SM-liigan pelaajapaletti pahasti sekaisin? - osa I

LIIGA / Artikkeli
NHL-seurat veivät tänä kesänä SM-liigasta hurjan määrän sopimuksenalaisia pelaajia Ison Veden taakse. Joitakin seuroja NHL-peikko vain pelästytteli, mutta toiset joutuivat toteamaan länsituulen puhaltaneen lähes kaikki valtit pakasta. Miltä tilanne näyttää nyt, kun pahin siirtosuma on ohi? Hervannan Näkijä selvittelee sotkua ja tekee katsauksen liigajoukkueiden pelaajamateriaaleihin.

Espoon Blues palkkasi viime kauden päätyttyä riveihinsä tukun kokeneita liigapelaajia, joiden ei pelätty olevan NHL-seurojen kiinnostuksen kohteina. Janne Seva, Markku Hurme ja Tero Lehterä tuovat makkaramestarin porukkaan rutkasti erikoisosaamista ja rutiinia. Kun hyökkäyskalustosta löytyy vielä tshekkikolmikko Caloun - Turek - Zelenka, näyttää espoolaisten ketjumateriaali pelottavan vahvalta. Jos jokin osa-alue vielä kaipaa vahvistusta, niin se on Bluesin nuorehko puolustus, jonka ainoana todellisena huippunimenä jatkaa Jiri Vykoukal. Joka tapauksessa Bluesin kurssi mestaruuspörssissä nousi huimasti muiden seurojen pahojen menetysten ansiosta.

Helsingin IFK:n joukkue on SM-liigan suurin kysymysmerkki tulevalla kaudella. Pakistosta löytyy ulkomaalaisia joka lähtöön, mutta vieläkään ei ole täysin varmaa, ketkä heistä pukevat punaisen kissanutun päälleen syyskuussa. Marek Zidlickyn päätös jäädä helpottaa valmentaja Mälkiän urakkaa kasata hajanaisista palasista toimiva paketti. Hyökkääjistössä on paljon lupaavia junioreja, vaan ei juuri muuta. Hankinnat Aigars Cipruss ja Jonni Vauhkonen ovat tekijämiehiä rooleissaan, mutta eivät iltana toisensa jälkeen pelejä ratkaisevia huippunimiä. Lähtöhalujaan väläytelleen Mika Niemisen motivaatio on arvoitus. Keväällä loistaneet Mäkiaho ja Kuhta joutuvat ottamaan suuremmat roolit kuin koskaan aikaisemmin, mikäli HIFK aikoo menestyä. Hyökkäyskalusto huutaa vahvistusta, mutta ulkomaalaiskiintiö on täynnä, eikä kotimaisia pelaajia enää ole vapaana.

Hämeenlinnan Pallokerho joutui taas venymään pieniin ihmeisiin, mutta sai kuin saikin kasattua iskukykyisen liigamiehistön kevään ja kesän takaiskujen jälkeen. Vladimir Sicak ja Marko Tuulola ovat tervetulleita huippumiehiä vahvistamaan viime kaudella vuotanutta peräpäätä. HPK luottaa taas aina arvoitukselliseen tshekkiläisvoimaan, sillä hyökkääjistön Vujtek, Nedved ja Kucharcik, sekä maalivahti Smid nostavat takatukkamiesten määrän joukkueessa viiteen. Tshekkikolmikon onnistuessa Kerhon hyökkäys on vaarallinen - varsinkin, kun Eero Somervuori, Antti Miettinen ja etenkin Tommi Santala osoittivat viime kaudella pelimiehen merkkejä. Kokenut Jarkko Savijoki täydentää kaluston vahvalla erikoisosaamisellaan. HPK on valmis.

Tampereen Ilves joutui ottamaan kaksi inhottavaa taka-askelta aivan kalkkiviivoilla, kun Suomenniemeä piiskannut NHL-bofori imaisi Toni Dahlmanin ja Ivan Majeskýn pyörteisiinsä. Vaikka seuralla on riveissään suorastaan roppakaupalla nuorta lahjakkuutta, jättää varsinkin Majeskýn poistuminen aukon, jota ei ilman lisähankintoja paikata. Risto Jalolla onkin edessään visainen pähkäily: tarttuako tapetilla olevaan tilaisuuteen ja vahvistaako hyökkäystä mahdollisesti puolustuksen kustannuksella? Tiukan talouden Ilveksellä ei liene varaa hankkia huippumiehiä sekä ylä- että alakertaan. Kokonaisuutena materiaali on hyvää ja pelaajat toisilleen tuttuja, mutta vasta puuttuvan palasen löytyminen nostaisi Ilveksen taistelemaan viime kauden kaltaisesta sijoituksesta.

Helsingin Jokerien hyökkääjistö on nimiltään yksi kovimmista SM-liigaan koskaan kasatuista maalintekokalustoista. Hjalliksen olan takaa koittaa vielä kurkkia pikkupeikko mielessään yhden tai kahden jo NHL-kokemusta omaavan pelaajan houkutteleminen taalajäille. Frank Banhamin, niin maalitykki kuin onkin, mahdollinen menetys ei liiemmin perustuksia järisytä, sillä kärkeä ja syvyyttä ketjuihin löytyy ehkä liikaakin yhden seuran tarpeisiin. Narrilauman akilleen kantapääksi on tarjolla joukkueen pakkikalusto, jota ei parhaalla mahdollisella tahdollakaan saa näyttämään mestarijoukkueen puolustajistolta. Yksi kovan luokan pakki tarvitaan ehdottomasti, kahdellekin on kivuttomasti tilaa Kari Haakanan Edmonton-pestin jälkeen. Kun peräpää saadaan kuntoon, on Jokerit SM-liigan suurin mestarisuosikki.

Jyväskylän ylpeys JYP on Helsinki-keskeiseltä kiekkomedialta piilossa kasannut kokoon mielenkiintoisen joukkueen. Tshekkivärväysten Martin Cechin ja Angel Nikolovin vahvistama puolustus kestää vertailun kenen tahansa kanssa liigan keskikastissa, mikäli kaksikon pesukoneet toimivat ja vaimot jaksavat hymyillä. Hyökkääjistön suuresta yksinäisestä johtotähdestä Petr Tonista pidetään tiukasti kiinni, mikä osoittaa, että kaupungissa ollaan liikkeella tosissaan ilman puheitakaan suljetun liigan tuomasta turvasta. Nuorella, nälkäisellä ja nopealla joukkueellaan JYP järjestää taas varmasti yllätyksiä monelle. Mutta mitä olisi suomalainen kiekkokolumnisti ilman näitä lauseita: ei JYP silti millään playoffeihin voi yltää. Siihen sen materiaali on liian kapea ja kokematon.

(Loput 7 joukkuetta käydään läpi kolumnin toisessa osassa loppuviikosta)

» Lähetä palautetta toimitukselle