Sopimus tuli: Greiss sai jatkon − Vieläkö Islandersilla riittää pelimerkkejä puolustukseen?

NHL / Artikkeli
Islanders luottaa jatkossakin Greissin torjuntoihin.
Kuva © Getty Images
Jatkoajan uudessa juttusarjassa käsitellään NHL:n ajankohtaisia pelaajasopimuksia. Ensimmäisenä vuorossa on Islanders-maalivahti Thomas Greissin kolmen vuoden jatkosopimus.

New York Islandersin ykkösmaalivahti Thomas Greiss  teki kolmen vuoden jatkosopimuksen. NHL-toimittaja Juha Oinonen analysoi uuden sopimuksen.

Millainen historia Greissilla on Islandersissa ja NHL:ssä?

Oinonen: Greiss hankittiin Islandersiin vapaana agenttina kesällä 2015. Saksalaismaalivahti on noussut ykkösmaalivahdiksi ohi kovapalkkaisemman Jaroslav Halakin, joka ei ole NHL-kaukaloissa pystynyt samanlaisiin urotekoihin kuin World Cupissa Euroopan ykkösmaalivahtina.

Islandersin maalivahtitilannetta sopimus ei selkiytä yhtään, koska kolmen ja puolen miljoonan vuosipalkkaa nauttivan Halakin sopimus kattaa myös ensi kauden.

Greiss on alun perin San Jose Sharksin kolmannen kierroksen varaus vuodelta 2004. NHL-debyyttinsä saksalainen teki kaudella 2007-08. Sharksissa kuitenkin kertyi NHL-pelejä neljän kauden aikana yhteensä vain 44.

Siirryttyään vapaana agenttina Phoenix Coyotesiin pääsi Greiss torjumaan jo 25 ottelussa ja esittikin siihen astisen NHL-uransa parhaita otteita. Yhden Coyotes-kauden jälkeen Greiss siirtyi Pittsburgh Penguinsiin, jossa kertyi 20 ottelua.

Miten tämä sopimus asettuu seuran sopimusrakenteeseen ja palkkakattoon? Mitä tärkeitä sopimuksia Islandersilla on solmittavana lähitulevaisuudessa?

Oinonen: Sopimuksensa ensimmäisellä kaudella Greiss tienaa kolme miljoonaa dollaria, toisella 3,25 miljoonaa ja kolmannella 3,75 miljoonaa. AHL:ään siirretyn Halakin palkka on vielä aavistuksen suurempi, joten slovakkimaalivahdista yritetään päästä eroon. Heikot otteet ja kova palkka ovat kuitenkin vaikea lähtökohta kaupaneuvotteluissa.

Islandersilla on kymmenkunta Greissia kovapalkkaisempaa pelaajaa riveissään, eikä palkkakatossa ole tällä hetkellä juuri tilaa. Dollareita on kulutettu muun muassa Andrew Laddin ja Nikolai Kuljominin rahakkaisiin sopimuksiin, mutta kyseisten pelaajien hyöty joukkueelle on jäänyt vähäiseksi.

Puolustuksessa Calvin De HaaninDennis Seidenbergin ja Adam Pelechin sopimukset päättyvät tähän kauteen. Seidenbergille tuskin jatkoa tehdään, mutta De Haan ja Pelech ovat seuran omia varauksia ja kuuluvat tulevaisuudensuunnitelmiin. Jostain on kuitenkin raivattava tilaa palkkakattoon ennen isompia jatkosopimuksia.

25-vuotias maalivahti Jean-Francois Berube kuuluu myös Islandersin tulevaisuudensuunnitelmiin. Toistaiseksi Berube ei ole NHL-tasolla onnistunut, mutta Greissin jatkosopimuksen jälkeen Islandersin ykkösmaalivahdin tonttia pedataan lähtökohtaisesti Berubelle.

Sopimus kuitenkin päättyy tähän kauteen, joten jatkosopimus on luvassa toisellekin Islanders-maalivahdille.

Miten vertaisit sopimusta vastaavien pelaajien sopimuksiin?

Oinonen: Greissin kolmivuotinen sopimus vastaa maalivahdeista eniten Cam Talbotin sopimusta. Oilers-torjujan palkka on kuitenkin lähes miljoonan suurempi, ja Greiss on Talbotia edellä kaikissa muissa tilastoissa paitsi pelatuissa otteluissa.

Islandersilla on kymmenkunta Greissia kovapalkkaisempaa pelaajaa riveissään, eikä palkkakatossa ole tällä hetkellä juuri tilaa.

Talbot sai täksi kaudeksi ison palkankorotuksen ja nosti myös pelinsä uudelle tasolle. Vastaavaa suoritusta odotetaan myös Islanders-leirissä Greissiltä. Saksalaistorjuja ei toistaiseksi ole pelannut yhtään kokonaista kautta selvänä ykkösmaalivahtina.

Mitä mieltä olet tämän sopimuksen onnistumisesta pelaajan ja seuran kannalta?

Oinonen: Greissille monivuotinen jatkosopimus ja iso palkankorotus on merkittävä askel eteenpäin sekä iso luottamuksenosoitus seuran taholta. Greissilla on nyt monen vuoden taistelun jälkeen todellinen tilaisuus nousta ykkösmaalivahdiksi NHL-tasolla.

Islandersin maalivahtitilannetta sopimus ei selkiytä yhtään, koska kolmen ja puolen miljoonan vuosipalkkaa nauttivan Halakin sopimus kattaa myös ensi kauden. Greissin sopimus on sinänsä onnistunut ja maltillista riskinottoa, mutta monien aiempien huonojen sopimusten vuoksi tämäkään ei näytä yksiselitteisesti onnistuneelta.

» Lähetä palautetta toimitukselle