Sopimukset ongelmana Ottawassa

NHL / Artikkeli
Ottawa Senators, jonka kohdalla sopimusharmit ovat tuttuja jo Alexei Jashinin tapauksesta, tulee olemaan kesällä ennennäkemättömissä vaikeuksissa.

Jokainen tuntee Tapaus Jashinin. Huipputaitava venäläinen halusi kauden 98-99 jälkeen neuvotella muutoksista sopimukseensa, mitkä olisivat taanneet hänelle jopa yhdeksän miljoonan dollarin vuositulot. Jashinilla oli kuitenkin edellisestä sopimuksesta vielä vuosi jäljellä, eikä rahoistaan tarkka Senators-johto tietenkään suostunut Jashinin kiristykseen. Istuttuaan koko kauden 99-00 ulkona NHL-peleistä ja hävittyään oikeuskäsittelyt Senatorsia vastaan, Jashin palasi jälleen joukkueen riveihin ja onkin pelannut tähän mennessä hienon kauden vertyen kauden edetessä. Tehot ovat nyt jo 27+35 59:ssä ottelussa.

Ottawa on nyt selvästi vahvimmillaan sitten vuoden 1991, kun joukkue aloitti uudelleen NHL:ssä. Ja ehkä vahvimmillaan mitä se koskaan tulee olemaan - kauden päättyessä joukkueen pelaajista peräti seitsemän on jonkin asteen vapaa-agentteja. Nimilista on melkoinen: Daniel Alfredsson, Marian Hossa, Alexei Yashin, Patrick Lalime, Magnus Arvedson, Jason York ja Rob Zamuner. Kaksi viimeistä ovat rajoittamattomia vapaa-agentteja ja siksi vapaita menemään minne haluavat. Kun kyseessä on kaksi näinkin haluttua pelaajaa - Zamuner on mainio kahden suunnan hyökkääjä ja mm. Detroit on tiettävästi ollut Yorkin perässä jo pitkään - voi käytännössä pitää jo varmana, että he eivät ensi kaudella enää Ottawan paitaa päälleen pue. Muut sen sijaan ovat ryhmän II vapaa-agentteja, joiden kohdalla Ottawalla on lupa nokittaa kilpaileva tarjous ja siten pitää heidät. Muussa tapauksessa pelaajan kaapannut joukkue joutuu antamaan kompensaationa ensimmäisen kierroksen varausvuoroja.

Vaikka ensimmäisen draft-kierroksen varausoikeudet ovat haluttua tavaraa, ei tällainen kehitys tiedä hyvää pienen markkina-alueen joukkueelle. Senators saattaa joutua muita kanadalaisjoukkueita vaivaavaan, ikuisesti jatkuvaan uudelleenrakentamisen kierteeseen, jossa siitä ei koskaan voi kehittyä todellista Stanley Cup -ehdokasta. Nuorten pelaajien kehittyessä huipputason pelaajiksi rikkaammat joukkueet kaappaavat heidät, jättäen pienseurat nuolemaan näppejään. Tiukan budjetin valvominen ja joka kevät kiusanneet hankalat sopimusneuvottelut olivat luultavasti yksi syy siihen, miksi Pierre Gauthier, mies Ottawan nykyisen menestyksen takana ja nykyinen Anaheimin GM, aikoinaan jätti Senatorsin. Vielä tunnetumpi vastaava tapaus oli legendaarisen Glen Satherin viimekesäinen loikka Edmontonista Manhattanin valoihin ja NY Rangersin managerin pallille.

Hossa ja Jashin, Ottawan hyökkäyksen kirkkaimmat nuoret tähdet, tulevat varmasti saamaan tarjouksia muilta joukkueilta. Itse asiassa eräästä johtotason NHL-lähteestä on kerrottu Dallas Starsin valmistelevan sopimustarjousta Hossalle heinäkuun ensimmäistä päivää silmällä pitäen, jolloin nuoresta slovakista tulee ryhmän II rajoitettu vapaa-agentti. Dallas on pelaajistoltaan vanha ja taloudeltaan rahakas joukkue, joka haluaa nuorentua. Se pystyy halutessaan iskemään pöytään niin kovan luokan sopimuksen, että Senators ei varmaankaan pysty siihen vastaamaan. Starsilla on myös paljon nuoria lupauksia, joten sen ei tarvitse murehtia mahdollisesti menettämistään viidestä ensimmäisen kierroksen varausvuorosta.

Jashin puolestaan saatetaan kaupata jo ennen kevään loppupelejä. Tilanne on Ottawan kannalta kuitenkin kiusallinen: jos Jashin pidetään joukkueessa kauden loppuun saakka, hän saattaa olla ratkaiseva tekijä Stanley Cup -jahdissa. Tämä merkitsisi kuitenkin samalla ajautumista hankaliin sopimusneuvotteluihin kesällä ja mitä luultavimmin Jashinin siirtymistä muualle Sensin saadessa tästä korvauksena varausvuoroja. Jos taas Senators kauppaa Jashinin jo tämän kauden kuluessa, saatavat pelaajat eivät välttämättä olisi mitään erityisiä vahvistuksia (kuten kävi esim. Gretzky- ja Fleury-kaupoissa) eivätkä siten tukisi Sensin tämän kauden Cup-tavoitteita mitenkään.

Lalime ja jo kertaalleen sopimuksistaan Ottawan kanssa riidellyt ruotsalaisduo Alfredsson ja Arvedson eivät hekään tule irtoamaan halvalla. Lalime on osoittanut olevansa erinomaista NHL-tasoa, Alfredsson on pitkästä aikaa pelannut suhteellisen ehyen kauden ja toiminut hyvin kapteenin roolissaan, Arvedson taas oli viime vuonna ehdolla parhaalle puolustavalle hyökkääjälle annettavan Selke Trophyn voittajaksi. Ottawan ja sen kaltaisten joukkueiden on tehtävä nuorten lupaustensa kanssa usean vuoden kestävät sopimukset voidakseen pitää heidät jonkin aikaa siitä ajasta, kun heistä on jo kehittynyt eliittipelaajia NHL:ään. Juuri näin Sens on toiminutkin, mutta kaikki sopimukset loppuvat aikanaan. Pahimmillaan lähes yhdellä kertaa, kuten nyt on käynyt.

» Lähetä palautetta toimitukselle