Sopimus tuli: Panthers tarjoili, Golden Knights viimeisteli – Marchessaultista laajennusjoukkueen kulmakivi

NHL / Artikkeli
Marchessault on Golden Knightsin paras pistemies ja kolmanneksi paras maalintekijä.
Kuva © Getty Images
Lyhyessä ajassa NHL:n huipulle noussut Jonathan Marchessault sai pitkän jatkosopimuksen ja moninkertaisen palkankorotuksen. Vegas Golden Knights sai rakennusvaiheeseensa halvan kulmakiven, mutta Florida Panthers -leirissä halutaan vain unohtaa laajennusvaraustilaisuuteen liittyvät ratkaisut.

Vegas Golden Knightsin paras pistemies Jonathan Marchessault teki kuusivuotisen jatkosopimuksen tulokasjoukkueen kanssa, ja viiden miljoonan dollarin keskiansio yli viisinkertaistaa kanadalaishyökkääjän tienestit ensi kauden alusta alkaen. NHL-toimituspäällikkö Juha Oinonen analysoi sopimuksen Jatkoajan vakiosarjan mukaisesti.

Millainen historia pelaaja Marchessault on seurassa/NHL:ssä?

173-senttistä hyökkääjää ei koskaan varattu NHL:ään, vaikka QMJHL:ssä kertyikin 254 pelissä 239 pistettä. Viimeisellä juniorikaudellaan Marchessault oli koko sarjan pistepörssin kuudes. Tehtyään kaudella 2011-12 76 AHL-pelissä tehot 24+40 sai Marchessault Columbus Blue Jacketsilta kolmen vuoden tulokassopimuksen.

Blue Jacketsissa vikkelä hyökkääjä pelasi vain kaksi peliä, mutta AHL:ssä syntyi edelleen hyvin tehoja. Keväällä 2014 Marchessault kaupattiin Tampa Bay Lightningiin yhdessä laitahyökkääjä Dalton Smithin kanssa. Vastineeksi Blue Jackets sai sentteri Dana Tyrellin ja puolustaja Matt Taorminan. Nelikosta ainoastaan Marchessault pelaa tällä hetkellä NHL:ssä.

Lightningissa Marchessault pelasi kahden kauden aikana 47 NHL-peliä, joissa syntyi tehot 8+11. Kesällä 2016 Florida Panthers hankki tuolloin 25-vuotiaan hyökkääjän vapaana agenttina. Kaksivuotisen sopimuksen vuosipalkka on 750 000 dollaria.

on helppo ennustaa sopimuksen olevan onnistunut sekä Marchessaultin että Golden Knightsin kannalta.

Kausi 2016-17 oli Marchessaultille huikea läpimurto. 75 pelissä syntyi 30 maalia ja 51 pistettä, aiemman NHL-uran yhteistehot olivat 8+11. Panthers jätti kuitenkin maalitykkinsä suojaamatta laajennusvaraustilaisuudessa ja jopa kauppasi Reilly Smithin Golden Knightsiin vastineeksi Marchessaultin varaamisesta.

Tällä kaudella Marchessault on Golden Knightsissa vain lisännyt kierroksia. Maalitahti on hieman viime kautta parempi, ja tehoja on kertynyt yli piste per peli -tahdilla.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Golden Knightsilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Huikea palkankorotus nostaa Marchessaultin Golden Knightsin parhaiten palkatuksi, sopimus on samanhintainen. Ketjukaveri Smithin keskiansio on Marchessaultin kanssa samalla viivalla, mutta palkkaa Marchessault saa ensi kaudelta enemmän. Samoin maalivahti Marc-Andre Fleuryn keskiansio korkeampi, mutta ensi kauden palkka pienempi.

Myös pitkäaikaistoipilas − viimeksi kaudella 2015-16 pelanneen − David Clarksonin keskiansio ylittää Marchessaultin vastaavan, mutta 33-vuotias hyökkääjä on sairaslistalla.

