saavat ne kiittää kuitenkin samaa tahoa kuin Aravirran joukot vuosi sitten.

lisää

Nuoret sankarit
[lue lisää]



Suomen pelitapa
[lue lisää]

Suomen ehdoton vahvuus turnaukseen lähdettäessä on maalivahtipeli. Tuukka Rask on ikäluokkansa paras maalivahti maailmassa. Jo Raskin perustaso riittäisi luultavasti nuorten MM-turnauksessa tähdistövalintaan, mutta nuorukaisella on lisäksi uskomaton venymiskyky. Ilves-vahti tuntuu aina nostavan pelaamisensa tasoa pykälällä, kun päällä on maajoukkueen leijonapaita.

Antti Härmälle jää kisoissa statistin rooli. Tolvasen mukaan on mahdollista, että Härmä jää jopa kokonaan ilman peliaikaa.

- On niin kovasta turnauksesta kyse, että kaikki pelit ovat tärkeitä. Ihan loppuun asti sitä ei ole mietitty. Rask on kuitenkin selkeä ykkösmaalivahti, Tolvanen painottaa.

Vaikeita valintoja

Suomen joukkue on niin isokokoinen, että joukkueenjohtaja Timo Bäckman leikkimielisesti kielsi tiedotusvälineitä käyttämästä sanaa "pikkuleijonat" sen yhteydessä. Erityisesti Suomen hyökkääjät ovat järjestään kookkaita. Joukkueen ainoa alle 180-senttinen hyökkääjä on kapteeni Leo Komarov.

Tolvasen mukaan kokoa ei mitenkään tietoisesti valinnoissa painotettu. Pikemminkin tarkoituksena oli löytää tasapainoinen kokonaisuus pelaajista, joiden "yleispelaamisen taso" oli riittävä.

- Kaikki valinnat olivat pienistä asioista kiinni. Ne ovat aina vaikeita, mutta uskomme, että teimme oikeat valinnat, Tolvanen sanoo.

- Valintojen takana on sekin, että haemme tasapainoa joukkueeseen, ettei ole liikaa samantyyppisiä pelaajia. Hyviä pelaajia jäi ulos.

Juuso Puustinen putosi monien yllätykseksi lopullisesta kisajoukkueesta, vaikka alkukausi on sujunut WHL:ssä mallikkaasti. Tolvanen ei mielellään lähde perustelemaan valintojaan julkisuudessa, mutta suostuu kuitenkin hiukan valaisemaan prosessia.

- Kysymys ei ole vain siitä, tekeekö maaleja jossain sarjassa. WHL:ssä pääsee tietyillä kriteereillä maalintekopaikkoihin ja nuorten MM-kisoissa taas toisilla. Maalintekijän pitää ensin päästä tekopaikkoihin, Tolvanen toteaa.

Puolustuksessa taas on painotettu kiekollista taitoa ja luistelukykyä ehkä jopa koon ja voiman kustannuksella.

- Jos ajatellaan hyökkäyspeliä yleensä, niin pelin kääntäminen on tärkeää. Nuorten MM-kisoissa on kova paine ja kova vauhti, pitää olla vikkelä ja teräväliikkeinen, että pystyy kiekon tuomaan joko yksilönä tai viisikkona ylös, Tolvanen perustelee.

Tavoite mitalipeleissä

Suomen menestysmahdollisuuksia on lehdistössä pidetty vähäisinä muun muassa siksi, että joukkue on voittanut pelaamistaan maaotteluista tällä kaudella vain yhden varsinaisella peliajalla.

- Sitä olen yrittänyt kertoa ihmisille, että syksyn harjoitusturnauksissa lähes kaikki ovat olleet vähän erilaisilla joukkueilla mukana. On äärettömän vaikea tietää tarkkaan, minkälaisia ja -tasoisia joukkueita kisoissa tulee vastaan, Tolvanen muistuttaa.

Suomen joukkue keskusteli tavoitteistaan tiistai-iltapäivänä, joten aamun harjoitusten jälkeen Tolvanen oli vielä ymmärrettävän varovainen sanoissaan.

- Kyllähän siitä mitalista aina puhutaan, kun Suomen nuoret lähtevät kisoihin. Joskus se on realistista, joskus vähemmän realistista.

Keskiviikkoiltana henki oli jo toinen. Joukkue oli selviytynyt ottelustaan kisojen ykkössuosikkia vastaan hengissä, vaikka tappio tulikin selvin lukemin.

- Joukkue on asettanut tavoitteen välieriin. Se on todella kova tavoite, mutta niin pitää tällaisessa turnauksessa ollakin.

Turnaus pelataan samalla kaavalla kuin aiempienkin vuosien nuorten MM-turnaukset. Tavoitteen saavuttaminen edellyttäisi siis joko lohkovoittoa tai vähintään alkulohkon kolmatta sijaa ja puolivälierän voittamista.

Heikompi alkulohko?

Moran B-lohkoa - jossa Suomikin pelaa - on etukäteisarvioissa pidetty selvästi heikkotasoisempana kuin A-lohkoa. Tolvasen mielestä näissä arvioissa painavat muut kuin pelilliset asiat.

- Sen verran tunnemme meidänkin alkulohkon joukkueita, että kovista joukkueista on kyse. Totta kai Kanada, USA ja isäntäjoukkue Ruotsi ovat mediaseksikkäämpiä.

Suomen päävastustajat alkulohkossa ovat Tsekki ja Venäjä. Valko-Venäjälle ja Sveitsille pisteiden menettäminen olisi jo lähes katastrofaalista. Tolvanen toki muistuttaa, että helppoja pelejä ei olekaan ja että laskelmoiminen on turhaa. Kaikkia pelejä täytyy lähteä voittamaan.

Suomella ei tälläkään kertaa ole turnauksen taitavimpia yksilöitä, kovimpia puolustajia tai parhaita pelin- ja maalintekijöitä. Sen sijaan sillä on turnauksen paras maalivahti, joka voi viedä joukkueen yllättävänkin pitkälle.

» Lähetä palautetta toimitukselle