Sopimus tuli: Panthers kasaa puolustustaan hallitulla riskillä

NHL / Artikkeli
Matheson ja Aaron Ekblad painivat vielä pitkään Panthersin takalinjoilla.
Kuva © Getty Images
Kanadalaispuolustaja Michael Matheson solmi Florida Panthersin kanssa kesään 2026 ulottuvan jatkosopimuksen, jonka kokonaisarvo on 39 miljoonaa dollaria. Mathesonin sopimuksen myötä Panthers on kiinnittänyt kolme pakkipalasta pitkälle tulevaisuuteen.

23-vuotias Michael Matheson teki kahdeksanvuotisen jatkosopimuksen Florida Panthersin kanssa, joka astuu voimaan kaudella 2018-19 ja jonka arvo on keskimäärin 4,875 miljoonaa dollaria vuodessa. Toimittaja Sami Iilomo otti sopimuksen tarkasteltavaksi. 

Millainen historia Mathesonilla on Panthersissa ja NHL:ssä?

Mathesonia kypsytettiin NHL-kaukaloihin hitaasti ja rauhallisesti. Kesän 2012 ykköskierroksen varaus debytoi isossa liigassa vasta kauden 2015-16 runkosarjan viimeisillä kierroksilla, mutta esiintyi heti edukseen. Vuodet yliopistossa sekä AHL:ssä antoivat Mathesonille mahdollisuuden kehittyä rauhassa ja puolustaja käytti mahdollisuuden hyväkseen.

Vuodet yliopistossa sekä AHL:ssä antoivat Mathesonille mahdollisuuden kehittyä rauhassa

Lopullinen läpimurto tuli viime kaudella, jonka aikana Matheson kasvatti rooliaan kauden edetessä. Keskimääräinen peliaika 21.03 oli Panthersista kolmanneksi suurin, vaikkei mies kuulunut edes ylivoimakoostumuksiin. Alivoimalla kanadalainen kantoi sitäkin suurempaa vastuuta, sillä vain Mark Pysyk viihtyi kentällä Mathesonia enemmän.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Panthersilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Jatkosopimus astuu voimaan ensi kaudella. Uuden sopimuksen myötä Mathesonista tulee joukkueen kolmanneksi parhaiten palkattu puolustaja Keith  Yandlen ja Aaron  Ekbladin jälkeen. Kolmikko muodostaakin puolustuksen ytimen usean vuoden ajan, sillä Yandlen sopimus loppuu kesällä 2023 ja Ekbladin kesällä 2025.

Yhteensä kolmikko syökin lähes 19 miljoonaa Panthersin palkkakatosta. Sopimuksista tulee ongelma, mikäli Panthersin organisaation johto päättää jatkaa tälle kaudelle tullutta tiukkaa talouslinjaansa. Tällä hetkellä Panthers on seitsemän miljoonaa palkkakaton alapuolella, joukkue on iskukykyinen ja runkomiehet kiinnitetty pitkillä sopimuksilla.

Koska runko on jo valmis, ei lähitulevaisuudessa kalliista jatkosopimuksista ole merkittävää huolta. Ensi kesän merkittävimmät sopimusneuvottelut käydään Colton Sceviourin, Alex  Petrovicin ja Radim Vrbatan kanssa, joten ilman vaihtokauppoja muutokset pysyvät kontrollissa.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Yksi parhaista vertailukohdista on kesällä seitsemänvuotisen jatkosopimuksen Toronto Maple Leafsin kanssa tehnyt Nikita  Zaitsev. Matka NHL:ään on ollut erilainen, sillä Zaitsev kypsyi KHL:ssä. Silti kokonaisuudessa on paljon yhtäläisyyksiä.

Kumpikaan ei noussut NHL:ään heti 18 vuotta täytettyään, molemmat ovat hyviä pelaajia molemmissa kenttäpäädyissä ja kumpikin sai sopimuksensa heti tulokaskautensa jälkeen, joskin Mathesonilla on tulokassopimustaan vielä tämä kausi jäljellä. Zaitsevin sopimus oli vuoden lyhyempi ja keskiansioiltaan neljäsataatuhatta dollaria pienempi.

Toinen viime kesänä pitkän jatkosopimuksen tehnyt vastaavassa tilanteessa oleva pelaaja on Jaccob Slavin, joka sai Carolina Hurricanesilta puoli miljoonaa dollaria suuremmat keskiansiot vuoden lyhyemmällä sopimuksella. Slavin on kuitenkin kiekollisena asteen Mathesonia edellä, joten suurempi rahapino on perusteltu.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Toimitusjohtaja Dale Tallonilla on rajaton luotto omiin varauksiinsa ja Panthers onkin rakentanut joukkuettaan jo varhaisessa vaiheessa tehdyillä pitkillä jatkosopimuksilla. Myös Aleksander Barkoville, Nick Bjugstadille ja Aaron Ekbladille sorvattiin pitkät ja rahakkaat jatkot suoraan tulokassopimuksen jälkeen. Heistä Barkov on jatkanut kehitystään odotetulla tasolla, mutta Ekblad ja Bjugstad ovat käyneet läpi valtavia kasvukipuja, eikä kumpikaan ole vielä noussut sopimuksensa arvoiselle tasolle.

Toimitusjohtaja Dale Tallonilla on rajaton luotto omiin varauksiinsa

Myös Mathesonin kohdalla riskit ovat suuret, mutta mahdollinen hyöty vieläkin suurempi. Ongelmaksi sopimus tuskin koituu, mutta lopullisen arvon voi mitata vasta muutaman vuoden päästä. Jatkaako Matheson kehittymistään hyvänä yleispuolustajana vai löytyykö työkalupakista välineet myös suuremman ylivoimaroolin ottamiseen? Matheson ei ole ollut edes nuoruudessaan kiekollisen pelin dynamo, vaikka onkin pystynyt hyviin tehoihin.

Potentiaalista kertovat myös otteet kaksissa viime MM-kisoissa. Matheson on pelannut Kanadan paidassa 20 ottelua, joissa mies on tehnyt 13 pistettä ja tehotilastoa komistaa lukema +19.

Mathesonille sopimus on yhden täyden NHL-kauden jälkeen jättipotti. Mies olisi toki voinut hakea lyhyttä, vuoden tai kahden, siltasopimusta ja odottaa paikkaa suurelle rahastukselle, mutta kokonaisuutena sopimus oli lähellä täydellistä. Sopimuksen loputtua Matheson on 32-vuotias ja vielä useita hyviä pelivuosia edessä, joilla voi rahastaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle