Sopimus tuli: Johansenista Predators-miehistön kulmakivi – jättisopimus voi aiheuttaa vielä ongelmia

NHL / Artikkeli
Jättisopimuksen myötä Johansenin tulosvastuu kasvaa entisestään.
Kuva © Getty Images
Nashville Predators kiinnitti ykkössentterinsä Ryan Johansenin kahdeksan vuoden sopimuksella, jonka vuosipalkka on kahdeksan miljoonaa dollaria. Lähivuosina on kuitenkin edessä useamman runkopelaajan jatkosopimusneuvottelut, joita Johansenin jättisopimus saattaa hankaloittaa.

Ryan Johansenista tuli kahdeksan vuoden ja kahdeksan miljoonan dollarin vuosipalkalla Nashville Predatorsin parhaiten palkattu hyökkääjä. Jatkoajan NHL-toimituspäällikkö Juha Oinonen analysoi sopimuksen sekä pelaajan että joukkueen näkökulmasta.

Millainen historia Johansenilla on Predatorsissa ja NHL:ssä?

Johansen on Columbus Blue Jacketsin ensimmäisen kierroksen varaus vuodelta 2010. Isokokoinen keskushyökkääjä ehti neljän ja puolen Blue Jacketsissa viettämänsä kauden aikana nousta merkittävään rooliin.

Kahden tehokkaan kauden jälkeen Blue Jackets -GM Jarmo Kekäläinen kuitenkin kauppasi lupaavan sentterin Predatorsiin vaihdossa puolustaja Seth Jonesiin. Predatorsissa Johansen on pelannut 124 runkosarjapeliä, joissa on kertynyt 95 tehopistettä.

Uusi sopimus kaksinkertaistaa Johansenin keskimääräisen vuosipalkan ja sitouttaa ykkössentterin joukkueeseen 33-vuotiaaksi asti − sopimuksessa ei tosin ole minkäänlaisia kauppaamista estäviä pykäliä.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Predatorsilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Johansenia enemmän Predators-pelaajista tienaa ainoastaan tähtipuolustaja P.K. Subban. Johansenin sopimus on myös Predatorsin pisin. Kuluneen kesän aikana GM David Poile teki ison jatkosopimuksen myös Viktor Arvidssonin kanssa ja hankki vapaiden agenttien markkinoilta Nick Boninon.

Johansenin sopimus on kokonaisuutena kuitenkin yli kymmenen miljoonaa dollaria arvokkaampi kuin Arvidssonin ja Boninon sopimukset yhteensä, vaikka kaksikosta molemmat saivatkin todella messevät palkankorotukset.

Seuraavan kerran jatkosopimuksia on tehtävä vasta kaudelle 2019-20, jolloin ainakin huippupuolustaja Ryan Ellis saanee tuntuvan palkankorotuksen. Myös nuoret hyökkääjät Kevin Fiala, Pontus Åberg ja Colton Sissons jäävät vapaiksi agenteiksi kauden 2018-19 jälkeen.

Samaan aikaan päättyy myös pitkäaikaisen ykkösmaalivahdin Pekka Rinteen sopimus.

Palkkakatossa Predatorsilla on tilaa vain vähän yli viisi miljoonaa dollaria. Vuoden kuluttua päättyvät esimerkiksi Scott Hartnellin ja Aleksei Jemelinin sopimukset, mikä tarjoaa pienen helpotuksen palkkabudjettiin.

Johansenin kova palkka saattaa vielä aiheuttaa päänvaivaa.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Lähin vastine Johansenin sopimukselle on Washington Capitalsin venäläishyökkääjä Jevgeni Kuznetsovin kahdeksanvuotinen jatkosopimus.

Kuznetsovin keskimääräinen vuosiansio jää aavistuksen pienemmäksi kuin Johansenilla, mutta Capitals-sentterin vuosipalkka on kahdella ensimmäisellä kaudella suurempi. Kuznetsovilla on myös sopimuksessaan muokattu kauppaamisen estävä pykälä.

Johansenilla on kuitenkin Kuznetsovia enemmän näyttöjä tehokkuudesta. Kanadalaissentterillä on takana neljä peräkkäistä vähintään 60 pisteen kautta. Kuznetsov on ylittänyt kyseisen rajapyykin vain kerran urallaan, venäläisen yhden kauden piste-ennätys on toisaalta Johansenin vastaavaa isompi.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Johansenin sopimus on massiivinen sekä palkaltaan että kestoltaan. 25-vuotias Blue Jackets -hyökkääjä tienaa ensi kaudella enemmän kuin esimerkiksi Nicklas Bäckström tai Erik Karlsson, jotka ovat pelanneet jo monta kautta lähes piste per peli -tahdilla.

Predators osoitti viime kaudella olevansa varteenotettava haastaja, ja joukkue on hankkinut kokoonpanoon lisää kokemusta. Johansenkin pystynee vielä pari pykälää parantamaan, ja jättisopimuksen myötä sitä varmasti odotetaankin.

Tällöin Predatorsilla olisikin hallussaan pitkäaikainen organisaation kulmakivi, joka pelaa selvästi halvemmalla NHL:n kärkisenttereihin verrattuna. Nuoren ykkössentterin urakkaa helpottaa tulevilla kausilla myös Boninon hankinta. Kokenut ja monipuolinen keskushyökkääjä tuo kokoonpanoon lisää leveyttä ja vaihtoehtoja peluutukseen.

Sopimus vaikuttaa molempien osapuolien kannalta varsin suotuisalta, vaikka Johansenin kova palkka saattaakin vielä aiheuttaa päänvaivaa, kun GM Poile lähtee neuvottelemaan seuraavia jatkosopimuksia.

» Lähetä palautetta toimitukselle