Sopimus tuli: Koivun jatko on outo sekoitus järkiavioliittoa ja nostalgiatrippiä

NHL / Artikkeli
Koivu on edustanut koko NHL-uransa Minnesota Wildia.
Kuva © Getty Images
Pitkäaikainen Minnesota Wild -kapteeni Mikko Koivu jatkaa tutussa seurassa kauden 2019-20 loppuun. Yhteistä taivalta on päätetty jatkaa, vaikka molemmat osapuolet voisivat hyötyä erilleen kasvamisesta.

Minnesota Wild ja joukkueen monivuotinen kapteeni Mikko Koivu tekivät kahden vuoden jatkosopimuksen, joka alkaa kauden 2018-19 alusta. Uusi sopimus tuo Koivulle viiden ja puolen miljoonan dollarin keskimääräiset vuosiansiot. Jatkoajan NHL-toimituspäällikkö Juha Oinonen otti sopimuksen tarkempaan tutkiskeluun.

Millainen historia Koivulla on Wildissa ja NHL:ssä?

Wild varasi Koivun varaustilaisuuden kuudentena pelaajana vuonna 2001. Ensimmäiset NHL-pelinsä isokokoinen keskushyökkääjä pelasi kaudella 2005-06 ja on edustanut koko NHL-uransa hänet varannutta seuraa. Wildin kapteenina Koivu on ollut koko 2010-luvun.

Kokonaisvaltaisesta pelistään tunnettu Koivu on kolmesti rikkonut 20 maalin rajan ja parhaalla kaudella kertyi 71 tehopistettä. Kolmella viime kaudella suomalaishyökkääjä on yltänyt noin 50 tehopisteeseen. Koivulla on pisteiden lisäksi tärkeä rooli aloituksissa ja alivoimalla − unohtamatta kapteenille kuuluvaa johtajuutta.

GM Chuck Fletcher ja Koivu kuitenkin sanoivat vielä kerran toisilleen "Tahdon". Sormusten hankkimiseen on aikaa vielä kolme kevättä.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Wildilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Vaikka Koivun palkka hieman laskeekin, niin kapteeni on jatkossakin Wildin palkkakärkeä. Ainoastaan hyökkääjä Zach Parise ja puolustaja Ryan Suter ovat Koivua selvästi edellä mitattuna palkalla tai vaikutuksella palkkakattoon.

Parisen naurettavan pitkä sopimus kuluttaa Wildin palkkakatosta yli 7,5 miljoonaa dollaria kauden 2024-25 loppuun, ellei amerikkalaishyökkääjä lopeta uraansa sitä ennen.

Tämän kauden jälkeen Wildin on tehtävä jatkosopimukset hyökkääjä Jason Zuckerin ja puolustaja Matt Dumban kanssa. Vuotta myöhemmin on edessä sopimusneuvottelut puolustaja Gustav Olofssonin ja hyökkääjien Joel Eriksson Ekin ja Tyler Ennisin kanssa.

Myös Eric Staalin sopimus päättyy kauden 2018-19 jälkeen, mutta konkarihyökkääjä saattaa lähteä testaamaan arvoaan vapaiden agenttien markkinoilla.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Lähimmät vertailukohteet voimassa olevista sopimuksista ovat Carolina Hurricanesin Justin Williams ja Toronto Maple Leafsin Patrick Marleau. Koivua pari vuotta vanhempi Williams tienaa miljoona dollaria suomalaishyökkääjää vähemmän.

Koivun sopimuksessa on myös tiukempi siirtämisen estävä pykälä (NMC). Williamsilla puolestaan on muokattu kauppaamisen estävä pykälä (modified NTC).

37-vuotias Marleau taas sai Maple Leafsilta vuoden pidemmän ja keskipalkaltaan 750 000 dollaria kalliimman sopimuksen, vaikka on kaksi viime kautta pelannut Koivua heikommillla tehoilla.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Koivun ja Wildin yhteisen taipaleen jatkuminen on outo sekoitus järkiavioliittoa ja nostalgiatrippiä.

Konkarihyökkääjä on edelleen tärkeä pelaaja, ja maanmiehen läsnäolo varmasti helpottaa Mikael Granlundin pelaamista. Seurauskollisuus on myös katoava luonnonvara jääkiekossa. Wildin tähtäin pitäisi mieluummin olla tulevaisuudessa ja jälleenrakentamisessa kuin seuralegendan palkitsemisessa

Wildin näkökulmasta Koivun palkkaa olisi myös voinut aavistuksen hinata alaspäin, vaikka sopimus kokonaisuutena onkin huomattavasti järkevämpi kuin Parisen palkkakattoa kohtuuttomasti kuluttava eläkepaketti. Siirron estävän pykälän myötä kapteeni sanoo tässä liitossa viimeisen sanan.

Koivu puolestaan olisi varmasti ollut haluttu pelaaja vapaiden agenttien markkinoilla vahvempienkin Stanley Cup -haastajien silmissä. GM Chuck Fletcher ja Koivu kuitenkin sanoivat vielä kerran toisilleen "Tahdon".

Sormusten hankkimiseen on aikaa vielä kolme kevättä.

» Lähetä palautetta toimitukselle