Slovakia: Uusi yritys, sama surkea lopputulos

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Slovakia tarvitsee luotettavaa maalivahtipeliä, sillä hyökkäyspäässä tuskin tulee tarpeeksi onnistumisia.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Slovakia ei voittanut neljä vuotta sitten olympialaisissa peliäkään. Nyt maa lähtee hakemaan voittoja Slovakian ja Tšekin pääsarjoista kootulla ryhmällä.

Slovakia sai edellisten olympialaisten tapaan lohkoonsa Venäjän, Yhdysvallat ja Slovenian. Viimeksi kisat menivät täysin penkin alle, sillä Slovakia hävisi kaikki pelinsä − jopa Slovenia kykeni kukistamaan slovakit. Pudotuspelien karsintaotteluissa tie tyssäsi ensimmäiseen esteeseen, kun Tšekki päihitti Slovakian. Neljä peliä, neljä tappiota.

Tällä kertaa joukkueelta ei odotetakaan mitään. Maajoukkueen valmennus päätyi valitsemaan olympiaryhmään vain yhden KHL-pelaajan. Puolustaja Michal Cajkovsky on eittämättä yksi slovakkipuolustuksen kulmakivistä.

Hyökkäyskalusto on todella nimetön. Suomalaisille tutuimpia ovat kokenut Ladislav Nagy ja Mestiksessä pari kautta viilettänyt Michal Kristof. Slovakian pyrkimyksenä onkin lähteä maalintekokisan sijaan maalinestokilpailuun. Hyvällä maalivahtipelillä ja tiiviillä puolustuksella Slovakia voi voittaa pelin tai pari, mutta pidemmälle eväitä tuskin on.

Muistat luultavasti vielä heidät

Slovakian joukkueessa on useita pelaajia, jotka ovat kuuluneet maajoukkueen runkoon vuosikausia. Maalissa kiekkoja torjuu kevään 2012 hopeasankari Jan Laco, joka mitä todennäköisimmin kannattelee ykkösvahdin viittaa harteillaan. Lacon kausi seurajoukkueessa ei ole ollut parhaasta päästä, mutta turnausvahtina Laco on todettu mainioksi.

Puolustuksessa Ivan Baranka, Dominik Granak ja Tomas Starosta ovat kokeneita arvokisakävijöitä. Kookkaan pakiston konkarit eivät ole enää parhaiden vuosiensa tasolla, mutta tuovat kaivattua kokemusta joukkueeseen. Veteraanit ovat viimeinen linkki 2000-luvun alun menestysvuosien ja 2010-luvun kaamoksen välillä.

Hyökkäyksessä Nagyn lisäksi on jo Torinossa 2006 Slovakiaa olympiatasolla edustanut Tomas Surovy. Kelloja soittanee monille myös Peter Ölvecky, joka edusti KalPaa kaudella 2010−2011 yhteensä 18 ottelun verran. Mainituista hyökkääjistä Nagy kantaa suurta vastuuta slovakkien maalinteossa.

Nämä pelaajat saatat muistaa joskus tulevaisuudessa

Patrik Rybar on pelannut erinomaisen kauden Tšekin liigassa. Mikäli Laco haparoi, 24-vuotias Rybar saanee näyttää kykynsä tolppien välissä. Rybarilla on edellytyksiä pelata jo tulevina vuosina KHL:ssä ykkösmaalivahtina.

Puolustuksessa Cajkovskyn ohella Marek Dalogalle kaavailtaneen isoa roolia. Daloga on jo 28 vuoden iässään monille tuttu nimi: Kunlunia ja Sparta Prahaa tällä kaudella edustanut pakki pelasi erinomaiset MM-kilpailut sekä keväällä 2014 että 2015. Peruspuolustajan virkaa toimittaa puolestaan Peter Ceresnak, joka on tyypillinen slovakkipuolustaja. Hieman kädetön, mutta ikävä maalin edessä.

Hyökkäyksessä kannattaa kiinnittää huomio Nitran kaksikkoon. Nuoret Kristof ja Matej Paulovic ovat Slovakian liigan pistepörssin kaksi kärkinimeä. Harva uskoi Kristofin olympiapaikkaan vielä vuonna 2016, kun pienikokoinen sentteri pelasi Mestistä Hokissa. Maaliahneen Paulovicin läpimurtoa on odotettu jonkin aikaa, ja kookas pelaaja on vihdoin nousemassa maajoukkuetason laitahyökkääjäksi.

Michal Kristof pelasi Suomessa reilusti yli 200 ottelua, jos pelit junioreissa ja miesten sarjoissa lasketaan yhteen.
Kuva © Timo Savela

Arvio:

Maajoukkueen päävalmentaja Craig Ramsay on pitkäaikainen NHL-valmentaja, mutta hänellä ei ole tarvittavia työkaluja tuodakseen Slovakialle olympiamenestystä. Slovakian ja Tšekin pääsarjoista kasaan haalitulla porukalla voi kyllä osallistua jääkiekkopeliin, mutta tuloksellisesti mitään on turha odottaa.

Realismi iskee kasvoille nopeasti, kun vastaan asettuu heti avauspelissä Venäjä. Jopa Slovenialle häviäminen toisissa olympialaisissa perätysten on mahdollista. Tie vie pudotuspelien karsintakierrokselle, jossa vastaan asettuvan joukkueen taso määrittää sen, yltääkö Slovakia tällä kertaa kahdeksan joukkoon vai ei.

Slovakian kokoonpano olympialaisiin

Maalivahdit

Branislav Konrad, Olomouc (Tšekin Extraliga)
Jan Laco, Sparta Praha (Tšekin Extraliga)
Patrik Rybar, Hradec Kralove (Tšekin Extraliga)

Puolustajat

Ivan Baranka, Vitkovice (Tšekin Extraliga)
Michal Cajkovsky, Avtomobilist Jekaterinburg (KHL)
Peter Ceresnak, Plzen (Tšekin Extraliga)
Marek Daloga, Sparta Praha (Tšekin Extraliga)
Dominik Granak, Plzen (Tšekin Extraliga)
Juraj Mikus, Sparta Praha (Tšekin Extraliga)
Tomas Starosta, Dukla Trencin (Slovakian Extraliga)
Juraj Valach, Chomutov (Tšekin Extraliga)

Hyökkääjät

Martin Bakos, Bili Tygri Liberec (Tšekin Extraliga)
Milos Bubela, Banska Bystrica (Slovakian Extraliga)
Lukas Cingel, Hradec Kralove (Tšekin Extraliga)
Marcel Hascak, Kometa Brno (Tšekin Extraliga)
Marek Hovorka, Kosice (Slovakian Extraliga)
Michal Kristof, Nitra (Slovakian Extraliga)
Andrej Kudrna, Sparta Praha (Tšekin Extraliga)
Patrik Lamper, Banska Bystrica (Slovakian Extraliga)
Tomas Marcinko, Trinec (Tšekin Extraliga)
Ladislav Nagy, Kosice (Slovakian Extraliga)
Matej Paulovic, Nitra (Slovakian Extraliga)
Matus Sukel, Liptovsky Mikulas (Slovakian Extraliga)
Tomas Surovy, Banska Bystrica (Slovakian Extraliga)
Peter Ölvecky, Dukla Trencin (Slovakian Extraliga)

» Lähetä palautetta toimitukselle