Stadin kirkkaat valot, viikko 48

LIIGA / Artikkeli
Kuin uudelleen syntynyt. Tehottomaksi pörrääjäksi lytätty Joonas Rask oli tällä viikolla pitelemätön.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
HIFK porskuttaa kohti sarjakärkeä. Stadilaiset nappasivat voitot kaikista viikon kolmesta ottelustaan. Mikä vaikutus oli sairastuvan tyhjenemisellä? Entä pystyykö tämä joukkue tekemään seurahistoriaa?

HIFK majailee sarjataulukon viidennellä sijalla, mutta joukkueella on eniten sarjapisteitä otteluita kohden. Esimerkiksi lauantaina HIFK:lle hävinnyt sarjakärki JYP on pelannut neljä ottelua helsinkiläisiä enemmän.

Viikon ainoa pistemenetys tuli Lappeenrannassa, jossa HIFK varmisti voiton vasta voittomaalikilpailussa. Viikon molemmista kotiotteluista joukkue otti varmalla pelaamisella täydet pisteet. HIFK on tällä hetkellä sarjan kolmanneksi tehokkain kotijoukkue.

Tomas Zaborskyn ja Matti Kuparisen kanssa samaan kenttään siirretty Joonas Rask jatkoi tehokasta marraskuutaan. Kuukauden aikana Rask onnistui keräämään kuudessa ottelussa tehot 5+3. Kuparinen onnistui tällä viikolla tekemään kolme maalia, ja ketjun kolmas lenkki Zaborsky merkkautti itselleen viisi syöttöpistettä. 

HIFK voi olla erittäin tyytyväinen kuluneeseen kuukauteen. Marraskuussa joukkue pelasi kuusi liigapeliä ja kaksi CHL-ottelua, joista hävisi vain yhden. 

HIFK nousi viikon aikana joukkueeksi, jolla on eniten sarjapisteitä otteluita kohden. Pystyykö tämä joukkue voittamaan ensimmäistä kertaa HIFK:n historiassa runkosarjan?

Henri Havusela: Kauden alussa en tähän olisi uskonut. Niin vaikeaa oli voittaminen ylipäätään viime kaudella, että tämän kaltainen tasonnosto samoilla runkopelaajilla on aika huikeaa.

Tällä hetkellä HIFK:ta on vaikea voittaa. Antti Törmäsen luoma karvauspeli on ollut tappavan tehokasta, mikä nähtiin esimerkiksi lauantaina ensimmäisellä minuutilla JYPiä vastaan. Vastustajan puolustajilla on täysi työ saada avattua peliä omille hyökkääjille.

Lisäksi HIFK on onnistunut voittamaan kaikki muut kärkijoukkueet vähintään kerran. On siis täysin mahdollista, että HIFK kipuaa itsensä runkosarjan kärkijoukkueeksi.

Sami Iilomo: Kaikkihan on mahdollista, joten miksi ei HIFK:n runkosarjan valloituskin? Matka vaan on vielä pitkä. Jokaisella joukkueella on jossain vaiheessa notkahduksensa, jolloin mikään ei tunnu toimivan ja tappioita kertyy. Pääkilpailijoista esimerkiksi Lukolla on meneillään vaikea jakso ja joukkue on voittanut kuudesta viimeisestä ottelustaan vain yhden.

Vastaavaa jaksoa voi odottaa HIFK:lle jossain vaiheessa kautta - tällä hetkellä HIFK:n kauteen mahtuu vasta yksi kahden tappion putki. Juuri siinä mitataan runkosarjan voittajat. Kuinka monta pistettä joukkue kerää silloin, kun on vaikeaa ja kuinka joukkue pysyy oikeassa vireystilassa kääntääkseen kurssin voittojen tielle.

HIFK:sta paistaa tällä hetkellä läpi oikeanlainen tekemisen meininki.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Puolustukseen on nyt saatu kaikki pelaajat sairastuvalta takaisin. Miten se on muuttanut alakerran toimivuutta?