Golden Knightsilla on peräti 12 tähän kauteen päättyvää sopimusta − mukana kärkipelaajia, kuten James Neal, William Karlsson, Shea Theodore ja Colin Miller. Tulokasjoukkueen yllättävän menestyksen vuoksi on vaikea ennakoida, aikooko GM George McPhee kaupata esimerkiksi Nealia tai David Perronia varausoikeusten toivossa.

Lopullista läpimurtoaan tekevät Karlsson ja Theodore todennäköisesti saavat Marchessaultin lailla pitkän jatkosopimuksen ja roiman palkankorotuksen.

Golden Knightsilla on palkkakatossa tilaa vähän yli kahdeksan miljoonaa dollaria, mutta Marchessaultin ja puolustaja Brayden McNabbin palkankorotukset nostavat palkkakustannuksia yli viisi miljoonaa dollaria. Toisaalta päättyviä sopimuksia on runsaasti, mikä vapauttaa väkisinkin tilaa palkkakattoon.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Sopimusta voisi verrata Colorado Avalanchen Carl Söderbergin tai Dallas Starsin Aleksandr Radulovin nykyisiin sopimuksiin. Marchessault on kolmikosta nuorin ja tällä kaudella tehokkain. Golden Knightsin ykköshyökkääjän sopimus on myös monivuotisin ja pisimpään kestävä.

Neljä vuotta vanhempi Radulov tienaa yli miljoona dollaria Marchessaultia enemmän, kahden viime kauden aikana Marchessault on kuitenkin pelannut tehokkaammin. 27-vuotiaan hyökkääjän voikin odottaa rahakkaamman sopimuksen myötä parantavan otteitaan entisestään.

Lopullista läpimurtoaan tekevät Karlsson ja Theodore todennäköisesti saavat Marchessaultin lailla pitkän jatkosopimuksen ja roiman palkankorotuksen.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Toistaiseksi 750 000 dollarin vuosipalkalla pelaava Marchessault on ollut halpa tehomies. Kun palkkakustannukset suhteutetaan tehoihin ja jätetään tulokassopimukset laskuista, on Marchessaultin yksi tehopiste ollut joukkueelle selvästi edullisin − toiseksi halvin on ollut ketjukaveri Karlssonin.

Nykyinen pistetahti tulevallakin sopimuksella on halvempi kuin esimerkiksi Tyler Seguinin tai Mark Scheifelen kohdalla.

Marchessaultin kiinnittäminen pitkään ja edelleen kohtuuhintaiseen sopimukseen − yli 100 pelaajaa pelaa ensi kaudella Marchessaultia kovemmalla palkalla − on Golden Knightsin tulevaisuuden kannalta äärimmäisen tärkeä liike.

Kolmesta parhaasta pistemiehestä kaksi − Marchessault ja Smith − on nyt kiinnitetty vähintään kevääseen 2022 asti, Marchessault vielä kaksi vuotta pidemmälle. Lisäksi kuudenneksi parhaalla pistemiehellä Erik Haulalla on sopimus vielä kahdeksi seuraavaksi kaudeksi.

Paras maalintekijä Karlsson on seuraava, jolle GM McPheen on saatava neuvoteltua pitkä sopimus. Golden Knights -miehistön rakentumista on entistä mielenkiintoisempaa seurata. Tässä vaiheessa on kuitenkin jo helppo ennustaa sopimuksen olevan onnistunut sekä Marchessaultin että seuran kannalta.

Rakennusvaiheessa oleva joukkue saa kovatasoisen ja edelleen kehityskelpoisen hyökkääjän pitkäaikaiseksi tukipilarikseen. Marchessault puolestaan saa jatkaa isossa roolissa kehittyvässä organisaatiossa. Sopimuksen päättyessä kanadalaishyökkääjä on 33-vuotias ja todennäköisesti haluttu täsmäase Stanley Cupista taistelevan joukkueen avuksi.

Toivottavasti Marchessault, McPhee tai päävalmentaja Gerard Gallant lähettäisi Panthers-GM Dale Tallonille kukkia, suklaata tai kasinolahjakortin kiitokseksi siitä, että tämä halusi ehdottomasti luopua maalitykistään.

Tällaisilla ratkaisuilla ei voiteta parhaan GM:n palkintoa, joten pienikin lohdutus tulee Tallonille tarpeeseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle