Suomen vanhin jääkiekkoseuran faniryhmä täyttää 25 vuotta

MESTIS / Artikkeli
Red Army juhli värikkäästi juhlapäivänä.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Vaasan Sportin kannattajaryhmä Red Army perustettiin jo vuonna 1987. Se on vuosien saatossa kohonnut yhdeksi Suomen tunnetuimmaksi fanilaumaksi. Tänä vuonna se juhlii 25-vuotista taivaltaan.

Pelattiin kevään 2012 liigakarsintoja. Vastakkain asettuivat liigajumboksi jäänyt Tampereen Ilves ja Mestiksen voittanut Vaasan Sport. 7600 ihmistä vetävä Hakametsän jäähalli oli lähes viimeistä istumapaikkaa myöten täytetty. Kannattajien laulut raikuivat komeasti jo ennen ottelun alkua jäähallin parkkipaikoilla, ja jatkuivat koko ottelun läpi päätyen taas samalle asfaltoidulle alueelle.

Tämä korviahuumaava englantilaistyylinen jollotus ei lähtenyt kotijoukkueen kannattajista. Ei. Tätä meteliä pitivät vaasalaisfanit, joita oli saapunut paikalle yli 2000. Punainen meri otti tuolloin haltuun Hakametsän, tuon suomalaisen jääkiekkoilun legendaarisimman pyhätön.

- Tällaista hurmosta Ilveksen fanikatsomossa en ole nähnyt koskaan. Monen liigajoukkueen faniryhmän tulisi ottaa mallia tästä, äimistelee vieläkin eräs, viime kaudella Ilvestä edustanut, hyökkääjä tapahtumia.

Tämä Suomessa mainetta niittänyt vaasalainen faniryhmä, Red Army, sai alkunsa vuonna 1987, kun muutaman hengen porukka päätyi istumaan saman pöydän ääreen paikalliseen kuppilaan Sportin kotiottelun jälkimainingeissa. Kun pohjalaiset päättävät jotain, ei siinä kauaa jäädä ihmettelemään. Perustuskirjat hoidettiin kuntoon siltä istumalta.

- Muutama arkipäivä perustamisen jälkeen he olivatkin matkalla kahdella bussilla jo vieraspelireissulle Joensuuhun, naureskelee Vaasan Sportin Kannattajat Ry:n nykyinen puheenjohtaja Timo Salo.

Tiettävästi Suomen vanhimman jääkiekkojoukkueen faniryhmän toiminta on pysynyt samoilla linjoilla perinteitä kunnioittaen. Vuosien tuomat uudet tuulet ovat kuitenkin ”pakottaneet” Red Armynkin luopumaan perinteistä. Onhan itse kannatuksen kohdekin käynyt tuona aikana välillä kakkosdivisioonassa.

- Esimerkiksi vieraspelireissujen järjesteleminen oli varmasti alkuaikoina paljon vaikeampaa. Ei ollut kännyköitä eikä sosiaalista mediaa, joiden avulla olisi saanut helposti porukkaa koottua yhteen. Silloin oli vain lista, joka kiersi ottelun aikana. Siihen sai rustata nimensä, jos matkalle halusi, tietää Salo.


Red Army loi painetta Ilvekselle viime kevään liigakarsinnoissa.
Samppa Toivonen / samppa.toivonen@me.com

Fanit hankkivat oman pelaajan

Täksi kaudeksi kannattajajoukon puheenjohtajaksi valittu Salo kertoo, että jäsenmäärät ovat nousseet alkulähteiltä rajusti.  Kymmenen hengen ryhmä on kasvanut vuosien mittaan yli kahdensadan henkilön fanilaumaksi.

Salo itse muutti Vaasaan opiskelujen perässä vasta 2003, jolloin hän Sport-fanina päätti liittyä myös rakastamansa seuran kannattajiin.

Palkkatyön ohella Red Armyn parissa työskentelevän puheenjohtajan toimenkuviin kuuluu pelireissujen järjestämisen, mediakontaktina toimimisen ja sisäisten asioiden hallinnoinnin lisäksi myös yhteisten tapahtumien ja tempausten järjestäminen.

Innokas Salo aloittikin ryminällä toukokuussa 2012 astuttuaan tehtäviin. Mies päätti järjestää yhdessä Red Armyn jäsenten kanssa rahallisen keräyksen, jonka avulla Sport saisi haalittua uuden pelaajan rosteriinsa, josta näin ollen tulisi niin sanottu kannattajien oma pelaaja.

- Homma otettiin ensimmäisen kerran puheeksi oikeastaan Tampereen reissulla. Liigakarsintojen jälkeen asia nousi esiin jo keskustelufoorumeillakin.

