Steve Bernier, tulevaisuuden voimahyökkääjä

NHL / Artikkeli
NHL:n tulokaspörssissä on tällä kaudella kuhistu lähinnä nimistä Crosby ja Ovetshkin. San Josesta löytyy kuitenkin yksi loppukauden tehokkaimmista tulokkaista, sillä Steve Bernier on tehnyt viimeisissä 28 ottelussaan 26 pistettä. Jatkoajan kevätkauden NHL-juttusarja tutustuu seuraavaksi Sharksin huippulupaus Steve Bernieriin.

Vuonna 2003 San Jose Sharks teki ehkä siihenastisen historiansa suurimman pelaajakaupan myymällä Owen Nolanin Toronto Maple Leafsiin. Vaihdossa joukkueeseen tulivat hyökkääjät Alyn McCauley, Brad Boyes sekä ensimmäisen kierroksen varausoikeus saman kesän varaustilaisuudessa. Tällä varausoikeudella Sharks hankki vielä Bostonista viisi pykälää korkeamman oikeuden, sillä toimitusjohtaja Doug Wilson yhdessä joukkueen scouting-ostaston kanssa oli varma näkemästään. Steve Bernieristä tulisi tähti.

Alkuasetelmat Bernierin NHL-uralle olisivat voineet olla paremmatkin. Draftiin hieman ylipainoisena ilmaantunut nuorukainen joutui joukkueeseen joka näytti ryhtyvän jälleen uuteen uudelleenrakennusoperaatioon. Sharksilla oli takana yksi historiansa noloimmista kausista, ja niin valmentajat kuin toimitusjohtajakin oli vaihdettu kesken kauden.

Edellisenä kesänä tehty omistajanvaihdos sekä hitaasti käynnistyneet sopimusneuvottelut pelaajien kanssa olivat omiaan syöksemään yhtenä konferenssin suosikeista kauteen lähteneen joukkueen syöksykierteeseen. Voimahyökkääjäksi tituleeratun Bernierin tuleva rooli olisi alusta lähtien selvä – edellisen kapteenin, fanien suosikin ja imagopelaajan Owen Nolanin saappaisiin astuminen.

Monctonista maineeseen

Kuusitoistavuotiaana juniorisarjassa kovat tehot tehnyt Steve Bernier sai ensimmäisen pelaajasopimuksensa QMJHL-liigan Moncton Wildcatsiin. Tulokaskaudella 2001-2002 hän teki 66 ottelussa 59 pistettä, ja olikin liigan tulokaspistepörssin neljäs. Vakuuttavin tilasto oli oman joukkueen maalipörssin ykkössija. Hänet valittiinkin QMJHL:n tulokastähdistöjoukkueeseen.

Tilastojen valossa Bernierin paras kausi osui sopivasti juuri hänen varausvuodelleen. Laiturin latomat 49 maalia ja 101 pistettä nostivat hänen osakkeensa varaustilaisuudessa korkealle. Tälle kaudelle sattuivat myös vakuuttavat 11, 8 ja 7 ottelun maaliputket. Kauden päätteeksi hänet valittiin Monctonin arvokkaimmaksi pelaajaksi sekä Kanadan juniorisarjojen kattojärjestö CHL:n toiseen tähdistöjoukkueeseen.

Kun nuoren hyökkääjän tilastot heikkenivät kahden seuraavan kauden aikana, julistivat heikkohermoisimmat jo Bernierin menneen talven lupaukseksi. Useimmat luonnehtivat häntä heikkokuntoiseksi varaustilaisuuden muistojen perusteella, vaikka itse asiassa hän oli tiputtanut painoaan useita kiloja. Harva tiesi kuitenkaan, että Sharksin toimesta oli toivottu hänen pelaavan kokonaisvaltaisempaa peliä, sillä hänet varannut joukkue tiesi jo, millainen kultakimpale heillä on käsissään.

Bernier pelasikin huomattavasti fyysisemmin kahden viimeisen kauden ajan Wildcatsissa. Kokonaistilastot heikkenivät, mutta pelaajalle oppi puolustuksen kautta pelaamisesta oli varmasti erittäin arvokasta tulevaa NHL-uraa varten. Hienoista esityksistään Bernier saikin palkinnon, kun kauden 2004-2005 jälkeen Sharks tarjosi hänelle kolmivuotisen NHL-sopimuksen.

- Haluamme pelaajia jotka pitävät pelistä. Pidän siitä työstä jota Bernier teki kesällä. Hän osoitti haluavansa olla hyvä jääkiekkoilija. Kunto-ongelmat ovat menneisyyttä, eivätkä enää vaikuta hänen peliinsä. Ne johtuivat vain siitä, että hän ei tiennyt kuinka harjoitella kunnolla. Kun saimme hänet käsittelyymme, hän on todella muuttanut vartaloaan, ja olemme hänestä ylpeitä, totesi toimitusjohtaja Doug Wilson nhl.com sivuston haastattelussa.

Tällä kaudella Steve Bernier onkin pelannut erinomaista kiekkoa niin farmiliiga AHL:ssä Clevelandin joukkueessa, kuin Sharksissa. Ennen kutsuaan Sharksiin Bernier oli yksi AHL:n parhaista tulokashyökkääjistä, ja tahti onkin jatkunut erinomaisena miehen päästyä pelaamaan Sharksin kakkosketjussa yhdessä tähtisentteri Patrick Marleaun sekä samassa vuoden 2003 varaustilaisuudessa varatun Milan Michalekin kanssa. Tulokkaana tehdyt 27 pistettä 39 pelissä ovat hieno saavutus, etenkin kun osa näistä peleistä kului nelosketjussa totuttelemassa NHL:n vauhtiin.

Steve Bernierin ase NHL:ssä on voima ja hyvä käsitys pelistä. Ne meistä, jotka ovat nähneet kauden aikana maalikimaroita, muistavat varmasti tulokkaan maaliskuun lopulla tekemän maalin St. Louisin verkkoon. Bernier toi kiekon väkisin laidasta, yhdellä kädellä suojaten kiekkoa Bluesin puolustaja Christian Backmanilta. Päästyään maalin edustalle, Bernier kiepsautti 180 astetta, ja laittoi kiekon yhdellä kädellä maaliin, ohi koko hölmistyneen Blues-joukkueen.

Nuoresta laiturista on kovaa vauhtia kehkeytymässä harvinaislaatuinen pelaaja, voimahyökkääjä joka omalla henkilökohtaisella panoksellaan pystyy järisyttämään vastustajia joko taklauksilla tai äärimmäisen taitavilla kiekollisilla suorituksilla. Owen Nolanin jättämät saappaat ovat hyvää vauhtia täyttymässä, vaan käyvätkö ne pieniksi? Sen näyttää aika.

» Lähetä palautetta toimitukselle