Spartak Moskova - Sanooko kuudes kerta toden?

KHL / Artikkeli
Ville Lajunen hyppää Matt Gilroyn jättämiin suuriin saappaisiin.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Viidennen kerran peräkkäin pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt perinteikäs moskovalaisseura hakee paluuta pudotuspeleihin uuden päävalmentajan johdolla. Seuralla on useampia lahjakkaita nuoria, joilta voi odottaa paljon tulevalla kaudella, ja tämä nostaa toiveita pudotuspeleihin pääsystä.

Vjatšeslav Leštšenko - Ryan Stoa (USA) - Lukas Radil (CZE)   
Viktor Komarov - Ben Maxwell (CAN) - Aleksandr Hohlatšev
Stanislav Tšistov - Aleksandr Kuznetsov - Igor Mirnov
Denis Tolpeko - Artjom Voronin - Maksim Potapov

Ville Lajunen (FIN) - Aleksei Pepeljajev
Dmitri Kalinin - Dmitri Judin
Aleksei Bondarev - Vladislav Provolnev

Markus Svensson (SWE)
Nikita Bespalov

Päävalmentaja: Vadim Jepantšintsev

Spartak on menettänyt kesän aikana muutaman avainpelaajansa. Tilalle on tullut selkeästi enemmän pelaajia, joista osa on hyvinkin laadukkaita hankintoja. Spartak lähtee janoamaan pudotuspelipaikkaa ensimmäistä kertaa KHL:ssä päävalmentajana toimivan 41-vuotiaan Vadim Jepantšintsevin alaisuudessa. Hän toimi kaksi viimeisintä kautta KHL:n farmisarjassa pelaavan Saryarka Karagandan päävalmentajana.

Spartakin suurin menetys oli sarjan puolustajien huippunimiin kuuluvan Matt Gilroyn menetys Jokereille. Gilroy voitti heikosti pelanneen joukkueen sisäisen pistepörssin tehoilla 7+31=38, ja oli sarjan pakkien pistepörssin kakkonen. Hän blokkasi myös erinomaisesti kiekkoja, tosin tehotilasto painui joukkueesta eniten pakkaselle. Taitavana luistelijana tunnetaan Jaroslav Dyblenko, 23, jolta löytyy fyysisyyttä ja hyvät kiekolliset taidot. Hänet vei puolestaan New Jersey Devils. Dyblenkon menetys ei kirpaise läheskään yhtä paljon kuin Gilroyn.

Maalivahteina jatkaa tuttu duo. Markus Svensson valittiin toissa keväänä SHL:n parhaaksi maalivahdiksi. Hän voitti SHL:n mestaruuden Skellefteån riveissä vuosina 2013 ja 2014. Avauskausi KHL:ssä oli ruotsalaiselle vaikea joukkueen tavoin, ja torjuntaprosentti jäi alle 90. Svenssonilla on potentiaalia nousta erinomaiseksi maalivahdiksi KHL:ssä. Toisen maalivahdin Nikita Bespalovin, 29, otteet olivat tilastojen valossa Svenssonia selvästi vakuuttavammat.

Gilroyn jättämiin valtaviin saappaisiin hyppää Jokereista hankittu Ville Lajunen, jolta odotetaan erityisesti tehoja ja vahvaa panosta kiekolliseen peliin. Lajuselle on pedattu Gilroyn tavoin ykköspakin ja ylivoimapeloitteen tontti. Lähtökohtaisesti Gilroy on kaksikosta parempi erityisesti hyökkäyssuuntaan. Kaksi muuta merkittävää tulijaa ovat Sotšin puolustuksen kärkinelikkoon kuulunut Aleksei Pepeljajev ja SKA:ssa minimaaliselle vastuulle neljän kauden ajan jäänyt Dmitri Judin, 22.

Vuosia Jugrassa loistanut, sulavasti luisteleva kiekollinen puolustaja Pepeljajev on sarjan vähemmän tunnettuja laatupakkeja. Isokokoinen Judin on puolestaan väläytellyt kykyjään ajoittain SKA:ssa, mutta jäi tähtiloistossa täysin muiden varjoon. Hänen todellista läpimurtoaan voidaan odottaa tällä kaudella.

Puolustuksen ehdottomiin avainpelaajiin Lajusen ohella kuuluu 37-vuotias konkari Dmitri Kalinin, joka pelasi isossa roolissa SKA:ssa kaudet 2011-16, tosin peliaika putosi avainpuolustajan peliajasta kahdella viimeisellä kaudella. Rutinoitunut konkaripuolustaja Aleksei Bondarev ja Judinin ikäluokkaa oleva Vladislav Provolnev nähdään jatkossakin seuran väreissä. Joukkueella on lisäksi liuta reilu 20-25 vuotiaita puolustajia, jotka janoavat vakiokokoonpanon paikkaa.

Hyökkäyksestä mainittavat menetykset olivat avainhyökkääjä Konstantin Glazatšev sekä sentterit Aleksandr Vasiljev ja Vadim Berdnikov. Heidän jättämiensä aukkojen paikkaaminen on onnistunut hyvin. Spartak ei ole menettänyt kuin 3-4 merkittävää pelaajaa, joten tilanne on sen suhteen hyvä, sillä joukkue on onnistunut hankimaan useamman mielenkiintoisen laatuvahvistuksen.

