Stadin kirkkaat valot, viikko 5: Tauon Paikka

LIIGA / Artikkeli
Ville Husso onnistui jälleen loistavasti ikätoveri Juuse Sarosta vastaan.
Kuva © Riku Laukkanen - facebook.com/R1kuExposures
HIFK pelaa vielä tiistaina SaiPaa vastaan, mutta lähtee tämän jälkeen maaottelutauolle, joka tulee stadilaisille hyvään paikkaan. Takana on rankka ja tappioiden sävyttämää tammikuu. Viikkokatsauksessa käymme läpi HIFK:n kauden vaikeimman kuukauden.

HIFK:n tasaisen joukkueen leima mureni tammikuussa, kun aiemmin harvakseltaan hävinnyt joukkue otti takkiin yli puolet otteluistaan. Lisäksi Liigassa eniten maaleja nikkaroineet punapaidat jäivät useassa pelissä nollille.

Syitä on monia. HIFK:n pelaajat ovat aiemmin kaudella näyttäneet tiukoissakin peleissä rennoilta ja keskittyneiltä, mutta otteluruuhka ja tappiot sen aikana söivät selvästi koko porukan itseluottamusta. Hetkellinen korpivaellus kärjistyi viiden ottelun tappioputkeen, jonka aikana HIFK keräsi vaivaiset kaksi sarjapistettä, ja päästi sarjataulukossa takana olevat joukkueet lähelle omaa pistesaldoaan. Nyt kaikki sijoitukset ovat jälleen auki.

HIFK:n omaksi onneksi se pystyi kuitenkin parantamaan kurssia viime viikon peleissä. Kolme ottelua toi kuusi sarjapistettä, eikä ottelu Tapparaakaan vastaan ollut nollasaldosta huolimatta huonoa jääkiekkoa.

Tämäkin on yksi syy, mikä HIFK-faneilta usein unohtuu kurjuuden keskellä. Vastustajat ovat parantaneet kauden edetessään peliä, joten stadilaisten oma alkukauden tasokaan ei enää riitä. Eteenpäin on mentävä pelin jokaisella osa-alueella. Esimerkiksi HPK pelasi Helsingissä todella tasokasta peliä, eivätkä sarjapisteet olleet HIFK:lle tässäkään ottelussa selviö.

HIFK:n tammikuu sisälsi vaatimattomat 15 ottelua, joista kertyi kahdeksan tappiota ja seitsemän voittoa. Mitä jäi päällimäisenä mieleen härkäviikoista?

Henri Havusela: Hävityistä otteluista mieleen jäi puutteellisuus kamppailupelaamisessa. Jos HIFK:n vastustaja tuli peliin röyhkeällä asenteella, jäivät stadilaiset ilman pisteitä. Erityisesti ottelut Bluesia vastaan jättivät HIFK:sta voimattoman kuvan.

Toisaalta joukkue pystyi osoittamaan, että viat ovat korjattavissa oman työnteon kautta. Vaikka osassa peleistä HIFK olikin uninen, pystyi joukkue napsimaan pisteistä myös tiukoistakin otteluista. Mistään kevään helposti ennustettavasta konttaamisesta ei voida siis mielestäni puhua. HIFK:lla on vaikea ajanjakso, josta se kuitenkin voi nousta vielä omilla aseillaan.

Sami Iilomo: Tahmeus ja kuun viimeiseen peliin päättynyt laskeva käyrä. Pelillinen ilme oli väsynyt ja useat joukkueet luistelivat punapaidat uuvuksiin. Aiemmin on nähty HIFK:n nousevan huimalla kolmannen erän kirillään, mutta nyt paukut loppuivat jo ennen kirin alkua.

Liikkeen vaatimattomuuden seuraus oli suoraviivaisen ja nopean kääntöpelin ongelmien korostuminen. Ajoitukset alkoivat sakkaamaan ja lopputuloksena oli todella suuret vaikeudet maalinteossa, varsinkin loppukuusta.

Jarno Sillanpää: Päällimmäisenä jäi mieleen kaksijakoisuus. Tammikuun seitsemästä ensimmäisestä ottelusta joukkue napsi pisteitä kahden pisteen keskiarvolla. Kuukauden kahdeksasta viimeisestä matsista pisteitä kertyi vain yksi ottelua kohden.

Jostain syystä naapuriseura Blues osoittautui ylitsepääsemättömän hankalaksi vastustajaksi. Joukkueet kohtasivat tammikuussa neljästi, Blues voitti jokaisen kohtaamisen. Maalit espoolaisille 14-5.

Ville Husson ollessa nuorten maajoukkueen mukana MM-kisoissa, Kevin Lankinen tuurasi häntä hienosti. Hieno esiintulo nuorelta pelaajalta.

Hannu Pikkarainen sai ansaitsemansa kukat 300 Liiga-ottelun kunniaksi.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Kenet valitsisit kuukauden pelaajaksi?

Havusela: Arttu Luttinen pelaa yhtä uransa parhaista kausista, eikä laskenut tasoaan muun joukkueen mukana, vaan suoritui myös tammikuusta johtavan pelaajan ottein. Tulee olemaan isossa roolissa keväällä, kun peltaan maalin pelejä.

Iilomo: Ehkä hieman yllättävä nimi, mutta Corey Elkins. Paljon on tapahtunut sen jälkeen, kun Elkins liittyi "välittömästi" punapaitoihin ja miestä lähdettiin lentokentälle vastaan ilman tietoa, onko Elkins ylipäätään koneessa.

