Sopimus tuli: Mikael Backlundista ei kannata luopua, sen ymmärsi myös Flames

NHL / Artikkeli
Mikael Backlund on yksi Flamesin avainpelaajista.
Kuva © Getty Images
Mikael Backlund solmi Calgary Flamesin kanssa kuuden vuoden jatkosopimuksen, joka kokonaisarvoltaan on yli 30 miljoonaa dollaria. Jatkoaika analysoi ruotsalaishyökkääjän sopimusta niin pelaajan kuin seurankin kannalta.

Calgary Flames julkisti perjantaina ruotsalaishyökkääjänsä Mikael Backlundin kuusivuotisen jatkosopimuksen. 28-vuotias keskushyökkääjä on kuulunut Flamesin vakiokokoonpanoon jo monen kauden ajan.

Jatkoajan NHL-toimituspäällikkö Markus Suhonen ja Calgary Flamesista vastaava toimittaja Niko Virolainen perkaavat Backlundin sopimuksen ja sen taustat kokonaisuudessaan läpi.

Millainen historia Backlundilla on Flamesissa ja NHL:ssä?

Virolainen: Backlund on Flamesin oma varaus 11 vuoden takaa. Joukkue varasi hänet ensimmäisen kierroksen 24. pelaajana vuoden 2007 varaustilaisuudessa.

Paikka Flamesin joukkueessa vakiintui kolmantena Pohjois-Amerikan vuotena vuonna 2010, ja Backlund on sen jälkeen kehittynyt harppauksin. Ruotsalaispelaaja on ennen tätä kautta pelannut kaksi yli 40 pisteen kautta ja kolme yli 30 pisteen kautta.

BACKLUND ON FLAMESIN OMA VARAUS 11 VUODEN TAKAA

Vielä kolme vuotta sitten häntä pidettiin kolmossentterinä, ja vaikka Backlund pelasikin jo kakkosvitjassa, hänen oletettiin sopivan paremmin alempaan ketjuun. Sam Bennettin nousu Flamesin miehistöön samaisena vuonna oli yksi niistä syistä. OHL-liigassa tuhoisaa jälkeä tehneen Bennettin oli määrä viedä Backlundilta minuutteja, mutta toisin kävi.

Bennettin odotettiin olevan loistava keskushyökkääjä koko liigan mittakaavalla, mutta kun hänen odotettiin ottavan suuren harppauksen urallaan eteenpäin, hän epäonnistui osoittamaan kyvykkyytensä. Kiekonhallintapelaaminen lähti hänen kohdallaan laskuun, ja vaikka Bennett kykenee edelleen tuottamaan hyviä laukauksia maalia kohti, tehopisteet ovat jääneet vaatimattomiksi.

Niinpä Backlund on pystynyt pitämään paikkansa kakkossentterinä, ja hänestä on tullut luotettava sekä erittäin tärkeä palanen päävalmentaja Glen Gulutzanin yli- ja alivoimamiehistössä.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Flamesilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Suhonen: Backlundin jatkosopimus vaikuttaa Flamesin palkkakattoon 5,35 miljoonan dollarin verran kaudessa, ja siihen nähden, mitä ruotsalaishyökkääjä tuo joukkueeseen, sopimus on organisaatiolle edullinen. Backlund on osoittanut arvonsa niin puolustus- kuin hyökkäyspäässä ollen kaikin puolin todella monipuolinen pelaaja.

Keskushyökkääjistä Backlundin jatkosopimus on vasta toinen pitkän tähtäimen kiinnitys Flamesilta. Matt Stajanin nykyinen sopimus päättyy kuluvan kauden päätteeksi, ja Mark Jankowskin tulokassopimus päättyy niin ikään tänä keväänä. Backlund on sementoinut kakkosketjun keskushyökkääjän paikkansa jo varsin tukevasti, eikä organisaatiolla käytännössä ollut häntä parempaakaan − tai järkevämpää − vaihtoehtoa tarjolla.

Debyyttikauttaan pelaava Jankowski saanee myös Flamesilta sopimukselleen jatkoa, mutta Backlundin rooli ei ole uhattuna ruotsalaisen tuoreen jatkosopimuksen myötä. Hyökkäyksen osalta joukkueen sopimustilanne on melko hyvä: Johnny Gaudreaun ja Sean Monahanin Flames pitää seurassa vielä pitkään, ja Michael Frolikin ja Troy Brouwerin sopimukset ulottuvat kauteen 2020-21 saakka.

