Sport ja SM-liiga tukkanuottasilla

LIIGA / Artikkeli
SM-liigan ja Vaasan Sportin välille on kehkeytymässä lihava riita, joka voi vaarantaa Sportin mahdollisuuden pelata tulevaisuudessa liigakarsintaa. Erimielisyydet juontavat viime kevään liigakarsintoihin ja Sportille niiden yhteydessä määrättyihin yhteensä 12 500 euron sakkoihin. SM-liiga sakotti vaasalaisia valmentaja Juhani Tammisen epäasiallisten kommenttien vuoksi.

Kuluneen vuoden aikana sekä Suomen Jääkiekkoliiton että SM-liigan kurinpitäjät ovat rankaisseet Tammista tämän sopimattomasta käyttäytymisestä lukuisilla varoituksilla ja toimitsijakielloilla. Tämän lisäksi Vaasan Sport on joutunut maksamaan Tammisen riehumisista sakkoja neljään eri otteeseen yhteensä 16 500 euroa. Näistä 4 000 euroa on SJL:n määräämiä ja liittyvät Mestis-otteluiden jälkipyykkeihin.

Viime keväänä Ässiä vastaan käyty liigakarsinta oli kiihkeä ja värikäs. Jäällä pelattiin kiekkoa ja kaukalon ulkopuolella mediapeliä. Tamminen arvosteli kovin sanoin erotuomareiden toimintaa ja kyseenalaisti näiden puolueettomuuden. SM-liiga mätkäisi tästä hyvästä 2 500 euron sakot ja vielä 10 000 euron uhkasakon, jos Tamminen jatkaisi epäurheilijamaista käytöstään. Sportin nousun jäätyä kirvelevän lähelle tulisieluinen Tamminen öykkäröi myös uhkasakon maksuun. Näistä SM-liigan määräämistä sakoista Sport ei ole maksanut vielä euroakaan.

SM-liigan toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen myöntää perinnän vaikeudet.

– Keskusteluja vaasalaisten suuntaan on käyty, mutta ilman minkäänlaista tulosta. Jatkossa pitänee miettiä toisenlaisia perintätoimia, puntaroi Vuorinen.

Hän antaa kuitenkin ymmärtää, että Sportin mahdollinen liigakarsintapaikka on vaarassa, jos joukkueella on liigalle sakkovelkaa vielä keväällä.

– Varsin ongelmallinen tilanne siitä tulee, jos me siihen tilanteeseen joudutaan, pyörittelee Vuorinen.

Sportin hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen on tiukkana.

– Olemme eri mieltä sakkojen perusteluista. Emme maksaneet niitä, vaan valitimme niistä SM-liigan hallitukselle, sanoo Hiltunen.

Liigan hallitus on jo aikaa sitten käsitellyt ja hylännyt Sportin valituksen. Tämäkään ei ole millään lailla hetkauttanut talousvaikeuksien kanssa kamppailevien vaasalaisten nokkamiestä.

– Me emme maksa, sillä meidän kantamme asiassa ei ole muuttunut, pamauttaa Hiltunen ja lähettää terveisiä SM-liigan suuntaan.

– Kuulostaa todella omituiselta, jos SM-liiga alkaa kiristää meitä liigakarsinnalla. Ei todellakaan kuulosta asialliselta, tuhahtaa Hiltunen.

Helppoa ratkaisua kiistaan ei ole näköpiirissä. Asia kärjistyy viimeistään, kun Sport seuraavan kerran pääsee karsimaan liigapaikasta - oli vuosi mikä hyvänsä. Ennen sitä SM-liigan keinot ovat melko vähissä. Kiistassa ollaan kovaa vauhtia etenemässä pattitilanteeseen, jollaisia on viime vuosina puitu yhä enemmän siviilioikeuden puolella. Heikki Hiltusen mukaan Sportin hallitus ei ole siviilioikeuden mahdollisuutta vielä käsitellyt. Hiltunen ei kuitenkaan sulje pois sitäkään vaihtoehtoa.

Vaasan Sportin ensi kevään urheilullinen tavoite on hallituksen puheenjohtajan mukaan edelleen kristallinkirkas.

– Tavoitteemme ei ole pelkästään karsintapaikka. Tavoitteemme on liigapaikka, julistaa Heikki Hiltunen.

» Lähetä palautetta toimitukselle