Sopimus tuli: Russellin sopimus Oilersille tärkeä, palkka kuitenkin liian suuri

NHL / Artikkeli
Kris Russell kuuluu jatkossakin Oilers-puolustuksen tukipilareihin.
Kuva © Getty Images
Edmonton Oilers kiinnitti Kris Russellin neljän vuoden pituisella jatkosopimuksella. Jatkoaika analysoi sopimuksen tuoreeltaan.

Edmonton Oilers kiinnitti yhden puolustuksensa runkopalasista, kun Kris Russell laittoi nimensä nelivuotiseen ja 16 miljoonan dollarin arvoiseen jatkosopimukseen. Jatkoajan Oilers-vastuutoimittaja Jani Maarala analysoi sopimuksen.

Millainen historia Russellilla on Oilersissa ja NHL:ssä?

Russell liittyi Oilersin harjoitusleirille vapaana agenttina syksyllä 2016 ja sai pian yksivuotisen sopimuksen. Hyvin pian pienikokoinen kanadalainen nousi tärkeäksi linkiksi Oilersin pakistossa. Pakkipari Andrej Sekera on moneen otteeseen kehunut, miten hienoa Russellin kanssa pelaaminen on.

Erityistä kiitosta Russell on saanut uhrautuvasta pelityylistään ja tavasta heittäytyä laukausten eteen. TPS:ssä työsulkukaudella vakuuttanut puolustaja onkin viime vuosina noussut yhdeksi liigan parhaista laukausten blokkaajista. 

Russellin NHL-ura alkoi hänet varanneessa Columbus Blue Jacketsissa, missä hän vakiinnutti paikkansa jo heti tulokaskaudellaan. Russell vietti lopulta Blue Jacketsissa neljä kautta, ennen kuin hänet kaupattiin kesken kauden St. Louis Bluesiin.

Bluesissa visiitti jäi kahden kauden mittaiseksi ja Russell teki lopulta kesällä 2013 sopimuksen Calgary Flamesiin. Flamesissa luotettava puolustaja nousi yhdeksi seuran varakapteeneista. Kausi 2014-2015 toi myös henkilökohtaisen piste-ennätyksen, kun 79 ottelussa kertyi 34 tehopistettä.

Keväällä 2016 Russell joutui kuitenkin jälleen pakkaamaan laukkunsa, kun Dallas Stars hankki hänet siirtotakarajalla. Visiitti Starsiin jäi kuitenkin lopulta lyhyeksi, kun uutta sopimusta organisaatioon ei tullut.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Oilersilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Uuden sopimuksen ensimmäinen vuosi tuo Russellille viiden miljoonan dollarin vuosiansiot. Toinen sopimusvuosi tuo puolustajalle 4,5 miljoonaa dollaria ja kolmas vuosi neljä miljoonaa. Viimeisestä sopimusvuodestaan Russell ansaitsee 2,5 miljoonaa taalaa. Sopimuksen kahteen viimeiseen vuoteen sisältyy myös modifioitu siirron estävä pykälä.

Sopimusneuvottelut Russellin kanssa kiihtyivät sen jälkeen, kun Oilers oli kaupannut Jordan Eberlen New York Islandersiin ja hankkinut tällä tavoin tilaa palkkakattoon. 

Russellin sopimuksen myötä Oilersilla on neljään runkopuolustajaan sidottuna 17 miljoonaa dollaria. Palkkakatossa on tällä hetkellä tilaa noin 20 miljoonan dollarin verran, silti Peter Chiarellin on kuitenkin oltava hankinnoissaan varovainen. Puolustus tarvitsee vielä lisävahvistusta, mutta liialliseen tuhlailuun ei ole varaa. 

Oilersin kesän ykkösprioriteetteja ovat Leon Draisaitlin sekä Connor McDavidin jatkosopimukset. Kummallekin on luvassa roima palkankorotus. Draisaitl tarvitsee uuden sopimuksen jo ensi kaudeksi, kun taas McDavidilla on tulokassopimuksestaan vielä vuosi jäljellä. 

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Russellin sopimuksen lähin vertailukohta on Dennis Seidenbergin kolmivuotinen sopimus, joka ostettiin kesällä ulos. Russellin vuosipalkka on kuitenkin lähes miljoona taalaa kalliimpi kuin Seidenbergin vastaava. Seidenberg on toisaalta pelannut NHL:ssä Russellia pidempään.

Myös Tampa Bay Lightningin Braydon Coburnin sopimus on lähellä Russellia. Coburn ei kuitenkaan pääse lähellekään Russellin vuosiansioita. Tilastoissa miehet ovat suunnilleen samalla viivalla, joskin Coburn on pelannut yli 100 NHL-peliä Russellia enemmän.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Oilersin kannalta Russellin jatkosopimus oli tärkeä juttu, etenkin nyt kun Sekera on sairastuvalla vuodenvaihteeseen saakka. Sopimuksen vuosipalkkaa olisi kuitenkin voitu miettiä tarkemmin. Viisi miljoonaa dollaria kaudessa peruspuolustajalle on aivan liian paljon, vähempikin olisi riittänyt. Russellille itselleen sopimus toi vakautta vuosiksi eteenpäin. 

Oilersin on kuitenkin edelleen etsittävä Sekeralle tuuraaja. Darnell Nurse ja Matt Benning ovat vielä liian kokemattomia niin isoon rooliin. Palkkakaton kanssa on oltava tarkkana, sillä seuralla on muitakin jatkosopimuksia solmittavana.

» Lähetä palautetta toimitukselle