- Toukokuussa sitten rupesimme pohtimaan oikein tosissaan, lähdetäänkö touhuun. Mietimme, onko meillä aikaa ja resursseja hoitaa tällaista hommaa. Päätimme lähteä, kun niin moni oli kiinnostunut asiasta. Elokuun alussa sitten saimme vihdoin luvat kuntoon.

Pelaaja, johon Red Army sai kerättyä rahaa yli kuudentuhannen euron edestä, oli lopulta Mika Halava, joka aloitti kauden Oulun Kärpissä. Nyt hyökkääjän päällä on jälleen punanuttu, jonka selässä komeilee numero 87 Red Armyn perustamisvuoden kunniaksi. Halava on Salon mielestä Red Armyn näköinen pelaaja.

- Hän on hyvä tsemppaamaan kentällä. Kun mies tekee maalin, ottaa hän yleisönsä mukaan mahtavasti.

25-vuotiasta ”puna-armeijaa” juhlistettiin lauantaina vauhdikkaasti Vaasassa.  Juhlahumuun kuului myös kotiottelu Kajaanin Hokkia vastaan, jonka yhteydessä Red Army luovutti tuon yli kuudentuhannen euron shekin Sportille.

- Järjestämme Pregame-tapahtuman paikallisessa pubissa, jonka jälkeen on itse ottelu. Ottelun jälkeen on vuorossa bileet, jonne on tulossa entisiä - ja nykyisiä Sport-pelaajia, Red Armyn perustajajäseniä sekä liuta erilaisia esiintyjiä, kertoi Salo illan ohjelmasta juhlapäivän aattona.


Red Army luovutti shekin Sportille puheenjohtaja Timo Salon (vas.) johdolla. Mika Halava kuvassa oikealla.
Samppa Toivonen

Englantilaisin sävelin

Aikoinaan jo 80-luvun loppupuolella silloiset Red Armyn jäsenet kävivät Englannissa katsomassa jalkapalloa. Paikalliset kannattajat lauloivat ja kannustivat omiaan koko ottelun ajan. Se sai myös suomalaisen pienen porukan haukkomaan henkeään. Tämä tapa on tuotava Suomeen.

Ja niin siinä sitten kävi. Vaasa Areenalla vaikuttaa tänä päivänäkin briteistä lähtenyt laulukulttuuri. Nimenkin Red Army sai Englannista, kun perustajajäsenet fanittivat tuolloin Merseysidelaista Liverpoolia.

Sport-kannattajien karvojanostattavat kannustushuudot ja –laulut tulevat raikumaan taas tänä keväänä niin koti- kuin vieraskaukaloissakin. Sen lauluista on nykyään vastuussa pääsääntöisesti kannattajaryhmä Ultras 06, joka kuuluu kiinteästi Red Armyyn. Vaikka uusia lauluja tuodaan Kuparisaaren päätykatsomoon vuosi vuodelta lisää, on fanin kuin fanin helppo oppia sanat nopeasti ottelujen lomassa.

Huutojen ja laulujen tarkoitus on, paitsi kannustaa omia, myös yrittää päästä vastustajan ihon alle häiritäkseen tämän pelaamista. Myös Salolla on tuoreessa muistissa tapahtumia, joissa Red Army on onnistunut täydellisesti tehtävässään.

- Viime ajoilta tulee ensimmäisenä mieleen KooKoon maalivahti Mikko Rämö. Mies tuntuu aina sulavan Vaasassa. Myös viime kauden puolivälierissä Pasi Nielikäisen pelistä ei huutelujen jälkeen meinannut tulla yhtään mitään.

- Jos huomaa pelin alussa, että maalivahdilla ei tunnu tarttuvan kiekot, niin kyllä painetta rupeaa tulemaan sieltä päätykatsomosta, mies vakuuttaa.

Sportin kausi 2012-13 on ollut poikkeuksellisen ylä- ja alamäkistä pitkälti loukkaantumisista johtuen. Kevättä kohti mentäessä hallitsevan Mestis-mestarin peli näyttää kuitenkin taas paremmalta. Luotto on kova myös Sport-fanilla, kun pudotuspelit lähestyvät.

- Sportilla on mahdollisuudet yltää ihan sinne liigaan asti. Ilveksen tyhjennysbuumi ynnä muut antavat lupauksia mahdollista karsintaa ajatellen, hehkuttaa Salo.

Sport tulee menestymään tällä kaudella – tai sitten ei. Yksi asia on kuitenkin varmaa. Sportin menestys ei tule kaatumaan Red Armyyn.

» Lähetä palautetta toimitukselle