Lähivuosina edessä ovat kuitenkin sopimusneuvottelut tulitukea Gaudreaulle ja Monahanille tuovien pelaajien kanssa. Sam Bennettin, Matthew Tkachukin ja Micheal Ferlandin sopimukset umpeutuvat ensi kauden päätteeksi keväällä 2019.

Puolustajien T.J. Brodien, Travis Hamonicin ja Michael Stonen suhteen sopimukset päättyvät keväällä 2020, eivätkä sopimusneuvottelut heidän kohdallaan ole vielä akuutti puheenaihe. Maalivahti Mike Smithin sopimus päättyy niin ikään kauden 2019-20 päätteeksi.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Virolainen: Ensimmäisenä tulee mieleen Nashville Predatorsin marraskuussa tekemä sopimus Kyle Turrisin kanssa. Turris ja Backlund ovat samaa ikäluokkaa, ja sentterit ovat tehtailleet pisteitä samaa vauhtia viime vuosien aikana. He molemmat ovat joukkueilleen tärkeä palanen sentteriosastolla.

Turris solmi Predatorsin kanssa niin ikään kuuden vuoden mittaisen jatkopahvin, suuruudeltaan kuusi miljoonaa dollaria kautta kohden. Flames pääsee siis hieman halvemmalla Backlundin kanssa, mutta hyvin samankaltaisista sopimuksista on kyse.

Toiseksi vertailukohteeksi poimittakoon Lars Ellerin hiljattain tekemä viiden vuoden jatkosopimus Washington Capitalsin kanssa. Sopimus on arvoltaan 17,5 miljoonaa dollaria eli lähes puolet Backlundin paperista.

Eller pelaa joukkueessaan kolmossentterin paikkaa sekä kakkosylivoimaa, ja hänet haluttiin todennäköisesti sitoa organisaatioon tuomaan syvyyttä Capitalsin peliin.

Roolitusta voidaan suhteessa Backlundiin pitää toki erilaisena, ottaen huomioon Backlundin pelaamisen ylemmässä ketjussa ja alivoimaminuuttien tasaisen keräämisen. Lähtökohtaisesti Eller ja Backlund olivat kuitenkin vielä kolme vuotta sitten keskenään samoissa rooleissa joukkueissaan.

Pienenä knoppina todettakoon loppuun, että Edmonton Oilers kiinnitti luottohyökkääjänsä Connor McDavidin ja Leon Draisaitlin yhteensä 21 miljoonalla dollarilla, kun vastaavasti Flames onnistui pitämään Backlundin lisäksi Gaudreaun, Monahanin ja Ferlandin 20,225 miljoonalla. Siinäpä vähän miettimistä.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Suhonen: Backlund täyttää maaliskuussa 29 vuotta, ja sopimuksen päätyttyä vuonna 2024 hän on 35-vuotias. Vaikka kyseessä on pitkäkestoinen sitoumus niin Backlundin kuin Flamesinkin osalta, kokonaisuudessaan sopimus on onnistunut organisaation kannalta.

Onnistunut se on erityisesti silloin, jos Backlund pitää nykyisen tasonsa mahdollisimman pitkälle tulevaisuuteen. NHL:n keskimääräinen palkkataso ja palkkakatto sen mukana nousee vuosi vuodelta, joten sopimus on siltäkin osin Flamesille kannattava.

FLAMESISSA BACKLUNDIN ROOLI JA TASO KOHTAAVAT OPTIMAALISELLA TAVALLA

Nykyisen sopimuksensa päätyttyä ruotsalaisesta olisi tullut rajoittamaton vapaa agentti, ja Flamesin lisäksi hyökkääjälle olisi varmasti ollut useita ottajia. Tähän kauteen päättyvän nykyisen sopimuksensa aikana Backlund tienasi keskimäärin 3,575 miljoonaa dollaria kaudessa, joten 1,775 miljoonan dollarin palkankorotus jäi jopa melko maltilliseksi.

Kuten sanottua, Flamesin kannalta ikävä skenaario olisi ollut se, että Backlund olisi päässyt kilpailuttamaan arvoaan vapaille markkinoille. Ruotsalainen olisi voinut saada neuvoteltua itselleen juuri solmittua jatkosopimusta rahakkaammankin palkkapussin, mutta juuri Flamesissa Backlundin rooli ja taso kohtaavat optimaalisella tavalla.

Flamesissa Backlund on noussut avainhyökkääjien joukkoon, ja hän on sitä lähtökohtaisesti vielä vuosia, joten jatkosopimuksen ei luulisi harmittavan miestä itseäänkään.

» Lähetä palautetta toimitukselle