Stadin kirkkaat valot, viikko 8: Matalalento jatkuu

LIIGA / Artikkeli
Aihetta vakavaan naamaan. Myös Teemu Ramstedtilta odotetaan enemmän tällä hetkellä.
Kuva © Riku Laukkanen - www.facebook.com/R1kuExposures
Voittaminen on tällä hetkellä vaikeaa HIFK:lle. Loistavat asetelmat vuoden alussa ovat vaihtuneet pelkoon menettää paikka jopa kuuden parhaan joukossa. Viikkokatsauksessa arvioimme tulevaa otteluohjelmaa ja mietimme joukkeen kapteenin kautta.

Edellinen viikko oli jälleen vaikea stadilaisille. Ohjelmassa oli vain kaksi ottelua, mutta saldona yhtä monta tappiota.

Kärpät pelasi loistavan avauserän HIFK:n vieraana, minkä turvin oululaiset veivät lopulta kaksi pistettä mukanaan. HIFK nousi lopussa hienosti tasoihin, mutta oli ajoittain selvästi sarjakärkeä jäljessä pelin eri osa-alueilla.

Lauantaina Porissa HIFK jäi kauaksi parhaasta tasostaan ja kotijoukkue nappasi jämäkän 4−2-voiton. Väsymyksen piikkiin vaisuja otteita ei voi laittaa, sillä HIFK:n otteluohjelma on ollut väljä koko helmikuun ajan.

Kapteeni Toni Söderholm palasi pitkän huilin jälkeen kokoonpanoon lauantaina. Söderholmin otteissa näkyi pelaamattomuus, ja kapteenin tehotilasto oli ottelun jälkeen rumasti pakkasella kolmen maalin verran vain kymmenen minuutin peliajalla.

HIFK on voittanut 15 viimeisestä ottelustaan vain neljä. Onko bensa loppunut kokonaan tältä keväältä?

Sami Iilomo: Ei bensa ole loppumassa, mutta nyt on viimeiset hetket hakea positiivinen kierre ja rentous pudotuspeleihin. Hyökkääjistä suurin osa puristaa mailaa siihen malliin, että onnistumisia pitää saada ennen runkosarjan loppua.

Toisaalta, vaikka bensa ei ole lopussa, on vaikea nähdä HIFK:ta haastamassa Suomen mestaruudesta. Jos ehjän 60-minuuttisen pelaaminen ei ole onnistunut koko kauden aikana, on vaikea nähdä Antti Törmäsen vetävän hatustaan sellaista kaniinia, jolla sarjan kärkijoukkueet kaatuisivat kolmessa jopa seitsemän ottelun sarjassa.

Henri Havusela: Itse epäilen jo HIFK:n mahdollisuuksia menestyä tänä keväänä. On nimittäin harvinaista, että joukkue pystyy täysin kääntämään kurssinsa, kun pudotuspelit alkavat.

Juuri tällä hetkellä HIFK:lle tekee tiukkaa taistella voitosta sarjataulukossa selvästi huonommin sijoittuneita joukkeita vastaan. HIFK on kuntopuntarissa 15 ottelun otannalla sarjan kolmanneksi heikoin heti Sportin ja TPS:n jälkeen.

Joukkue oli alkukaudesta henkisesti aivan eri tasolla. Pelaajien itseluottamus on kadonnut, minkä lisäksi nuoremmat pelaajat ovat alkaneet pitkän kauden takia puhaltaa ulos. Eli kyllä osalla pelaajista on bensa vähenemässä uhkaavasti.

Tomas Zaborsky kävi näyttäytymässä vanhalle kotiyleisölleen.
Kuva © Mikko Ruohola http://mikko.ruohola.org/

Runkosarjan lopun ohjelma on suotuisa HIFK:lle. Miten stadilaisten tulee hyödyntää tämä?

Iilomo: Otteet ovat olleet viime aikoina ajoittain niin aneemisia, että keskittyminen kolmen pisteen nappaamiseen jokaisesta pelistä pitää olla timanttista. Joukkue on ajanut itsensä asemaan, jossa ei voi höllätä yhtään tai muuten kotietu karkaa hyppysistä.