Tappioiden sävyttämän tammikuun aikana Elkins ei ehkä noussut pisteiden valossa esiin, mutta tehotilastoon lukema +6 on hyvä, jos ottaa huomioon vaikean kuukauden. Lisäksi Elkins on yksi niistä pelaajista, jotka pitivät pelillisen tasonsa kuukauden aikana.

Sillanpää: Tammikuun lopun heikosti sujuneista otteluista huolimatta vuoden ensimmäiseen kuukauteen mahtuu paljon hyvääkin. Yksilötasolla onnistujista voisi mainita esimerkiksi joukkueen sisäistä maalipörssiä johtavan Arttu Luttisen, joka tammikuussakin iski tehot 4+3. Lauri Taipalus iski tammikuun otteluissa puolustajalle hienon pistelukeman 2+6.

Joka tapauksessa valitsisin tammikuun hifk-laiseksi maalivahti Kevin Lankisen. Nuorukainen pelasi tammikuun aikana yhdeksän ottelua, joissa päästettyjen maalien keskiarvo ottelua kohden oli 1,67. Tuollaisella lukemalla maalivahti useimmiten tarjoaa joukkueelleen mahdollisuuden pelata voitosta. Ennen kauden alkua vain harvat odottivat Lankiselta näin hyvää työskentelyä.

Nikolai Goldobin oli erityisen hyvällä peli-ilmeellä HPK:ta vastaan.
Kuva © Riku Laukkanen - facebook.com/R1kuExposures

Mihin asioihin olit erityisen pettynyt? 

Havusela: Oman maalinedustan varjelemiseen. Ei HIFK alukaudellakaan sen fyysisempi ollut kuin nyt, mutta pystyi viisikon oikeilla etäisyyksillä ja rauhallisuudella pitämään vastustajat pois tekopaikoilta. Nyt rauhallisuus vaihtui panikoimiseen, mikä johti viisikon leviämiseen ja vastustajien maalipaikat moninkertaistuivat.

Iilomo: Nöyryyden puutteeseen osalla pelaajista. Kyseessä on samanlainen lieveilmiö, kuin mailan puristaminen, mutta onhan se ajoittain hermoja riipivää katsoa turhautunutta pelaajaa, joka yrittää veivata koko viisikon ja sen jälkeen vielä tarjoilla ketjukaverille tyhjään maaliin. Varsinkin kun yksi nopea siirto avaisi huomattavasti laadukkaamman maalipaikan.

Sillanpää: Ensisijaisesti tammikuun loppupuolen tuloksiin. HIFK:n aiemmat kymmenen ottelun periodit ovat tuottaneet 20, 16, 18 ja 20 pistettä. Viidennestä 10 matsin setistä on pelattu 7 ottelua, joista Antti Törmäsen miehistö nappasi 6 pistettä.

Tulokset ovat luonnollisesti seurausta jostakin, ja mielestäni tammikuun lopulla HIFK jäi vastustajasta jälkeen luistelussa. Pelaaminen hyökkäysalueella meni liiaksi näpertelyksi ja kulmissa pyörimiseksi. Toki kulmistakin maaleja toisinaan tehdään, mutta harvemmin kuin maalin edestä.

Juuso Puustinen ja tuttu tuuletus.
Kuva © Riku Laukkanen - facebook.com/R1kuExposures

Tiistain jälkeen alkaa viikon tauko. Mihin sen aikana joukkueen pitää hakea parannusta?

Havusela: Lepo tulee olemaan HIFK:n ase ennen viimeistä pyrähdystä ennen pudotuspelejä. Joukkueen on levon kautta löydettävä se sama tempo, millä se pelasi alkukaudesta. Uskon vahvasti, että tauon jälkeen nähdään tammikuuta raikkaammin luisteleva HIFK.

Myös ylivoimaan pitää löytää uusia kuvioita, jotta kiekko saadaan tehokkaasti verkkoon, kun vastustaja sortuu jäähyilyyn. HIFK:lle tarjottiin tammikuun peleissä usein mahdollisuus kääntää otteluita erikoistilanteiden kautta, mutta joukkue ei vastannut tähän huutoon.

Iilomo: Pääasia on päästä lepäämään. Levon kautta oma liike parantuu, ja joukkue kykenee pelaamaan aktiivisemmin. Aktiivisuuden myötä joukkue ottamaan aloitteita pelistä itselleen sen sijaan, että joutuu viime viikkojen tapaan lyömään päätään seinään ja reagoimaan vastustajan liikkeisiin.

Turha varmaan edes mainita, että erikoistilannepelaamiseen pitäisi löytää uusi vaihde ja uusia variaatioita varsinkin ylivoimapelaamiseen.

Sillanpää: Jos ja kun HIFK mielii edetä pudotuspeleissä pitkälle on luistelunopeuden parannuttava. Hyökkäyspelaamista pitäisi mielestäni terävöittää ja ajaa päättäväisemmin vastustajan maalille.

Lisäksi ylivoimakoostumuksia tai ainakin ylivoiman roolituksia voisi miettiä uusiksi. Mielestäni esim. Tomas Zaborskyn parhaimmat avut ovat muualla kuin kiekon jakamisessa b-pisteen kaarelta siniviivalle tai maalin taakse.

Ylivoimaan on tällä hetkellä laittaa kolme oikealta laukovaa pelaajaa. Yksi Mikko Kousan tyylinen pakki olisi mielestäni tarpeellinen lisä toiseen ylivoimakoostumukseen, kun ylivoimapeliä kuitenkin pyöritetään pääosin vastustajan maalista katsottuna vasemmalta puolelta. Myös fyysiselle peruspakille olisi tarvetta.

» Lähetä palautetta toimitukselle