Suomen avausvastustaja kaipaisi uusia Kostitsyneja

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Sergei Kostitsyn, 28, on nuorin valkovenäläinen, joka on urallaan pelannut kahdet nuorten MM-kisat.
Kuva © Getty Images
Valko-Venäjän kausi päättyi vuosi sitten nousujuhliin, mutta nyt se on melkeinpä kokonaan uudella kokoonpanolla liikkeellä. Olennaisin kysymys lieneekin: onko Valko-Venäjästä oikeasti kenenkään haastajaksi vai tuleeko se Helsinkiin vain turistiksi?

Valko-Venäjän pääsy Helsingin kisoihin oli hieman yllättävää, mutta neljä varsinaisen peliajalla napattua voittoa ja yksi jatkoaikavoitto eivät jättäneet selittelyille sijaa. Vaihtuvuus on kuitenkin ollut käsittämättömän suurta, sillä joukkueessa on vain kolme pelaajaa (Dmitri Buinitski, Daniil Bokun ja Stepan Falkovski) viime vuoden kokoonpanosta.

Viime vuoteen on tullut myös sellainen muutos, että penkin takana seisoo aikuisten MM-kisoissa viime keväänä Latviaa käskyttänyt Aleksander Belavskis. Viimeksi vuonna 2002 viimeiseltä sijalta nuorten MM-kisoissa välttynyt Valko-Venäjä tarvitseekin hyviä neuvoja toistaakseen saman Suomessa.

Kisojen huonoimmat maalivahdit

V-Venäjä on nuorten MM-kisoissa mukana yhdeksän vuoden tauon jälkeen. Edellisen kerran, vuonna 2007, sen suurin tähti oli Sergei Kostitsyn, joka pelasi tuolloin neljännet ja viimeiset alle 20-vuotiaiden arvokisansa. Onpa Valko-Venäjän nuorten kokoonpanossa vilahtanut myös velipoika Andrei Kostitsyn ja Mihail Grabovski.

31-vuotias Grabovski onkin tällä hetkellä ainoa valkovenäläinen NHL-pelaaja, mikä kertoo kaiken olennaisen Valko-Venäjän tämänhetkisen pelaajatuotannon tasosta. Tämä turnaus olisikin V-Venäjälle menestys jo pelkästään silloin, jos joku yksilö puhkeaa kukkaan ja lyö itsensä läpi. Sillä vain ei ole kovin montaa pelaajaa, joilla moiseen olisi potentiaalia.

Erityisesti maalivahtiosasto on surullisen näköinen. Aloittavana maalivahtina lienee Ivan Kulbakov.

Puolustuksessa tärkein pelaaja on ehdottomasti kaksimetrinen puolustajakolossi Falkovski. OHL-joukkue Ottawa 67:n takalinjoilla luutiva Falkovski mahtuisi monen muunkin MM-ryhmän kokoonpanoon, ehkä jopa Suomella voisi olla käyttöä hänen kokoiselleen pelimiehelle. Valko-Venäjän puolustuksesta löytyy myös kokonsa puolesta Falkovskin täysi vastakohta, sillä joukkueen kapteenina toimii 167-senttinen Vladislav Gontšarov.

Hyökkäyksessä KHL-kokemusta

Kaiken olennaisen Valko-Venäjän joukkueen hyökkäyksestä kertoo se, että sen ehdoton tähti on KHL-jäillä 26 ottelua urallaan pelannut ja kaksi tehopistettä kerännyt Buinitski. Teoreettista Suomen joukkueeseen mahtumista mittarina käyttäen Buinitski taistelisi ehdottomasti paikasta Suomenkin joukkueessa ja hyvin mahdollisesti saisikin sen.

Muita mainittavia nimiä hyökkäyksestä ovat mukiinmeneviä tehoja Venäjän junioriliiga MHL:ssä nakuttava Jegor Sharangovitš ja Valko-Venäjän Extraliigassa piste per peli -tahtia ylläpitävä joukkueen varakapteeni Danila Karaban.

Avausottelussaan Valko-Venäjä kohtaa Suomen, mutta ennakkoon alkulohkon tärkein ottelu sillä tulee olemaan heti seuraavana päivänä Slovakiaa vastaan. Siinäkään ottelussa Valko-Venäjällä ei pitäsi olla käytännössä minkäänlaisia mahdollisuuksia, vaan keskittymisen voisi melkein samantien kääntää karsintapeleihin.

Karsinnoissa vastaan tulee todennäköisesti Sveitsi tai Tanska, joista jälkimmäisen kanssa Valko-Venäjän kokoonpano on edes vertailukelpoinen. Lähtökohdat eivät siis ole parhaat mahdollisesti, mutta toisaalta V-Venäjällä ei ole mitään hävittävää. Vuonna 2002 Salt Lake Cityssä miesten maajoukkue näytti, mihin hurmos voi parhaimmillaan johtaa, mutta näissä kisoissa vähintään vastaavanlainen ihme olisi Valko-Venäjän pääsy puolivälieriin.

» Lähetä palautetta toimitukselle