Vasiljevin ja Berdnikovin jättämät aukot keskikaistalla paikkaavat Ladassa eniten peliaikaa saanut hyökkääjä Viktor Komarov ja Admiralissa toissa kaudella ykkössentterin tontilla hurjaa jälkeä takonut Aleksandr Kuznetsov, joka ei saanut kunnolla vastuuta Dynamo Moskovassa viime kaudella.

Joukkueen sisäisen pistepörssin toiseksi tehoilla 22+14=36 sijoittunut väkivahva sentteri Ryan Stoa ja MM-kisoissa Tšekkiä keväällä edustanut Lukas Radil muodostivat Spartakin hyökkäyksen terävimmän kärjen. Kulmissa vahvasti vääntävä Stoa on röyhkeä pelaaja, joka ajaa surutta maalille. Isokokoinen Radil teki tehot 12+21=33. 

Yli 200 ottelua urallaan NHL:ssä pelannut Stanislav Tšistov oli sentterihankintojen ohella merkittävimpiä tulijoita hyökkäykseen. Sotšissa pari kautta toisen kärkisentterin roolissa pelannut Ben Maxwell pystyy pelaamaan myös laidalla. Joukkueen sentteriosasto on sen verran hyvä, että joku pääosin sentterinä pelannut joutunee laidalle.

Muun muassa Topi Jaakolan pahasti kahville syyskaudella vieneeltä Vjatšeslav Leštšenkolta, 22, odotetaan läpimurtoa joukkueen terävimpään kärkeen. Pehmeillä käsillä varustettu nopea ja ketterä nuorukainen oli joukkueensa tehotilastossa eniten pakkasella Gilroyn kanssa. Hän teki pisteet 6+14=20. Vuotta Leštšenkoa vanhempi Sergei Šmeljov pelasi pahasti alavireisen kauden. Hän on vahva yksi vastaan yksi -tilanteissa ja on käsistään todella taitava, energinen ja nopea pelaaja. 

Kokeneemman kaartin venäläisistä kovaa tasoa on osoittanut Igor Mirnov. Mirnovin kaudesta puolet meni pilalle loukkaantumisen takia. Salavatin kärkihyökkääjiin kaudet 2011-14 kuuluneen monipuolisen ja kylmäpäisen Mirnovin pitäisi olla joukkueensa terävintä kärkeä.

Spartakin aivan viime hetken hankinta Aleksandr Hohlatšev takoi SKA:ssa pienessä roolissa 25 peliin tehot 5+5=10. Nopea ja luova virtuoosi teki toissa kaudella Boston Bruinsin farmijoukkueessa 60 otteluun hurjat tehot 23+45=68. Hän voi nousta joukkueen hyökkäyksen ykköstähdeksi.

Yhteenveto:

Spartakin suunta vaikuttaa olevan nousussa, vaikka Gilroyn menetys olikin valtava. Pudotuspelit ovat kuitenkin täyttä realismia tulevalla kaudella. Erityisesti hyökkäyksessä on sen tason nuoria pelaajia, joilta voidaan odottaa paljon tulevalla kaudella. Mitä tekee SKA:ssa minimaalisessa roolissa pelannut puolustaja Judin? Kuinka hyvin Lajunen pystyy täyttämään Gilroyn saappaat?

Svenssonin otteiden voidaan olettaa parantuvan toisella kaudella, joten maalivahtipelin taso tuskin ainakaan putoaa. Ruotsalainen voi parhaimmillaan olla se tekijä, joka vie joukkueen pudotuspeleihin.

Jepantšintsev ei ole koskaan ollut KHL-joukkueen päävalmentajana. Hänen kohdalleen on laitettava kysymysmerkki, mutta VHL:stä on löytynyt päteviä valmentajia aiemminkin tälle tasolle. 

Hyökkäyksen menetykset olivat varsin pieniä, joten uudet hankinnat lähtökohtaisesti vahvistavat pahasti tökkinyttä hyökkäyspeliä. Sentteriosasto on parantunut Maxwellin, Kuznetsovin ja Komarovin hankintojen myötä. Joukkueella on käsissään tasaisen kova sentterinelikko. SKA:ssa laitahyökkääjänä viilettänyt Hohlatšev oli viime hetken ässä hihasta.

Mustia pilviä, tai vähintäänkin kysymysmerkkejä löytyy kuitenkin seuran yltä. Uusi päävalmentaja on vielä täysi arvoitus tällä tasolla. Spartakin erikoistilannepelaaminen on ollut kovin vaatimatonta kahden viimeisen kauden otannalla. Ylivoimapeliä ei varmasti auttanut pakkien pistepörssin kakkosen myyminen. Pystyykö Lajunen nousemaan Gilroyn tasoiseksi peloitteeksi ylivoimalla?

Arvio: Kuudes kerta toden sanoo? Spartakin kausi on lähellä jatkua runkosarjan jälkeen.

» Lähetä palautetta toimitukselle