Havusela: Puolustushan lähti toimimaan juuri niin kuin uskalsi odottaa. Enää alakerrassa ei ole räikeisiin henkilökohtaisiin virheisiin toistuvasti sortuvia pelaajia, vaan kaikki kokoonpanossa olevat puolustajat pystyvät toteuttamaan joukkueen peliä. 

Turhat pitkät kiekot ja vastustajien pitkät hyökkäykset HIFK:n puolustuspään kulmissa vähenivät selvästi sillä hetkellä, kun kokeneemmat puolustajat tulivat kokoonpanoon mukaan.

Iilomo: Ei millään pahalla kokemattomia puolustajia kohtaan, mutta kyllähän se on eri asia, luutiiko siellä Toni Söderholm ja Lauri Taipalus vai Eemeli Heikkinen ja Sebastian Moberg. Nuoret ovat vasta oppimassa liigaympyröihin, kun näillä kokeneemmilla pelaajilla pohjatyö on jo tehty.

Vakaat puolustajat rauhoittavat koko viisikon toimintaa ja esimerkiksi Söderholmin paluu kokoonpanoon on ollut myös huikea lisä henkisellä puolella.

Kapteeni Toni Söderholmin paluu on ollut vakuuttava.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Millainen vahvistus Lauri Taipalus on ollut HIFK:lle?

Havusela: Taipalus pelaa vahvaa ensimmäistä kauttaan Helsingissä. Hän on käyttökelpoinen kaikissa tilanteissa. Hän on kokonaisvaltainen puolustaja, joka tekee tulosta myös hyökkäyspäässä.  Taipalus muodostaa Söderholmin kanssa yhden parhaista pakkipareista koko Liigassa. 

Kai se jostain kertoo, että tehopisteitä on kertynyt 17 ottelussa kaksitoista, mutta vain kahdessa ottelussa Taipaluksen teholukema on ollut miinuksen puolella. Taipalus on lisäksi kovassa kunnossa ja urallaan pitkälle tähtäävä puolustaja, joten HIFK:lle tämä oli loistava hankinta.

Iilomo: Sitä mitä oli lupa odottaa ja vähän enemmän. Tiedossa oli, että Taipalus on kiekollisena pätevä yleispuolustaja. On kuitenkin pienoinen yllätys, että ne kuuluisat kirkkaat valot eivät ole saaneet miestä puristamaan mailaa, vaan päinvastoin. Taipalus pelaa korkealla itseluottamuksella ja uskaltaa haastaa vastustajaa. Hän tekee pienet asiat oikein kentällä, siitä kertoo jo tehotilaston lukema +11 - vain yksi vähemmän kuin liigan kärkinimillä.

Mikä asia joukkuessa säväytti eniten kolmen voiton viikossa?

Havusela: Kyllä tämä "kolmen flopin"-kentällinen oli huikea. Joonas Raskin ei pitänyt olla kolmoskentän jyrää kummempi pelaaja, Matti Kuparisen synkkä viime kausi ei jättänyt odotuksia tälle kaudelle ja Tomas Zaborsky ehdittiin ensimmäisten kierrosten perusteella leimata varjoksi entisestään.

Nyt kaikki kolme samassa vitjassa ja kolmeen otteluun yhteispisteet 5+7. Pisteiden lisäksi Rask ja Zaborsky näyttivät ehtivän joka paikkaan. HIFK löysi tehokkaan uuden koostumuksen ja nyt kokoonpanossa on ratkaisuvoimaa jokaisessa kentällisessä.

Iilomo: Vireystila ottelujen alussa. Kaikissa viikon kolmessa ottelussa HIFK iski ottelun avausmaalin jo ennen kuin pelikello ehti näyttää neljää minuuttia, huippuna lauantain osuma vain 18 sekunnin pelin jälkeen.

Yksilöistä on pakko nostaa esiin Matti Kuparinen. Asenteesta porilaisen pelaaminen ei ole ollut missään vaiheessa kiinni, mutta onnistumiset pisteiden valossa ilahduttaa. Kuparinen on tällä hetkellä erittäinkin hyödyllinen joukkueelleen, sillä maalien lisäksi sytyttää joukkuetta ja punapaitojen faneja fyysisyydellään.

 

» Lähetä palautetta toimitukselle