Sopimus tuli: Hörnqvist ja Penguins ovat kuin luodut toisilleen − viisivuotissuunnitelmaan kuuluu menestystavoitteet

NHL / Artikkeli
Hörnqvist on NHL:n parhaita maalineduspelaajia.
Kuva © Getty Images
Patric Hörnqvist ei halunnut lähteä kokeilemaan arvoaan vapaiden agenttien markkinoilla, vaan teki Pittsburgh Penguinsin kanssa viisivuotisen jatkosopimuksen. Stanley Cup -taistelussa Hörnqvistin kaltainen työmyyrä ja ylivoiman erikoismies on Penguinsille elintärkeä palanen.

Pittsburgh Penguins kiinnitti luottohyökkääjänsä Patric Hörnqvistin kauden 2022-23 loppuun asti ulottuvalla jatkosopimuksella. Uusi sopimus tuo Hörnqvistille 5,3 miljoonan dollarin vuositulot, mikä tarkoittaa noin miljoonan dollarin korotusta nykyiseen. Jatkoajan NHL-toimituspäällikkö Juha Oinonen otti jatkosopimuksen tarkempaan käsittelyyn.

Millainen historia pelaaja Hörnqvistilla on Penguinsissa ja NHL:ssä?

Hörnqvist on Nashville Predatorsin seitsemännen kierroksen varaus vuodelta 2005. Ensimmäiset NHL-pelinsä ruotsalaishyökkääjä pelasi vasta kaudella 2008-09. Vielä tuolloin AHL-pelejä kertyi kuitenkin enemmän.

Heti toisella NHL-kaudellaan Hörnqvist teki 30 maalia eikä ole vastaavaan sittemmin pystynyt, mutta 20 maalin raja on rikkoutunut jokaisella täydellä kaudella − nykytahdilla rikkoutuu myös tällä kaudella.

Kuuden Predators-kauden jälkeen Hörnqvist kaupattiin Pittsburgh Penguinsiin yhdessä Nick Spalingin kanssa vaihdossa James Nealiin. Penguinsissa 31-vuotias ruotsalainen on voittanut Stanley Cupin kahdesti ja iski kaiken lisäksi viime keväänä mestaruuden ratkaisseen maalin entistä seuraansa vastaan.

Pitkä jatkosopimus oli paras ratkaisu sekä pelaajan että seuran kannalta.

Hörnqvist on erinomainen maalineduspelaaja ja on tehnyt yli kolmanneksen maaleistaan ylivoimalla.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Penguinsilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Penguinsilla on palkkakatossa tilaa alle puoli miljoonaa dollaria, vaikka tuoreimman hankinnan Derick Brassardin palkasta Vegas Golden Knights maksaa 40 prosenttia.

Jo Hörnqvistin palkankorotus ensi kaudelle on yli miljoona dollaria. Lisäksi muun muassa Bryan Rustin ja Tristan Jarryn sopimukset päättyvät tähän kauteen, ja molempien voisi kuvitella kuuluvan Penguinsin tulevaisuuteen.

Riley Sheahanin ja Jamie Oleksiakin päättyvät sopimukset toki vapauttavat noin kolme miljoonaa dollaria palkkakattoon, mutta en yllättyisi, jos Penguins-GM Jim Rutherford yrittäisi kauden jälkeen vaihtaa esimerkiksi heikosti tällä kaudella pelanneen Carl Hagelinin varausoikeuteen.

Hörnqvist on joka tapauksessa kiinnitetty Penguinsiin kauden 2022-23 loppuun asti. Ainoastaan Sidney Crosby pelaa pidemmällä sopimuksella. Niin ykkösmaalivahti, kärkipuolustajat kuin tärkeimmät hyökkääjätkin on kiinnitetty vähintään kahdeksi seuraavaksi kaudeksi.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Jos Hörnqvist olisi jäänyt vapaaksi agentiksi testaamaan markkina-arvoaan, olisi ruotsalaishyökkääjä saattanut saada samankaltaisen sopimuksen kuin David Backes Boston Bruinsilta kesällä 2016.

Backes tienaa 700 000 dollaria enemmän kuin Hörnqvist tulevan sopimuksensa myötä, mutta isokokoinen amerikkalaishyökkääjä on kuitenkin sekä tehoilla että peliajalla mitattuna Hörnqvistiä perässä.

Penguins saa pitää luottohyökkääjänsä kohtuuhinnalla, ja Hörnqvist pysyy NHL:n kärkijoukkueessa taistelemassa Stanley Cupista vuosittain.

Eikä Hörnqvist halunnut testata markkina-arvoaan vaan nimenomaan pysyä Pittsburghissa. NHL.comin haastattelussa  ruotsalainen kertoo viihtyvänsä sekä kaupungissa että joukkueessa.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Hörnqvist on Penguinsin luottopelaaja, saa hyökkääjistä neljänneksi eniten peliaikaa, on joukkueen viidenneksi paras maalintekijä ja yksi koko NHL:n parhaista ylivoimapelaajista. Kokeneelle ja monipuoliselle pelimiehelle olisi riittänyt ottajia myös vapailla markkinoilla, joten monivuotinen sitoutuminen on seuran kannalta elintärkeää.

Oma merkkinsä Hörnqvistin arvosta on se, että GM Rutherford teki poikkeuksen omiin tapoihinsa ja solmi jatkosopimuksen jo kauden aikana. 31-vuotias ruotsalainen on joukkueelle tärkeä roolipelaaja ja duunari, mutta myös erinomainen pukukoppipelaaja.

Hörnqvist olisi tosiaan voinut saada rahakkaamman sopimuksen vapailta markkinoilta, mutta ei välttämättä samanlaista roolia ja arvostusta. Pitkä jatkosopimus oli paras ratkaisu sekä pelaajan että seuran kannalta.

Penguins saa pitää luottohyökkääjänsä kohtuuhinnalla, ja Hörnqvist pysyy NHL:n kärkijoukkueessa taistelemassa Stanley Cupista vuosittain. Mahdollisuus menestyä oli yksi syy uuden viisivuotissuunnitelman takana.

Hörnqvistin, Crosbyn, Jevgeni Malkinin ja Phil Kesselin pitkien jatkosopimusten myötä Penguinsin ylivoima on jatkossakin NHL:n huippua.

» Lähetä palautetta toimitukselle