Vaikka punapaidat ovatkin hävinneet viimeisestä seitsemästä kotipelistä neljä, juuri on kotietu ensiarvoisen tärkeää. HIFK on voittanut 26 vieraspelistään varsinaisella peliajalla vaivaiset viisi ja tuollainen saldo koituu kohtaloksi pudotuspeleissä hyvin nopeasti.

Havusela: HIFK:n seuraavat neljä ottelua näyttävät kyllä lopullisesti loppukauden suunnan. Luvassa on nimittäin pelkästään sarjataulukon häntäpään porukoiden kohtaamisia.

Jos pelaajien päitä alkaa tässä vaiheessa paleltamaan, eikä HIFK onnistu näistä peleistä kaivamaan tasaisesti voittoja, on turha myöskään odottaa pitkää kevättä. Toisaalta, jos HIFK nämä ottelut hoitaa mallikkaasti, taistelee se jälleen kotiedusta, joka olisi kyllä elintärkeä saavuttaa.

Söderholmin paluu oli vaisu. Ehtiikö kapteeni täyteen kuntoon tämän kauden aikana?
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net

Mitä mieltä olet ollut kapteeni Toni Söderholmin kaudesta?

Iilomo: Etukäteen HIFK-puolustuksen ainoa takuuvarma pelaaja on ollut se suurin kysymysmerkki.

36-vuotias pelaaja on kärsinyt kauden aikana jo kolme loukkaantumista, eikä se voi olla näkymättä otteissa. Ensimmäisen loukkaantumisen jälkeen paluu onnistui vielä hyvin, mutta Masi Marjamäen taklauksen jälkeen Söderholm ei ole ollut oma itsensä.

Loukkaantumisista ja pelituntuman puutteesta huolimatta on surullista katsoa esimerkiksi lauantain Ässät-ottelun kaltaisia esityksiä, jossa kapteeni katselee vastustajan neljästä maalista kolmea aitiopaikalta. Söderholmin ja HIFK:n onneksi runkosarjaa on vielä kahdeksan ottelua jäljellä. Sinä aikana on löydettävä vakaampi suoritustaso.

Havusela: Ei käy kyllä kateeksi Söderholmia. Hän harjoitteli kovaa ennen kauden alkua, jotta saisi vielä itsestään kaiken irti kaukaloon. Palkintona sai sitten näin rikkonaisen kauden, joka voi pahimmillaan jäädä HIFK-ikonin viimeiseksi.

Söderholmin peli on näyttänyt aikalailla samalta kuin hänen palatessaan HIFK:hon muutama vuosi sitten Ruotsista. Sillonkin hänellä oli loukkaantumishuolia, eikä saanut itsestään parasta irti.

Söderholm on kuitenkin raskasrakenteinen ja iäkäs pelaaja, joten puolikuntoisuus korostuu nuoriin ja kevytrakenteisiin pelaajiin verrattuna.

HIFK saa tiistaina kokoonpanoon todellisen annoksen asennetta ja kovuutta.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net

Matti Lamberg on palaamassa pitkän tauon jälkeen kokoonpanoon. Kuinka tärkeä pelaaja hän on HIFK:lle keväällä?

Iilomo: Puhutaan 22-vuotiaasta pelaajasta, jolla on nippanappa 50 ottelun kokemus Liigasta, joten ei voi ladata hartioita täyteen odotuksia. Varsinkaan, kun alla on lähes koko kauden kestänyt kuntoutusjakso.

Pelaajatyyppinä Lamberg edustaa kuitenkin sitä ryhmää, jota HIFK kaipaa. Eikä pelityyliä voi sanoa sopimattomaksi kevään peleihinkään. Nopeajalkainen, ahnaasti taklauksia hakeva nuorukainen, joka pystyy iskemään kevään aikana useammankin räkämaalin, jos vain ehtii kuntoon.

Havusela: HIFK tarvitsee Lambergin asennetta ja fyysisyyttä. Nyt vain miehen puolesta kädet ristiin, että pääsisi pelaamaan ensimmäisen ehjän keväänsä Liigassa.

Lamberg on siinä mielessä poikkeustapaus, että harva näin vähän miesten pelejä pelannut pelaaja on onnistunut luomaan itselleen yhtä vahvan roolipelaajan statuksen. Se kertoo vain siitä, kuinka paljon nuori mies jättää joka kerta kentälle sinne päästessään.

» Lähetä palautetta toimitukselle