Slovakia väänsi pisteen Venäjältä - Kanada varmisti lohkon piikkipaikan

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Venäläisjuhlat olivat valmiit Artemi Panarinin maalin jälkeen.
Slovakia taisteli Venäjältä pisteen Ostravan sunnuntai-illan ottelussa. Sveitsi puolestaan taipui Kanadalla selkein 7-2-lukemin.

Slovakia-Venäjä 2-3 ja. (1-0, 0-1, 1-1, 0-1)

Slovakia kampesi ennakkosuosikki Venäjältä pisteen plakkariin. Vaikka ottelun ensimmäinen erä oli venäläisten hallintaa, niin Slovakia onnistui tekemään ainoan osuman. Ajoittain vilttiketjussakin nähty Florida Panthersin hyökkääjä Tomas Kopecky onnistui onnekkaasti, kun miehen laukaus upposi Venäjän maalivahdin Sergei Bobrovskin varusteiden kautta sisään.

Vaikka Slovakia voitti ensimmäisen erän, niin sen peli ei kummoiselta näyttänyt. Toiseen erään Slovakia kuitenkin tuli paremmin, mutta erän ainoasta osumasta vastasi väkivahva Venäjä. Sergei Mozjakin pääsi virittämään pyssynsä, joka puhui maalin arvoisesti.

Päätöserään lähdettiin 1-1-tasatilanteesta. Slovakia sai toisen erän lopussa ylivoiman, joka jatkui kolmannen erän alkuun. Slovakialaisista Marian Gaborikilla oli jo toisen erän lopulla upea paikka viedä maansa johtoon, mutta slovakki laittoi tyhjän maalin sijaan Bobrovskin patjaan.

Vahvasti kolmanteen erään tullut Slovakia sai toimitettua kiekon aina maalirautoihin asti, mutta kiekko ei löytänyt tietään Venäjän maaliin alun paineesta huolimatta.

Jos itse et tee, niin kaveri iskee. Kliseinen jääkiekkofraasi konkretisoitui, sillä Slovakian paikkojen jälkeen Venäjä iski. Venäläisistä onnistui hyvänä maalintekijänä tunnettu Vladimir Tarasenko.

Gaborik toi vielä tasoihin - slovakkien pudotuspelipaikka on muista kiinni

Sitkeä Slovakia taisteli vielä itsensä tasoihin, kun Gaborik onnistui vihdoin toimittamaan kiekon maaliin. Tämän jälkeen Slovakialta vielä Tomas Tatar sai loistavan maalintekopaikan reilu kolme minuuttia ennen loppua, mutta Bobrovski nollasi slovakin rannelaukauksen.

Gaborikin maali takasi yhden pisteen, mutta lopulta Venäjä lopetti tuskailunsa Artemi Panarinin osumalla jatkoajalla.

Slovakian pisteen takuumiehenä toimi Julius Hudacek, joka venyi kiekon tielle 29 kertaa. Ottelu oli Hudacekille ensimmäinen MM-tasolla. Useaan hyvään torjuntaan venynyt Hudacek oli varsin hyvä paikkaaja Jan Lacolle Slovakian maalilla.

Venäjän kokonaisvaltainen taito kuitenkin ratkaisi ottelun. Venäläisillä oli enemmän selkeitä maalintekopaikkoja, vaikka ottelu ei itänaapureilta paras mahdollinen ollutkaan.

Voitollaan Venäjä varmisti paikkansa pudotuspeleissä. Slovakian tilanne sen sijaan on vielä auki. Slovakit ovat pelanneet nyt kuusi ottelua, eli yksi on enää jäljellä. Se on kahden pisteen päässä yhden ottelun vähemmän pelanneesta Valko-Venäjästä.

Mikäli Valko-Venäjä ottaa yhteensä vähintään kaksi pistettä Norjalta ja Suomelta, niin se varmistaa paikkansa pudotuspeleissä. Slovakian paras mahdollisuus pudotuspeleihin on toivoa, että Yhdysvallat kaatuu puhtaasti ja Valko-Venäjä kompastuu kahteen viimeiseen otteluunsa.

Venäjä kohtaa alkulohkon viimeisessä ottelussaan tiistaina Suomen. Samana päivänä Slovakia ottaa mittaa Yhdysvalloista.

Sveitsin Reto Berra kaivoi kiekkoa ahkerasti selkänsä takaa.

Sveitsi-Kanada 2-7 (1-2, 0-3, 1-2)

Sveitsi pysyi Kanadan kärryillä näennäisesti, mutta taipui lopulta selkein lukemin. Kanada oli maalipaikoissaan selkeästi tehokkaampi, joka ratkaisi lopulta ottelun.

Sveitsin ottelun alku oli varsin murheellinen, sillä edes minuuttia ei ehditty pelata, kun Sveitsin maalivahti Reto Berra oli ohitettu ensimmäisen kerran. Maalista vastasi Kanadan Tyler Seguin.

Sveitsi kuitenkin pääsi tasoihin Morris Traschlerin osumalla pian Seguinin maalin jälkeen. Nathan McKinnonin viimeisteli vielä osuman Kanadalle hiukan ennen ensimmäistä eräsummeria, joka vei kanadalaiset 2-1-johtoon.

Vaikka Sveitsi roikkui perässä, niin ottelu ratkesi käytännössä toisessa erässä. Kanada johti ottelua toisen erän jälkeen 5-1, kun vaahteranlehdistä onnistuivat Aaron Ekblad, Cody Eakin ja Jordan Eberle.

Damien Brunner toi vielä toivoa keskieurooppalaisleiriin päätöserän alussa, mutta se ei tuottanut ihmeempää kiriä. Kolmannessa erässä vielä Claude Giroux ja Sean Couturier onnistuivat kanadalaisista, joiden osumat takasivat 7-2-voiton.

Voitollaan Kanada varmisti Prahan alkulohkon piikkipaikan. Ottelu ei myöskään vaikuttanut Sveitsin asetelmiin, sillä se on edelleen kiinni pudotuspelipaikassa kolmen pisteen erolla takana olevaan Saksaan.