Sopimus tuli: Teräväisen palkka ja odotusarvo kovaan nousuun

NHL / Artikkeli
Isomman palkan myötä Teräväiseltä odotetaan enemmän tehoja.
Kuva © Getty Images
Tulokassopimuksensa jälkeen Teuvo Teräväinen sai lähes kahden miljoonan dollarin palkankorotuksen tehtyään kahden vuoden jatkosopimuksen. Sopimus tuli -juttusarja analysoi sopimuksen sekä pelaajan että seuran kannalta.

Teuvo Teräväinen teki kahden vuoden jatkosopimuksen Carolina Hurricanesin kanssa. Tuoreen sopimuksen analysoi NHL-toimittaja Juha Oinonen.

Millainen historia Teräväisellä on NHL:ssä ja Hurricanesissa?

Teräväinen on Chicago Blackhawksin ensimmäisen kierroksen varaus vuodelta 2012 ja aloitti NHL-uransa Blackhawksissa kaudella 2014-15. Ensimmäisellä kaudella runkosarjapelejä kertyi enemmän AHL:ssä kuin NHL:ssä, mutta pudotuspeleissä Teräväinen nakutti 18 ottelussa 10 tehopistettä Blackhawksin voittaessa Stanley Cupin.

Hurricanesiin Teräväinen siirtyi kesällä 2016. Blackhawksin oli päästävä eroon Bryan Bickellin kalliista sopimuksesta, ja Hurricanes-GM Ron Francis sai neuvoteltua samaan kauppaan nuoren ja lupaavan Teräväisen.

Vaihdossa Blackhawks sai toisen kierroksen varausvuoron vuoden 2016 varaustilaisuuteen ja kolmannen kierroksen varausoikeuden vuodelle 2017. Hurricanesilta saamansa varausvuoron Blackhawks käytti venäläishyökkääjä Artur Kajumoviin, joka pelaa toistaiseksi KHL:ssä.

Ensimmäisellä kaudellaan Hurricanesissa Teräväinen rikkoi maali-, syöttö- ja piste-ennätyksensä.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Hurricanesilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Teräväisen vuosipalkka on maltillinen 2,86 miljoonaa dollaria, mutta Teräväinen on kuitenkin Hurricanesin neljänneksi parhaiten palkattu hyökkääjä Jordan Staalin, Jeff Skinnerin ja Victor Raskin jälkeen. Kaikista pelaajista myös puolustaja Justin Faulk sekä maalivahdit Scott Darling ja Cam Ward tienaavat Teräväistä enemmän.

Palkkakatossa Hurricanesilla on edelleen tilaa yli 24 miljoonaa dollaria. Ennen tulevan kauden alkua jatkosopimuksen saanevat nuoret hyökkääjät Brock McGinn ja Phil Di Giuseppe sekä mahdollisesti puolustaja Trevor Carrick ja maalivahti Daniel Altshuller.

Ensi kauden jälkeen GM Francisilla on isompi urakka, sillä puolustajat Jaccob Slavin, Brett Pesce ja Noah Hanifin sekä hyökkääjä Elias Lindholm jäävät ilman jatkosopimusta rajoitetuiksi vapaiksi agenteiksi. Kaikki neljä ovat keskeisiä pelaajia Hurricanesin tulevaisuuden kannalta.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Monet nuoret pelaajat, kuten J.T. Miller ja Boone Jenner ovat tehneet tulokassopimuksensa jälkeen kestoltaan ja palkaltaan samansuuntaisen sopimuksen. Myös Richard Panik teki kauden päätyttyä vastaavan sopimuksen.

Edellä mainittujen ero Teräväiseen on kuitenkin se, että Hurricanes-hyökkääjä pelasi jo tulokassopimuksensa aikana kaksi vähintään 35 pisteen kautta. Hurricanesilla on siis jo vahvaa näyttöä Teräväisen iskukyvystä. Lisäksi nuoren hyökkääjän odotetaan kehittyvän entisestään.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Teräväinen sai lähes kahden miljoonan dollarin palkankorotuksen. Hurricanes puolestaan sai laadukkaan ja lupaavan pelaajan sitoutettua kahdeksi seuraavaksi kaudeksi.

Sopimuksen lyhyys on molempien etu. Todennäköisesti Teräväinen jatkaa kehittymistään ja saa kahden vuoden kuluttua pitkän ja rahakkaan jatkosopimuksen. Jos jotain odottamatonta kuitenkin tapahtuisi, olisi Hurricanesin vaivatonta päästä eroon edullisesta sopimuksesta.

Paineet ovatkin Teräväisen puolella. Päättyneellä kaudella Teräväinen keräsi 42 pistettä, mikä oikeutti joukkueen sisäisen pistepörssin kuudenteen sijaan. Palkankorotuksen myötä molempiin suorituksiin on lupa odottaa parannusta.

» Lähetä palautetta toimitukselle