Suomi kaatoi Venäjän Globenissa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Suomi onnistui parantamaan roimasti puolustuspeliään tiistain katastrofimaisesta Tsekki-ottelusta ja yhdessä hyvän viimeistelytehon kanssa se poikikin leijonille 4-2 voiton Venäjästä. Suomen peliesitys oli voitosta huolimatta kuitenkin edelleen hieman nihkeä.

Ojasen pelisilmä kunnossa avauserässä

Ensimmäinen erä oli todella unettavaa kiekkoilua, mutta siinä nähtiin silti kolme maalia, kun molemmat joukkueet käyttivät koko lailla kaikki maalipaikkansa hyväkseen. Suomi iski pelin avausmaalin ylivoimalla Valeri Karpovin rangaistuksen aikana. Janne Grönvall hiipi takanurkalle ja sai jatkaa Janne Ojasen loistavan syötön tyhjään verkkoon.

Venäjän vastaus tuli myös ylivoimapelin aikana. Dimitri Riabykin laukoi siniviivalta tarkan grogilasin korkuisen lyöntilaukauksen ja kun Fredrik Norrenan oli maskissa, muuttuivat numerot 1-1:een.

Peli ehti vierähtää vain 36 sekuntia eteenpäin, kun Suomi otti johtoaseman uudelleen haltuunsa. Janne Ojanen vei kiekon hyökkäysalueelle ja jätti tämän jälkeen pelivälineen taakse Antti Miettiselle. Kauden komeetta pääsi nousemaan hyvään vetopaikkaan ja napautti kiekon tarkasti tolpan juureen.

Sergei Zhukovilla oli erän lopussa ylivoiman aikana pari hyvää mahdollisuutta tasoittaa ottelu, mutta turha aikailu kostautui tilanteissa. Suomi vei vaisun avauserän nimiinsä maalein 2-1.

Luoman osuma toisen erän ainoa

Suomi pelasi toisen erän alussa ensin heikon ylivoiman, mutta siirtyi sitten ajassa 24.40 3-1 johtoon. Kimmo Rintanen ui kulmasta kiekon kanssa B-pisteen kaarelle ja lähetti nappisyötön takanurkalle nousseelle Mikko Luomalle. Tapparan luottopakin laukaus epäonnistui hieman, mutta pyörähti siitä huolimatta Boris Tortunovin ohi verkon perukoille.

Suomen peli ei kahden maalin johtoasemassakaan vielä vapautunut, vaan leijonien luistin liikkui edelleen kohtuullisen tahmeasti. Erän puolivälin jälkeen Dimitri Gogolev pääsi puhtaasen läpiajoon, muttei onnistunut ohittamaan Fredrik Norrenaa. Gogolev yritti lurittaa kiekon rystypuolelta Norrenan längistä sisään, mutta turkulaisvahti piti patjat yhdessä.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Suomi pääsi neljällä neljää vastaan pelattaessa karkaamaan 2-1 ylivoimahyökkäykseen. Kimmo Rintanen jakoi pienen harhautuksen jälkeen kiekon Sebastian Sululle, jonka laukaus painui kuitenkin maalin ohi.

Hetki tämän jälkeen Venäjä pääsi koittamaan kavennusmaalin värkkäämistä kahden miehen ylivoimalla. 43 sekunnin etsikkoajalla venäläiset eivät saaneet kuitenkaan mitään aikaiseksi. Tavallisen ylivoiman aikana sen sijaan Alexei Koznev pääsi vasemmasta laidasta puolittain läpi, mutta laukoi suoraan päin Norrenaa.

Venäjällä oli toisessa erässä muutamia hyviä maalipaikkoja, mutta Suomi otti silti Luoman maalilla erävoiton itselleen. Kolmanteen erään lähdettiin leijonien 3-1 johdosta.

Viitakoski päättää leijonien piinan

Kolmannessa erässä Suomi keskittyi pelkästään tarkkaan puolustuspeliin ja aloitteet olivat koko ajan Venäjän hallussa. Heti erän alussa Anton But sai avopaikan maalin kulmalle, mutta Fredrik Norrena pelasti maalin hienolla heittäytymisellä.

Venäläiset saivat ansaitun kavennusmaalin lopulta ajassa 45.29. Suomen hyvännäköinen hyökkäys tyssäsi, kun Jani Hassinen ei saanut Antti Miettisen syöttöä kunnolla lapaansa ja Venäjä käänsi tilanteen heti vastahyökkäykseksi. Sen päätteeksi Ilja Gorokhov laukoi Alexei Koznevin syötön jälkeen kiekon ranteella täsmälleen samaan paikkaan kuin Dimitri Rjabykin avauserässä ja muutti maalilukemat 3-2:een.

Ennen erän puoliväliä Venäjä myllytti lähes minuutin ajan vahvasti Suomen alueella, muttei saanut tasoitusosumaa aikaiseksi. Tämän pyörityksen jälkeen Norrena pääsi pelin lopun helpommalla, kun Suomi tiivisti puolustuspeliään eikä venäläiset saaneet pelin hallinnasta huolimatta vaarallisia maalipaikkoja aikaiseksi.

Ottelu ratkesi nelisen minuuttia ennen päätössummeria. Vesa Viitakoski pääsi oikeasta laidasta karkuun Antti Aallon erinomaisen avauksen jälkeen ja toimitti kiekon varmasti Boris Tortunovin selän taakse. Venäjän pyristelyt loppuivat tähän osumaan varsinkin, kun Alexander Prokopiev otti rangaistuksen 40 sekuntia myöhemmin. Näin Suomi kuittasi 4-2 voiton Venäjästä.

Leijonien pelissä yhä parannettavan varaa

4-2 voitto lämmitti varmasti joukkuetta tiistain katastrofin jälkeen, mutta suuria tuuletuksen aiheita ei Venäjä-peli siitä huolimatta tarjonnut. Suomi pelasi koko pelin ajan puolustuksen kautta ja se tuntui selvästi syövän hyökkäyspeliä. Mikä kuitenkin tärkeintä niin voittoon tarvittavat maalit saatiin silti viimeisteltyä. Venäjän kaatamiseen ei Suomen tänään parastaan tarvinnut esittää.

Suomen onnistujia olivat tänään kahteen maaliin komeat esityöt tehnyt Janne Ojanen, myös hyviä passeja jaellut Kimmo Rintanen ja puolustuksen ykkösnimi Mikko Luoma. Fredrik Norrena selvisi myös urakastaan puhtain paperein. Venäjän osumille Norrena ei mitään mahtanut ja otti voiton kannalta muutaman ratkaisevan kopin.

Suomi jatkaa tämän illan voiton myötä Euro Hockey Tourin kärjessä, mutta seuraava ottelu ei epäviralliseen Euroopan mestaruussarjaan kuulu. Lauantaina Suomi kohtaa nimittäin Kanadan, joten ottelu vaikuttaa ainoastaan Sweden Hockey Gamesin tilanteeseen. Viikonlopun huipentuma on totuttuun tapaan sunnuntaina Suomen ja Ruotsin iskiessä yhteen. Leijonien täytyy petrata tämän päivän peliesitystään, jotta viikonloppu sujuisi voitokkaissa merkeissä.