Suomelle minirevanssi Tre Kronorista

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Leijonat kaatoi Ruotsin Karjala-turnauksen perinteisessä päätöspelissä luvuin 4-1. Viime vuoden päätöspelissä Suomea nöyryyttänyt Tre Kronor jäi pahasti nälkäisen jellonalauman jalkoihin. Tempo ja tahtotaso olivat korkealla, kun Suomi sai pienoisen revanssin viime kevään kaikkien aikojen katastrofista Areenalla.

Suomi siirtyi tukevaan johtoon Euro Hockey Tourilla Karjala-turnauksen jälkeen. Uuden päävalmentaja Raimo Summasen ja koko maajoukkueen saldo post-Aravirta –ajalta on vakuuttava, viisi voittoa ja yksi tappio. Kotiturnauksessaan Leijonat jopa häikäisi ajoittain. Ruotsin päävalmentaja Hardy Nilsson totesikin tuoreeltaan ottelun jälkeen, että kentällä oli tänään vain yksi joukkue, joka voiton ansaitsi ja epäili samaan hengenvetoon vielä Suomen marssivan helposti koko Euroopan tourneen voittoon.

Illan pelissä Suomi osoitti taitojaan varsin tehokkaan oloisessa, aktiivisessa viisikkopelaamisessa. Mikä kaikkein parasta, jokaisen pelaajan vauhti ja tahtotaso oli kohdallaan. Kaikki neljä ketjua vyöryttivät hyökkäyksiä kohti Ruotsin Henrik Lundqvistia.

Jo ensimmäisillä minuuteilla Lundqvist joutui kiekkosateeseen, kun kolmen eri suomiketjun hyökkääjät pääsivät vapaisiin maalipaikkoihin aivan Ruotsin maalille. Ruotsi ei meinannut juuri päästä ottelun vauhtiin mukaan, vaikka Jere Karalahti otti illan taklausjäähyistään ensimmäisen ajassa 7.17. Ensimmäistä maalia odoteltiin kuitenkin 14. peliminuutille asti. Suomen kakkosketju Timo Pärssinen – Kimmo Rintanen – Tomi Kallio painoi peliä Ruotsin päätyyn, ja parinkin maalineduslaukauksen jälkeen lopulta Petteri Nummelin pääsi sivaltamaan hyvän nousun päätteeksi paluukiekon verkkoon.

Lundqvistin viimevuotinen seurakaveri Frölundasta, Suomen maalissa tänään pelannut Fredrik Norrena joutui ensimmäisen kerran venymään tosissaan kiekon eteen 17 peliminuutin jälkeen, kun Ruotsin Jonas Frögren syötti oivasti Jörgen Jönssönin läpiajoon Suomen pakiston nukkuessa. Norrena veti kaksinkamppailussa Jönssönia vastaan pidemmän korren heittäytymällä komeasti poikittaen ja patjalla torjuen.

Suomi ratkaisi ylivoimalla

Ruotsille toisen erän alku ei ollut helpoin mahdollinen, kun ensin tuimat linjamiehet vihelsivät sinipaidoille jäähyn liian monesta miehestä jäällä, ja heti perään koko illan lämpöisenä käynyt Hans Jönsson otti kaksiminuuttisen poikittaisesta mailasta. Suomen minuutin ja 15 sekunnin 5-3 –ylivoima poiki osuman niin nopeasti, että ylivoiman turvin ehti vielä iskeä toisenkin osuman. Ensin kakkosketju juoni oivan ylivoimakuvion, jossa pyrittiin pelaamaan paljon siniviivan Petteri Nummelinin kautta. Tehopakki ei pettänytkään, vaan latasi Timo Pärssisen ja Kimmo Rintasen syötöistä takakulmaan ranteella 2-0.

Heti perään oli ykkösen vuoro yrittää, ja tällä kertaa Ville Peltosen ja Mikko Elorannan vahva yhteistyö toi tulosta. Peltonen tarjoili hyvän paineen jälkeen upeasti Elorannalle, joka kiitti ja latasi numerot 3-0:an. Peli oli kuitenkin varsin kiivasta, ja Areenan yleisön vielä ihmetellessä väärää kuulutusta Ruotsi kävi jo ajassa 24.07 kuittaamassa tilanteen hieman jännittävämmäksi. Suomi mietti vielä, mitä siitä maalin jälkeisestä vaihdosta on sanottu, kun Andreas Salomonsson rikkoi rystypuolelta Norrenan nollapelin. Tässä vaiheessa herkkänahkaisimmat kaivoivatkin ehkä jo viime kevään videot hyllyltä ja Anders Carlssonin kuvat naftaliinista.

Mutta ei ollut Suomella hädän päivää illan ottelussa. Vaikka Norrena joutuikin ottelun kehittyessä yhä useammin puuttumaan pelin kulkuun, vei Suomi länsinaapuria kaikilla osa-alueilla. Ajassa 37.51 tutun asemansa maajoukkueen puolustuksessa takaisin ottanut Jere Karalahti lämäsi ottelun viimeiseksi niitiksi jääneen 4-1 –maalin pyörivällä, hieman epäonnistuneen näköisellä lämärillä. Tilanteesta kunniamaininta menee myös loistavan karvaustyön tehneelle Jukka Hentuselle.

Jere Karalahden näkyvimmät avut Karjala-turnauksessa olivat luonnollisesti miehen komeat pommit. Erinomainen taklaaja ja joukkueen ehkä fyysisin pelaaja Karalahti joutuu kuitenkin ennen kevään MM-kisoja miettimään, millä kädet saa pysymään alhaalla ja koivet suorina taklaustilanteissa. Jäähyihin, jotka kaikki tulivat MM-kisoissa varsin aiheesta, ei taida maailmanmestaruudesta pelattaessa olla paljon varaa. Sopii kuitenkin olettaa ja toivoa, että Jeren hieman kankeahkon luistelun hieman rivakoituessa myös ehtiminen puhtaisiin pusuihin paranee, eikä käsiä saati jalkoja tarvitse ottaa mukaan.

Summanen tyytyväinen

Maajoukkueen päävalmentaja Raimo Summanen ei halua rummutella rintaa syksyn menestyksestä, mutta myönsi ottelun jälkeen olevansa kieltämättä tyytyväinen joukkueen esityksiin ja varsinkin ilmeeseen, joka todella on ollut taisteleva ja aktiivinen. Ruotsi-ottelukin sai kiitosta.

- Paras peli koko turnauksessa, summasi Summanen.

Euro Hockey Tourin ja maajoukkueen pelit jatkuvat Moskovassa joulun alla pelattavassa Baltica-turnauksessa. Päävalmentajan mukaan ainakin 10 peluria vaihtuu Karjala-turnauksen perinteiseen tyyliin voittaneesta porukasta. Summanen aikoo pitää tiivistä yhteyttä liigavalmentajiin ja rakentaa joukkuetta yhteistyössä.

- Joukkue vaihtuu ja uusia pelaajia ajetaan sisään. Moskova on paha paikka. Siellä mies punnitaan, tuumi Summanen.

» Lähetä palautetta toimitukselle