Sopimus tuli: Johnson ja Palat pysyvät Lightning-hyökkäyksen kärkimiehinä

NHL / Artikkeli
Palat ja Johnson nähdään uusien sopimusten myötä jatkossakin salamanutussa.
Kuva © Getty Images
Ondrej Palat allekirjoitti viiden vuoden ja Tyler Johnson seitsemän vuoden jatkosopimuksen Tampa Bay Lightningin kanssa. Pelaajat ovat kolmanneksi ja neljänneksi parhaiten palkatut hyökkääjät Lightningissa. Molemmat saivat esitettyihin näyttöihin verrattuna täysin ansaitut ja erinomaiset sopimukset.

Ondrej Palatin keskimääräinen vuosipalkka on 5,3 miljoonaa dollaria kaudessa. Tyler Johnsonilla se on vain viisi miljoonaa, mutta hän sai kaksi vuotta pidemmän sopimuksen.

Millainen historia pelaajilla on?

Palat on pelannut Lightningissa hieman yli 300 ottelua tehden 218 pistettä. Siihen verrattuna seitsemännen kierroksen varaus kesältä 2011 on ollut erinomainen valinta Lightningin pitkään jonoon mallivarauksissa.

Kaksi kautta QMJHL:ssa, kausi AHL:ssa valmistivat nuoren tšekin NHL:ään. 26-vuotias hyökkääjä on hiljalleen nostanut tasoaan paremmaksi ja on tällä hetkellä tärkeä palanen Lightningin miehistössä. Kolme kautta varakapteenina kertovat myös arvostuksesta joukkueessa.

Johnsonia ei varattu ikinä NHL:aan, vaan hän teki 21-vuotiaana vapaana agenttina sopimuksen Lightningin kanssa. Vajaa kaksi kautta AHL:n pelaamista vakiinnuttivat hänen paikkansa ylhäällä NHL:ssa.

Edellisen, kolmivuotisen sopimuksen ensimmäisellä kaudella Johnson naulasi 77 otteluun 72 pistettä. Nämä ovat jääneet uran parhaiksi pisteiksi toistaiseksi. Menneellä kahdella kaudella pistemäärät ovat olleet vain 38 ja 45.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Lightningilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Johnsonin sopimuksen julkistamisen aikaan oli valistuneita arvauksia ilmassa, että Palat tulisi saamaan samankaltaisen sopimuksen. Ja varmasti ennen välimieskuulemista. Näin kävikin. Johnson sai pidemmän sopimuksen kuin Palat, mutta Palatilla on parempi keskimääräinen vuosiansio.

Sopimukset ovat erinomaiset. Vaikutus palkkakattoon on molemmissa maltillinen, ja molemmat pelaajat ovat osoittaneet, että pystyvät tekemään pisteitä NHL:ssa kaudesta toiseen.

Palkkakattoon on matkaa yli kolme miljoonaa dollarua, joten pieniä muutoksia voidaan nähdä siirtotakarajalla, jos on tarpeen. Lightningin tärkein työ on nyt kasvattaa nuorista varauksista NHL-tason pelaajia.

Lightningilla on näiden sopimusten jälkeen pullat todella hyvin uunissa. Kaikki tärkeät runkopelaajat ovat pitkissä sopimuksissa, ja vasta Nikita Kutšerovin päättyvä sopimus kesällä 2019 on seuraava mietinnän aihe. Kaksi vuotta on siis Steve Yzermanin toimistolla melko rauhallista runkopelaajien suhteen.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Molemmat sopimukset ovat täysin linjassa vallalla oleviin sopimuksiin. Pelattujen pelien määrä verrattuna pisteisiin ovat samanikäisten pelaajien keskuudessa kärkijoukossa. Tämän perusteella keskimääräinen vuosipalkka on hieman parempi kuin muilla. Missään tapauksessa ei ylihintaa maksettu, jos vertailuperusteena on tehdyt pisteet.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Palatin kohdalla ei näytä olevan mitään epäonnistumisen vaaraa. Hän on osoittanut olevansa NHL-pelaaja, ja fyysiset mitatkaan eivät tule esteeksi myöhemmällä iällä. Yzerman lienee oppinut, että vain tähtipelaajille voi antaa pitkiä, yli viisivuotisia sopimuksia. Palatin sopimus loppuu hänen ollessa 31-vuotias.

Johnsonin kohdalla tulee ainoastaan pieneksi huolestumisen aiheeksi pelaajan loukkaantumisherkkyys. Vaikka väliin jääneitä otteluita ei ole ollut montaa kautta kohden, ovat ne silti mietinnän aihe.

Johnson on sopimuksen päättyessä 33-vuotias. Sopimuksesta poistuu kuitenkin kesän 2021 jälkeen siirron estävä pykälä, ja Johnsonin voi myydä eteenpäin 20 hänen valitsemaansa seuraan. Tässä on seuran etu, mikäli otteet hiipuvat vuosien karttuessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle