Stadin kirkkaat valot, viikko 46

LIIGA / Artikkeli
Myös Corey Elkins pelasi loistavan TPS-ottelun ja nakutti kolme tehopistettä.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
HIFK:n viikkokatsauksessa scoutataan tällä viikolla seuraavaa CHL-vastustajaa. Lisäksi pohdimme muun muassa Joonas Raskin roolia joukkueessa.

HIFK selvisi puhtailla papereilla kahden ottelun viikostaan. Joukkue lunasti paikkansa CHL:n seuraavalle kierrokselle ja antoi TPS:lle kyytiä kotonaan.

Molemmissa viikon otteluissa korostui helsinkiläisten alkukauden vahvuudet ja heikkoudet. Joukkue ei ota pelin alussa tarvittavaa hallintaa, minkä ansiosta vastustaja pääsee aloittamaan maalinteon. Näin kävi tälläkin viikolla, mutta toisaalta taas HIFK onnistui jälleen kääntämään pelit itselleen.

Kapteeni Toni Söderholm palasi tällä viikolla kaukaloon ja oli välittömästi tärkeä lisä HIFK:n takalinjoille. Fanien huoli Söderholmin kunnosta pitkän tauon jälkeen oli turhaa. Jalka nimittäin kulki ja muutenkin pelaaminen oli hyvällä tasolla.

TPS-ottelussa nuori puolustaja Julius Nyqvist onnistui ensimmäistä kertaa maalinteossa Liigassa. Kiekollista roolia Helsingistä hakemaan tullut Joonas Rask saalisti puolestaan kauden ensimmäiset maalinsa heiluttamalla verkkoa kaksi kertaa niin ikään turkulaisia vastaan.

HIFK selviytyi CHL:ssä kahdeksan parhaan joukkoon. Millainen on seuraava vastustaja Frölunda?

Sami Iilomo: Lyhyesti ja ytimekkäästi, kova. Joukkue porskuttaa SHL:n kärjessä ennenkaikkea loistavan puolustuspelinsä ansiosta. 20 ottelussa joukkue on joutunut antautumaan keskimäärin alle kahdesti ottelussa. CHL:n neljännesvälierissä joukkue tyrmäsi Tapparan tylysti yhteismaalein 9-3, joten työsarkaa kyllä riittää.

Henri Havusela: Frölunda on yksi niistä ruotsalaisista seuroista, joiden toimintaa on pakko ihailla. Seurasta on varattu NHL:n varaustilaisuudessa viimeisen kolmen vuoden aikana uskomaton määrä pelaajia, peräti viisitoista. 

Tällä kaudella seura menestyy, ja vielä nimenomaan omista kasvateista koostuvalla rungolla. Kun lähes koko joukkue on täynnä oman kylän poikia, jotka on kasvatettu ja sitoutettu seuran toimintaan, näkyy se kentällä varmana suorittamisena.

HIFK:lla tulee tiukat paikat Frölundan kanssa. Se on varmaa.

Joonas Rask astui esiin tällä viikolla.
Joonas Rask astui esiin tällä viikolla.
Kuva © Mika Kylmäniemi

 

Joonas Rask teki kauden ensimmäiset maalinsa TPS-ottelussa. Miltä Raskin pelaaminen on näyttänyt tällä kaudella?

Iilomo: Rask on ollut oikeastaan juuri sitä, mitä etukäteen odotettiin. Monipuolinen, luisteluvoimainen ja nöyrä joukkuepelaaja, jonka voi laittaa kentälle tilanteessa kuin tilanteessa. Vaakakupissa on toisaalta aiemminkin Raskin uralla vaivannut tehottomuus.

Rask pääsee kyllä tilanteisiin, mutta yleensä se viimeinen silaus puuttuu. Tuuletusten perusteella TPS-ottelun onnistumiset kuitenkin avasivat takalukkoa ja ketsuppipullon aukeamista on lupa odottaa, sillä yhteispeli Tomas Zaborskyn ja Corey Elkinsin kanssa sujui muutenkin mallikkaasti.

Havusela: Törmänen näkee Raskissa potentiaalia ja mahdollisuuden kehittyä. Se näkyy siinä, että Raskia on peluutettu kärkiketjuissa, vaikka tulos on jäänyt aiemmin laihaksi.

Rask on toisaalta pelannut hyvin, sillä hän tosiaan on jatkuvasti mukana siellä missä tapahtuu, mutta kiekon kanssa on edelleen selkeää epävarmuutta. Ylivoimallakin kiekko saattaa karata Raskin lavasta, vaikka tilaa ja aikaa olisi runsaasti.

Tämä kausi eroaa Raskin edellisistä siinä mielessä, että nyt hänelle annettaan vastuuta ja roolia kiekon kanssa. Jokereissa ja AHL:ssä hän joutui nopeasti jämäminuuteille, kun homma ei kulkenut.

Aika näyttää kehittyykö Raskista Törmäsen alaisuudessa vaarallinen tehohyökkääjä. Lähestymistapa on ainakin oikea.

HIFK on onnistunut tällä kaudella kääntämään pelejä hyvällä prosentilla, kuten tälläkin viikolla nähtiin. Minkä näet syyksi tähän?

Iilomo: Nämä onnistumiset määritetään henkisellä puolella. Joukkue on onnistunut venymään useamman kerran kauden aikana ja jokainen onnistuminen ruokkii uskoa myös tulevaisuudessa. Kuka tietää, mihin asti HIFK voisikaan yltää, jos heräisi pelaamaan ottelun alusta asti.

Havusela: Kyllä se taitaa olla puhtaasti Törmäsen ansiota. Hänen alaisuudessaan pelaajat eivät pelkää liikaa epäonnistumista, joten pienet takaiskut eivät vedä joukkuetta kipsiin. Tappiotilanteesta huolimatta joukkue jatkaa kärsivällisesti työn tekoa ja luottaa siihen, että tulos syntyy sitä kautta.

Kuka joukkueesta oli viikon onnistuja?

Iilomo: Jos tekee pudotuspelien ratkaisevassa ottelussa kaksi maalia, joista toinen on voittomaali reilut kolme minuuttia ennen loppua, ei voi jättää mainitsematta. Jasse Ikonen on tällä kaudella noussut esiin todella usein juuri silloin, kun sitä on eniten tarvittu.

Lisäksi erikoismaininta Julius Nyqvistin uran avausmaalille - ja etenkin tyylille, jolla se tuli. Röyhkeä nousu viivalta maalin eteen ja kylmänviileä siirto ohi Teemu Lassilan.

Havusela: Kyllä kapteenin paluu voidaan nostaa esille. Toni Söderholm palasi pitkän huilin jälkeen isoihin saappaisiin ja tuloksena voitot molemmista peleistä.

» Lähetä palautetta toimitukselle