Sopimus tuli: Oshielle kallis ja erityisesti turhan pitkä jatko Capitalsiin

NHL / Artikkeli
Oshie saa laukoa maaleja Capitalsille seuraavat kahdeksan kautta.
Kuva © Getty Images
Washington Capitals kiinnitti viime kauden tehokkaimman maalintekijänsä T.J. Oshien peräti kahdeksan vuoden sopimuksella, jonka keskipalkka on 5,75 miljoonaa dollaria. Sopimus tuli -juttusarjassa analysoidaan sopimuksen onnistumista.

T.J. Oshiesta ennakoitiin yhtä vapaiden agenttien markkinoiden halutuimmista pelaajista, mutta maaliennätyksensä rikkonut laitahyökkääjä teki Washington Capitalsin kanssa pitkän ja rahakkaan jatkosopimuksen. NHL-toimittaja Juha Oinonen analysoi sopimuksen molempien osapuolien kannalta.

Millainen historia pelaaja Oshiella on Capitalsissa ja NHL:ssä?

Amerikkalaishyökkääjä on St. Louis Bluesin ensimmäisen kierroksen varaus vuodelta 2005. Kolmen yliopistovuoden jälkeen Oshie aloitti NHL-uransa Bluesissa, jossa pelasi yhteensä seitsemän kautta.

Tehokkaimmalla kaudellaan Oshie kokosi 21 maalia ja 60 tehopistettä, joka on edelleen amerikkalaisen yhden kauden piste-ennätys. Kahdella kaudella tehokas hyökkääjä toimi myös joukkueen varakapteenina.

Kesällä 2015 Oshie siirtyi Capitalsiin vaihdossa Troy Brouweriin, Pheonix Copleyyn ja kolmannen kierroksen varausoikeuteen. Capitalsissa Oshie on molemmilla kausillaan rikkonut aiemman yhden kauden maaliennätyksensä. Pudotuspeleissä kokenut laitahyökkääjä on Capitals-paidassa ollut erityisen tehokas.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Capitalsilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Oshie on pitkän jatkosopimuksensa myötä Capitalsin pisimmälle kiinnitetty pelaaja ja ensimmäisellä sopimuskaudellaan joukkueen toiseksi parhaiten palkattu pelaaja Aleksandr Ovetškinin jälkeen. Keskiansiolla mitattuna Oshien edellä ovat Ovetskinin lisäksi Nicklas Bäckström ja Braden Holtby.

Palkkakatossa Capitalsilla on tilaa 17 miljoonaa dollaria, mutta runkopelaajista maalivahti Philipp Grubauer, puolustaja Dmitri Orlov ja hyökkääjät Jevgeni Kuznetsov sekä André Burakovsky tarvitsevat jatkosopimuksen.

Lisäksi joukkue kaipaa vahvistuksia puolustukseensa menetettyään Nate Schmidtin Vegas Golden Knightsille laajennusvaraustilaisuudessa. Nykykokoonpanosta myös Karl Alzner ja Kevin Shattenkirk ovat jäämässä rajoittamattomiksi vapaiksi agenteiksi.

Lähivuosina myös John Carlsonin ja Marcus Johanssonin kanssa on tehtävä jatkosopimukset, joten GM Brian McLellanin on oltava tarkkana rahankäytössään.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Oshien sopimus on hyvin samansuuntainen kuin Milan Lucicin ja Kyle Okposon vuosi sitten solmitut sopimukset. Oshien keskimääräinen vuosiansio on aavistuksen pienempi, mutta toisaalta amerikkalaishyökkääjä on sopimuksensa päättyessä kaksi vuotta vanhempi kuin Lucic ja Okposo.

Tänä vuonna solmituista sopimuksista isoin yhtäläisyys on Brad Marchandin kanssa. Boston Bruinsin tähtihyökkääjä tienaa kahdeksan vuoden sopimuksellaan yhteensä kolme miljoonaa dollaria enemmän, mutta on myös parilla viime kaudella ollut merkittävästi Oshieta tehokkaampi. Marchand on myös puolitoista vuotta Oshieta nuorempi.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Tehokkaan maalintekijän kiinnittäminen oli Capitalsille tärkeää. Joukkueen menestyksen kannalta on oleellista, että ykköstähti Ovetškinin taustalla on muita tehokkaita hyökkääjiä. Oshie on sopeutunut erinomaisesti Bäckströmin rinnalle ja on pelannut uransa tehokkainta kiekkoa Capitalsissa.

Siitä huolimatta sopimus on liian kallis ja erityisesti liian pitkä, mikä on tosin maan tapa palkkakattoajan NHL:ssä. Tähtipelaajille tehdään pitkiä sopimuksia laskevilla vuosipalkoilla, jotta keskiansio ja vaikutus palkkakattoon pysyvät kurissa.

Capitalsilla on todella monta tärkeää jatkosopimusta solmittavana lähiaikoina, joten näin iso ja pitkä satsaus 30-vuotiaaseen hyökkääjään tuntuu liian riskialttiilta.

Oshien kannalta pitkä sopimus ja modifioitu kaupan edistävä pykälä on erinomainen turva, ellei peräti eläkesopimus. Vapaiden agenttien markkinoilla tehokas hyökkääjä olisi saattanut saada rahakkaammankin sopimuksen, mutta Capitals on Oshielle jo tuttu ympäristö ja ennen kaikkea menestyvä organisaatio.

» Lähetä palautetta toimitukselle