Stadin kirkkaat valot, viikko 7: Kenestä ykkössentteri?

LIIGA / Artikkeli
Katse on jo tiukasti kevään peleissä.
Kuva © Atte Rissanen - atterissanenphotography.com
Stadin kirkkaat valot -katsaus pui tällä viikolla jatkosopimuksia, tulevaisuudennäkymiä ja sentteritilannetta.

Maanantaina on viimeinen päivä värvätä vahvistuksia loppukaudeksi. Odotatko HIFK:n osalta liikehdintää?

Sami Iilomo: En välttämättä odota, mutta mikäli HIFK mielii tosissaan mestaruustaisteluun, on oikeastaan jokaisella osa-alueella parantamisen tarvetta. Toki tässä kohdassa yhtä osaa näyttelevät loukkaantumiset ja se, ketkä sairastuvalta ovat vielä palaamassa tälle kaudelle ja onko heidän pelituntumansa tai -kuntonsa riittävällä tasolla.

Jo ennestään sarjaa hallinnut Kärpät hankki viime viikolla riveihinsä kaksi korkean profiilin pelaajaa. HIFK ei ehkä tuohon pysty vastaamaan ja useampaa pelaajaa on turha odotella, mutta täsmähankinnalle on vielä tilausta.

Henri Havusela: Fanien mielestä joukkue ei ole koskaan valmis, ja lisähankinnat luovat turvallisuuden tunnetta.

HIFK:n ei pidä väkisin kuitenkaan värvätä ketään, koska se tarkoittaa automaattisesti ketjujen veivaamista ja pahimmassa tapauksessa vaikuttaa koko joukkueen suorittamiseen.

Jos urheilutoimenjohtaja Tom Nybondas kuitenkin saa kaivettua jostain maaliahneen hyökkääjän, olisi tämän tyyppinen hankinta perusteltua. HIFK on kärsinyt maalinteko-ongelmista, joten tulosta tekevä hyökkääjä helpottaisi muiden kärkiketjujen pelaajien työtä.

Alakertaan tuskin on tulossa ketään. Mainiona täsmähankintana joukkueeseen liittyi Matt Generous, joka on on ensimmäisissä peleissä ottanut isännän roolia puolustuksessa.

Punapaidat kohtaavat tiistaina Kärpät.
Punapaidat kohtaavat tiistaina Kärpät.
Kuva © Riku Laukkanen - facebook.com/R1kuExposures

Mitä mieltä olet HIFK:n sentterikalustosta? Olisiko ykkössentterille tarvetta?

Iilomo: En lähtökohtaisesti ajattele hyökkääjiä numeraalisesti, vaan kokonaispakettina. HIFK:lla on tällä hetkellä pakettina hyvät sentterit, mutta ongelmana on sopivan tutkaparin löytäminen Tomas Zaborskylle. Ja kevään edetessä juuri Zaborskyn tehojen ja pelihuumorin löytyminen on avainasemassa.

Teemu Ramstedt ja Zaborsky pelaavat hyvin yhteen ylivoimalla, mutta pitkässä juoksussa kaksikon peluuttaminen samassa ketjussa vaatisi kahta kiekkoa kentälle. Matti Kuparinen hoitaa velvoitteensa puolustuspäähän, muttei saa itsestään riittävästi tehoja irti. Myös Robert Leinoa ja Thomas Nykoppia on koitettu tontille, mutta nuorukaisten rahkeet eivät vielä tänä päivänä riitä tulosyksikön keskelle. Elkinsiä koitettiin istuttaa slovakin rinnalle alkukaudesta, mutta ilman mainittavia urotekoja.

Vastauksena kysymykseen, sentterille on mahdollisesti tarvetta. Jos uutta keskushyökkääjää ei tule, on ketjuja uudistettava. Tällä joukolla HIFK:n materiaali ei riitä neljän tai edes kolmen tasaisen ketjun peluutukseen.

Havusela: Kiekollinen keskushyökkääjä voisi olla juuri se puuttuva tulosta tekevä hyökkääjä, joka tekisi Zaborskyn ja Raskin kentällisestä vaarallisemman. Hankalaa tässä on se, että harvemmin niitä tässä vaiheessa kautta löytyy. HIFK:n tämän kauden sentteriosasto on ollut mallillaan, mutta Ramstedtin vaihtelevat otteet ja Kuparisen kyvyttömyys ruokkia laitureita tasaisesti ovat herättäneet tarpeen kesken kauden.

HIFK on julkistanut kourallisen jatkosopimuksia ensi kaudeksi. Mitä ajatuksia tuoreet sopimukset herättävät?

Iilomo: Todella positiivisia. Ensinnäkin tapa ilmoittaa jatkosopimuksista kauden aikana, eikä odottaa kauden jälkeistä mammuttiristeilyä.

Kaikkiaan HIFK:lla on hyvä tilanne.

Nykopp on iso osa HIFK:n tulevaisuutta, Corey Elkins ja Daniel Grillfors ovat taas profiililtaan pelaajia, joita pitää menestyvässä joukkueessa olla. Arttu Luttinen puolestaan on esimerkillinen pelaaja, joka antaa jokaisessa vaihdossa kaikkensa. Lisäksi Luttinen todella välittää seurasta. Mieleeni on painunut elävästi Luttisesta huokunut ylpeys ja helpottuneisuus viime kaudella voittoon päättyneen ja Stadin herruuden ratkaisseen talviklassikon jälkeen.

Kaikkiaan HIFK:lla on hyvä tilanne. Koko jatkosopimuksen nelikko kuuluu ensi kauden joukkueen ydinpelaajiin. Ei ehkä säihkyvimpiä tähtiä, mutta tärkeitä osia menestyvää joukkuetta.

Havusela: Ison peukun paikka. Kuten olemme aiemminkin todenneet, rakentaa HIFK parempaa huomista pala palalta. Tämä näkyy nyt käytännössä siinä, että tällä kaudella onnistuneita pelaajia pyritään kiinnittämään. Vaihtuvuus tulee olemaan ensi kaudelle suhteellisen pientä, joten seuraavaan kauteen valmistautuminenkin tulee olemaan astetta helpompaa.

Jatkoajan tietojen mukaan Ilvestä tällä kaudella edustanut Roope Hintz pukisi ensi kaudella kilpipaidan ylleen. Minkä tasoisesta lupauksesta on kyse?

Iilomo: Huippuluokan lupaus. Ensimmäisenä miehestä tulee mieleen kolmen syöttöpisteen erä HIFK:ta vastaan syyskaudella. Monipuolinen ja taitava pelaaja, jolla on raamit kunnossa. Tarvitsee raameihinsa vielä lisää voimaa ja otteisiin ripauksen lisää röyhkeyttä noustakseen seuraavalle tasolle. Tällä hetkellä Ilveksen sisäisen tehotilaston toisella sijalla.

Havusela: Jos Hintz saapuu Helsinkiin, tulee hän varmasti yllättämään suuren yleisön heti ensimmäisistä peleistä alkaen. Hintz on ollut monissa otteluissa tällä kaudella Ilveksen parhaimmistoa. Monipuolinen ja iso hyökkääjä, jolla on kiekollista taitoa, mutta myös kiven kova työmoraali.

Hintzin on ennustettu menevän ensi kesän NHL:n varaustilaisuudessa jopa ensimmäisellä kierroksella monipuolisen osaamisen ansiosta.

» Lähetä palautetta toimitukselle