Suomalaisten maalivahtilupausten vuosikerta ei ole timanttia, mutta lahjakkuuksia löytyy

LIIGA, MESTIS, NHL, Muut Sarjat / Artikkeli
Leevi Laakso vaihtoi nuorena paikkakuntaa kehittymisen ja peliajan toivossa.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Suomalaisten maalivahtien tämän kesän vuosikerta ei pääse lahjakkuuksina lähellekään hyökkääjiä tai puolustajia, ja ikäluokka kalpenee myös muihin maalivahtivuosiin verrattuna. Kiinnostavia maalivahtilupauksia joukossa on silti useampia.

Suomalaiset eivät tällä kertaa varsinaisesti miehitä kärkipaikkoja. Määrällisesti suomalaisia kuitenkin on ehdolla kiitettävästi, sillä 17:sta Euroopan parhaiten rankatuista suomalaisia on yhteensä viisi kappaletta. Korkeimmalla paikalla on Veini Vehviläinen, joka lähtee varaustilaisuuteen Euroopan ranking-listan kolmosena.

Veini Vehviläinen, JYP

Suomessa mietitään edelleen varasiko Dallas Stars kesällä 2015 erehdyksessä väärän maalivahdin JYP-organisaatiosta (Markus Ruusu). Mitä väliä sillä enää on? Kaikki muuttunee tänä kesänä, kun Vehviläinen on noussut Euroopan maalivahtilistalla kolmanneksi. Nuorten MM-kisat eivät olleet Vehviläiselle erityisen onnistuneet, mutta Liigassa kova työ on nostanut nuorukaista ensin ykkösvahdiksi ja kokemuksen kautta todennäköisesti Pohjois-Amerikkaan. Teki syksyllä kolmen vuoden sopimuksen Jyväskylään. Pituuskategoriassa nykytrendiin verrattuna "vain" 183 senttimetriä pitkä. Kausi Liigassa enteili myös menestystä kaudelle 2016-17.

Leevi Laakso, Vaasan Sport

Euroopan rankingin toiseksi korkeimmalla oleva suomalaisvahti löytyy sijalta 11. Sportin nuorissa pelaava Laakso nousi lopulliselle NHL:n ranking-listalle kauden keskivaiheen listan ulkopuolelta. Laakso on kuopiolaislähtöinen maalivahti, mutta määrätietoisena ja urheilullisena persoonana hän uskalsi lähteä jo 16-vuotiaana hakemaan kehitystä toiselta puolelta Suomea. Se kannatti, sillä tuloksena oli 38 ottelua Sportin nuorissa ja ykkösvahdin paikka alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa. Laakso pelasi U18-kisoissa kaikki neljä alkusarjan ottelua, mutta joutui luovuttamaan paikkansa Ukko-Pekka Luukkoselle sairastumisen takia.

Vehviläinen on tällä kertaa suomalaisvahtien ykkösnimi.
Vehviläinen on tällä kertaa suomalaisvahtien ykkösnimi.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Niilo Halonen

Olympiahistoriaa mäkihypyssä vuonna 1960 leiskauttaneen abiturientin kaima Niilo Halonen oli alle 18-vuotiaiden kultaa voittaneen joukkueen kolmas maalivahti. Halonen on Nikkari-kasvatti, joka loikkaa ensi kaudeksi Jokerien nuorista HIFK:n nuoriin pelaamaan kolmen vuoden sopimuksella. Lopella syntynyt pelaaja siirtyi vakituisesti maalivahdiksi 8-vuotiaana. Hän ei ole myöskään erityisen isokokoinen maalivahti, mutta peittää maalinsa hyvin. Halonen pelasi viime kaudella Jokerien A-nuorissa 15 ottelua torjuntaprosentilla 93,1.

Emil Larmi

Larmi on tämän kesän varaustilaisuudessa jonkin sortin musta hevonen. Nuorten MM-kultaa kolmosvahtina ilman otteluita voittanut 19-vuotias on syntynyt vuonna ja täten osaa muista pelaajista lähes kaksi vuotta vanhempi. Kaksi vuotta sitten Larmin eteenpäin menoa hidasti polven sivusiteen vamma. Hän onnistui kuitenkin nousemaan laajempaan tietoisuuteen loistamalla Peliittojen maalilla viime kauden Mestiksessä. Larmi valittiin kertaalleen myös sarjan kuukauden pelaajaksi. Ensi kaudella Larmi hakee peliaikaa HPK:n kakkosvahtina, sillä entisessä sopimusjoukkueessa Pelicansissa peliaikaa miehistä ei irronnut.

Severi Isokangas, Kärpät

Kauhavan Hela-Kiekon junioreista lähtenyt Isokangas on yksi mahdollisesti varaustilaisuuden loppupuolella varattavista maalivahdeista. Lopullisessa rankingissa Isokangas tipahti eurooppalaisten maalivahtien 15 parhaan ulkopuolelle, mutta Kärppien A-nuorissa pelaavan Isokankaan mittarissa riittää vielä paljon jääkiekkoa. Nuorten SM-liigan erikoiset pudotuspelit olivat Kärpille ja Isokankaalle pettymys, mutta hyviä muistoja uralle mahtuu muun muassa vuoden 2015 Ivan Hlinka -turnauksesta, missä suomalaisvahti piti nollan Venäjän ikäkausihuippuja vastaan. Kyseisessä turnauksessa Isokangas pelasi kaksi ottelua ja Halonen yhden.

NHL:n rankingilistan ulkopuolelta:

Riku Törnqvist, Blues

Espoon Bluesia edustava Törnqvist pelasi viime kaudella B-nuorten SM-sarjaa. Hän on Hyvinkään Jää-Ahmojen kasvatti.

Ville Ruokonen, SaiPa

Ruokonen kantoi viime kaudella SaiPan A-nuorten ykkösvahdin viittaa niin runkosarjassa kuin pudotuspeleissäkin.

Karolus Kaarlehto, Tuto (TPS)

Turkulaisvahdilla on sopimus TPS:n kaudeksi, mutta ensi kauden osoitteena on lainapestillä Tuto.

» Lähetä palautetta toimitukselle