Sopimus tuli: Raanta sai ansaitsemansa palkankorotuksen − sopimuksessa potentiaalia suureksi ryöstöksi

NHL / Artikkeli
Raanta torjuu kiekkoja aavikolla ainakin seuraavan kolmen vuoden ajan.
Kuva © Getty Images
Sensaatiomaisen kauden Arizona Coyotesissa pelannut Antti Raanta jatkaa aavikolla ainakin seuraavan kolmen kauden ajan. Uuden sopimuksen myötä suomalaisvahdin palkka nousee yli nelinkertaiseksi.

Suomalaisvahti Antti Raanta on tehnyt kolmivuotisen ja 12,75 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen Arizona Coyotesin kanssa. Täten 28-vuotiaan maalivahdin tilipussi kasvaa vuositasolla jatkossa 4,25 miljoonalla dollarilla. NHL-toimittaja Joni Lampela analysoi sopimuksen Jatkoajan vakiosarjan mukaisesti.

Millainen historia Antti Raannalla on Coyotesissa ja NHL:ssä? 

Raannan NHL-ura alkoi kaudella 2013-14 Chicago Blackhawksin riveissä, jossa tuore suomenmestari pelasi kaksi ensimmäistä kauttaan voittaen jälkimmäisellä myös Stanley Cupin. Raanta taisteli Blackhawksissa kakkosmaalivahdin roolista Scott Darlingin kanssa ja tästä syystä joutuikin matkaamaan aika ajoin AHL-seura Rockford IceHogsin riveihin.

NHL-otteluita Blackhawksin paidassa kertyi kahden kauden aikana yhteensä 39.

VUODEN 2018 ALUSTA LÄHTIEN RAANTA ON KOKO NHL:N TILASTOYKKÖNEN VÄHINTÄÄN 15 OTTELUA PELANNEISTA MAALIVAHDEISTA TORJUNTAPROSENTILLA 94,2 JA PÄÄSTETTYJEN MAALIEN KESKIARVOLLA 1,83.

Mestaruuskauden jälkeen Raanta kaupattiin New York Rangersiin, jonka kanssa raumalaisvahti solmi keväällä 2016 ensimmäisen Rangers-kauden jälkeen kahden vuoden ja kahden miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen.

Tällä kertaa kakkosmaalivahdin roolista ei ollut taistelua, mutta myöskään ykkösmaalivahdin tontille ei ollut mahdollisuuksia − Henrik Lundqvist oli ja on edelleen Rangersin itseoikeutettu ykkösmaalivahti.

Ensimmäisellä kaudellaan Manhattanilla Raanta pelasi 25 ottelua torjuntaprosentilla 91,9, ja toisella kaudella hänen vyölleen kertyi 30 ottelua torjuntaprosentilla 92,2. Lundqvistin loukkaannuttua loppukaudesta Raannalla oli tilaisuus näyttää, mihin hänestä on.

Raanta käytti tilaisuuden hyväkseen ja olikin suuri syy siihen, että Manhattanilla pelattiin runkosarjan päätteeksi pudotuspelejä.

Viime kesänä Raannan unelma ykkösmaalivahdin roolista kävi vihdoin toteen, kun hänet kaupattiin Arizona Coyotesiin yhdessä sentteri Derek Stepanin kanssa. Coyotes oli vastikään kaupannut entisen ykkösvahtinsa Mike Smithin Calgary Flamesiin, joten tämä oli suomalaismaalivahdin tilaisuus.

Alkukausi oli valitettavasti loukkaantumisten siivittämä, mutta vuoden 2018 alusta lähtien 28-vuotias suomalainen on ollut ilmiliekeissä − Raanta on koko NHL:n tilastoykkönen vähintään 15 ottelua pelanneista maalivahdeista torjuntaprosentilla 94,2 ja päästettyjen maalien keskiarvolla 1,83. 

Kaiken kaikkiaan Raanta on pelannut tällä kaudella 46 ottelua torjuntaprosentilla 93,0 ja päästettyjen maalien keskiarvolla 2,24.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Coyotesilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Coyotes on budjettijoukkue, joten ongelmia palkkakaton kanssa ei missään nimessä ole. Jatkosopimuksen myötä Coyotesin maalivahtitandemi on lukittu ainakin seuraavan kahden vuoden ajaksi, sillä joukkue solmi helmikuussa Darcy Kuemperin kanssa kahden vuoden mittaisen sopimuksen. 

Maalivahtitandemi syö joukkueen palkkatilaa yhteensä noin 6,1 miljoonan dollarin edestä. Kyseessä on hyvin maltillinen summa kahdesta hyvin tasokkaasta maalivahdista.

Tulevana kesänä Coyotesin on solmittava jatkosopimus vähintään Max Domin kanssa, sillä taitavasta laitahyökkääjästä on tulossa kesällä rajoitettu vapaa agentti. 

Vapaidenagenttien markkinoille ovat rajoittamattomina vapaina agentteina näillä näkymin suuntaamassa sentteri Brad Richardson, laitahyökkääjä Zac Rinaldo ja puolustajat Luke Schenn sekä Kevin Connauton.

Joukkueen tähtipuolustaja Oliver Ekman-Larssonin sopimus päättyy kesällä 2019, ja joukkueen sisäisestä budjetista on löydyttävä tilaa hänen kiinnittämiseen.

SOPIMUS VOI MUODOSTUA SUUREKSI RYÖSTÖKSI JO TULEVALLA KAUDELLA, MIKÄLI RAANTA PYSTYY JATKAMAAN MENEILLÄÄN OLEVAA VIRETTÄÄN.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Raannan solmima jatkosopimus kulkee lähes samassa linjassa viime vuosina jatkosopimusten tehneiden Edmonton Oilersin Cam Talbotin ja Carolina Hurricanesissa nykyään torjuvan Darlingin kanssa.

Talbot toimi Rangersin kakkosmaalivahtina ennen Raantaa ja solmi tammikuussa 2016 uuden seuransa kanssa kolmevuotisen ja 12,5 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen. Darlingin kesällä 2017 solmittu sopimus on nelivuotinen ja 16,6 miljoonan dollarin arvoinen.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Sopimus on sekä seuralle että pelaajalle kuin lottovoitto. Coyotes on kaivannut kipeästi tasokasta ja tasaisesti suorittavaa ykkösmaalivahtia tolppiensa väliin ja sai sellaisen erittäin kohtuullisella hinnalla. Sopimus voi muodostua suureksi ryöstöksi jo tulevalla kaudella, mikäli Raanta pystyy jatkamaan meneillään olevaa virettään. 

Myös Raanta on takuulla tyytyväinen sopimukseen. Viimeistään nyt hänet on sementoitu haaveilemaansa ykkösmaalivahdin rooliin. Sopimuksensa päättyessä hänellä on ikää 31 vuotta, joka ei vielä maalivahdin näkökulmasta katsottuna ole paljon − Raannalla on siis mahdollisuus tehdä vielä uusi pitkä, ja mahdollisesti entistä rahakkaampi jatkosopimus.

» Lähetä palautetta toimitukselle