Slovenia kuilun partaalla

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Vuonna 2004 Sloveniasta löytyi kuusi hallia, ja hieman alle 900 rekisteröitynyttä pelaajaa. Silti joukkue onnistui kuitenkin yllättämään ja nousi täksi kaudeksi takaisin A-sarjaan. Edellisen kerran Slovenia oli mukana A-sarjassa vuonna 2003, jolloin joukkue jäi koko joukon viimeiseksi ja tippui lopulta B-sarjaan.

Slovenia on yksi jääkiekkoperheen kääpiöistä. Maasta ei rekisteröityneitä pelaajia juurikaan löydy, mutta ilmiömäisesti maa on onnistunut nousemaan kansainvälisellä tasolla A-sarjaan asti. Etukäteen katsottuna joukkueen kokoonpano ei kovinkaan vakuuttavalta näytä ja suurin osa joukkueen pelaajista tulee Slovenian omasta tynkäsarjasta. Sloveniassa liigaa pelaa ainoastaan neljä joukkuetta. Oman liigan lisäksi slovenialaiset pelaavat kansainvälistä liigaa (MHL-liigaa), jossa on joukkueita Slovenian lisäksi Kroatiasta ja Unkarista.

Suomalaisille tutuimpia nimiä on Slovenian valmentaja Kari Savolainen, joka toimii myös Suomen jääkiekkoliiton valmennuspäällikkönä. Savolainen on hankkinut valmennuskokemusta mm. toimimalla Jypin valmentajana vuosina 91-96.

Kokoonpanosta tutuimpia nimiä ovat SaiPassa pelannut Miha Rebolj ja takavuosina Jyväskylässä vaikuttaneet Nic Zupancic ja Ivo Jan.

Ennen kisoja Slovenia pelasi kaksi harjoituspeliä Itävaltaa vastaan. Molemmat ottelut päättyivät 2-2. Kenraaliharjoituksena Slovenia pelasi vielä kotonaan harjoitusottelun Venäjän tähtisikermää vastaan, häviten lopulta numeroin 0-4.

Maalivahdeille kovasti venyttävää

Slovenian torjuntatyöt tullee jakautumaan Gaber Glavicin ja Robert Kristianin kesken. Molemmat ovat pelanneet viime kauden HK Jesenicen riveissä Slovenian omassa liigassa ja Kristian on ollut selvästi joukkueen ykkösmaalivahti seurajoukkueen riveissä, joten hän tulleekin olemaan joukkueen ykkösvahti myös mm-kisoissa. Glavicille ja Kristianille ei juurikaan haastajia ole Sloveniasta löytynyt, vaan miehet ovat jakaneet maajoukkueen torjuntavastuun jo useamman kauden ajan.

Aiemmissa kisoissa sekä Glavic että Kristian ovat joutuneet tekemään kovia iltapuhteita. Parhaimmillaan joukkueen torjujille on kasaantunut yli 50 torjuntaa. Slovenian mahdollisuudet lepäävätkin pitkälti siinä, kuinka hyvin maalivahdit onnistuvat turnauksessa.

Puolustuksessa ei paljon nimimiehiä ole...

Puolustuksen kulmakivinä tulevat olemaan Italiassa ammatikseen pelaava Robert Ciglenecki. Ciglenecki on esiintynyt harjoitusotteluissa joukkueen kapteenina. Serie A:ssa Ciglenecki on pisteiden valossa onnistunut suhteellisen hyvin ja hän varmasti tulee saamaan paljon peliaikaa maajoukkueessa.

Toinen mielenkiintoinen tuttavuus on Miha Rebolj, joka myös pelasi tällä kaudella Italiassa. SaiPassa kaudella 2000-2001 esiintynyt jykevä pakki on kiertänyt Keski-Euroopan liigoja on varmasti Slovenian puolustuksessa yksi suurimpia tukipilareita.

...eikä hyökkäyksessäkään

Hyökkääjistä kansainvälisesti tutuin nimi on varmasti Marcel Rodman. Mies kävi pelaamassa OHL:ssä ja siirtyi sen jälkeen Keski-Euroopan sarjoihin. Maaotteluissa Rodman on pelannut Slovenian ykkösketjussa Tomas Razingarin ja Ales Kranjcin kanssa. MHL- liigassa Ratzingar oli pistepörssin paras ja häneltä tullaan odottamaan tehoja Slovenian hyökkäyspäässä.

Ykköskentän ulkopuolelta Ivo Janin ja Nik Zupancicilta odotetaan hyviä otteitta. Muuten joukkueen hyökkäyskalusto on varsin vaatimaton ja yksittäiset loukkaantumiset heikentävät joukkuetta todella voimakkaasti.

Slovenia, minne menet?

Slovenia on varmasti yksi turnauksen heikoimmista maista. Olisi todella suuri yllätys, jos joukkue pysyisi edes Kazakstanin, Itävallaan tai Ukrainan kyydissä. Mahdollisuuksia sillä toki on, mutta muu kuin putoaminen b-sarjaan olisi todella suuri yllätys.

» Lähetä palautetta toimitukselle