Sport 2016-17: Kuka ottaa vastuun maalinteosta?

LIIGA / Artikkeli
Pystyykö Tomek Valtonen näyttämään fläppitaululla miten maaleja tehdään?
Viime kaudella Liiga-historian ensimmäisen pudotuspelipaikkansa ansainnut Sport lähtee entistä kokeneempana tulevaan kauteen. Ovet liikkuivat kokoonpanoon nähden puolin ja toisin, mutta viime kausien tehokkaimpien pelaajien lähtö herättää kysymyksiä.

Sport hankki uudelle kaudelle suurimmaksi osaksi kokemusta ja fyysisyyttä, vaikka vaasalaiset eivät mitään jättimäisiä yllätyshankintoja tehneetkään. Suurin uutinen oli konkaripakki Markus Kankaanperän saapuminen Vaasaan. Puolustus on paperilla hyvässä tikissä. Hyökkäykseen tehdyt hankinnat herättävät sen sijaan mielenkiintoa, mutta myös kysymyksiä.

Raumalta takaisin Vaasaan palannut Filip Riska tuo kahta aiemmin mainittua ominaisuutta jo valmiiksi kivenkoviin alaketjuihin. IFK Lepplaxin kasvatti ei tullut Satakunnasta yksin. Mukaan tarttui peliajasta taisteleva Rasmus Rinne, sekä järkälehyökkääjä Olavi Vauhkonen.

Ruotsista Sport hankki Mika Järviselle ja Tuomas Vänttiselle tutun keskushyökkääjän Ville Viitaluoman, joka vahvistaa joukkueen sisäistä kemiaa. Jyväskylästä kotkapaidan pukee päällensä Markus Nenonen, joka viime kaudella paukutti JYPin paidassa 18 maalia.

Suurimmat kysymykset kohdistuvat koeajalla sopimukseen päässeeseen Mike Vaskivuohon, sekä Sveitsistä toipilasjakson jälkeen siirtyneeseen Markus Nordlundiin. Mihin rooliin ja kentälliseen Vaskivuo mahtuu, ja onko Nordlundista vielä Liiga-tason pakiksi? Jälkimmäinen on näyttänyt hyviä otteita ja kylmäpäisyyttä harjoitusotteluissa, mutta se kylmäpäisyys on myös kostautunut.

Pelaajakartta Sportin pelaajakartta

VLH

Felix Westermarck
Joel Kiviranta
Mike Vaskivuo
Tommi Tikka
Tomi Körkkö

KH

Ville Viitaluoma
Erik Riska
Filip Riska
Joonas Komulainen
Lassi Kokkala

OLH

Tuomas Vänttinen
Olavi Vauhkonen
Markus Nenonen
Otto Karvinen
Sami Blomqvist
Jesse Rantamäki

P

Ari Gröndahl
Markus Kankaanperä
Mikko Pukka
Robin Salo
Markus Nordlund
Ville Saukko
Aleksi Laakso
Juho-Erik Laitamäki

MV

Mika Järvinen
Rasmus Rinne
Leevi Laakso

Valmentaja

Tomek Valtonen

Veskarikaksikko tasaisempi

Sport ei tarjonnut jatkosopimusta viime kaudella Järvisen asiaparina toimineelle Timo Niemelle, vaan nappasi Raumalta vapautuneen Rinteen. Hyvinkään Jää-Ahmojen kasvatti pelasi viime kaudella kaiken kaikkiaan 19 ottelua, joista kahdeksan Lukko-paidassa, ja loput Keuruulla.

Rinne on kuitenkin säväyttänyt parhaimpia otteitaan viime kaudella sekä toissa kaudella Ässissä, joten hän toimii erinomaisena kirittäjänä ja tuuraajana Järviselle.

Järvinen palasi Suomeen Saksan toiseksi korkeimmalta sarjalta viime kaudeksi, ja kokonaisuudessaan kausi oli odottamattoman huikea. 54 runkosarjaottelussa torjuntaprosentiksi napsahti 91,39%, päästettyjen maalien keskiarvoksi jäi 2,38 ja nollapelejä Järvinen kahmi jopa seitsemän. Järvinen lähtee kauteen ehdottomana ykköstorjujana, ja voi myös luottaa kollegaansa yhtä hyvin kuin itseensä.

Puolustus vahvistunut eniten

Pakisto on muodostunut erittäin hyväksi, ja se kestääkin vertailun minkä tahansa toisen Liiga-joukkueen kanssa. Kankaanperä ja Nordlund tuovat takuuvarmaa kovuutta linjastoon, josta löytyy varmasti heille peliaikaa. HPK:sta viime kaudeksi siirtynyt Aleksi Laakso pelasi vahvasti ykkösketjun takana ennen loukkaantumistaan.

Tutuksi parivaljakoksi jäänee aikaisemmin kapteenina toiminut Mikko Pukka ja maalinteossakin sonnustautunut Ari Gröndahl.

Alustavasti seitsemäntenä pakkina ja tilaisuuksien ilmaantuessa puolustuksessa povataan lopullista läpimurtoa lupaavalle Robin Salolle. Harjoitusotteluissa todella hyvät näytöt antaneella alle 18-vuotiaiden maailmanmestarilla on edessään täydellinen tilaisuus päästä joukkueen pelaavaan kokoonpanoon, ja nostaa päätänsä ensi kesän varaustilaisuutta varten.

Viimeisinä lukkoina myös lupaava Juho-Erik Laitamäki, sekä Kajaanin Hokista kotiin palannut Ville Saukko. Nuori puolustaja Jesse Väkelä siirtyy toistaiseksi Hermeksen riveihin, ja vastineeksi täydennysmieheksi saapui Niklas Lehtimäki.

Tuomas Vänttiseltä odotetaan maaleja.
Kuva © Jarno Hietanen

Kuka kantaa vastuuta maalinteosta?

Hyökkäyskalusto on enimmäkseen päivittynyt kovuudella ja työmyyrillä. Riskan veljekset yhdessä Tommi Tikan ja Otto Karvisen kanssa muodostavat alaketjuihin lähes pelottavan koostumuksen.

Kuitenkin miettimisen aiheita ovat Charles Bertrandin ja Jarkko Immosen poistuminen joukkueesta. Ranskalaislaituri pelasi Vaasassa kaksi huikeaa kautta. Immonenkin nosti huomattavasti omia osakkeitaan. Saappaiden täyttäjät eivät ole markkinoiden kovimpia nimiä, mutta Nenosella, Viitaluomalla, Vauhkosella ja Vaskivuolla onkin hyvä näytönpaikka lyödä epäilijöille jauhot suuhun.

Vauhkosen viime kausi meni pipariksi loukkaantumisen takia, mutta toissa kausi antaa hyvää osviittaa hyökkääjän potentiaalista. Nenosen viime kausi oli nousujohteinen, joten tasonnostoa on odotettavissa tälle kaudelle. Vaskivuo on vielä kirjoittamaton kortti Liiga-jäillä, mutta Pitsiturnaus ja harjoitusottelut enteilivät hyvää sekä ehjää kautta Sport-paidassa.

Vänttisen 18 täysosuman kausi oli uskomaton ja toivoa sopii, ettei tahti jäänyt vain yhteen sesonkiin. Aloituksia kahmivalla sentterillä ja taidokkaalla toisella laiturilla Sport saa aikaiseksi kovan ketjun, joka on päävastuussa pisteiden teosta.

» Lähetä palautetta toimitukselle