Slovakia jahtaa neljättä mitaliaan

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Slovakia saa jälleen erittäin nimivahvan joukkueen MM-kisoihin, varsinkin mikäli viime metreillä NHL-pudotuspeleistä pudonneet tähtipelaajat liittyvät mukaan kisaryhmään. Lähes kotikentällään pelaava Slovakia jahtaa historiansa neljättä MM-mitalia, kunkin värisiä palkintolätkiä löytyy palkintokaapista yksi kappale.

Slovakit ovat saaneet jo tukun kovia NHL-vahvistuksia, mutta lisää on vielä tulossa. Jo nyt varmasti kisakoneessa ovat mukana puolustajat Ivan Majesky, Branislav Mezei ja Martin Strbak sekä hyökkääjät Marian Gaborik, Juraj Kolnik, Ronald Petrovicky, Miroslav Satan ja Josef Stumpel. Slovakian tämänhetkisen pelaajalistan löydät täältä.

Nashvillen laituri Vladimir Orszagh ja St.Louisin keskushyökkääjä Pavol Demitra odottavat vielä viimeistä lähtölupaa NHL-seurojensa lääkäreiltä. Ottawan putoaminen keskiviikon vastaisena yönä Torontolle puolestaan vapautti slovakkien käyttöön todellisen tähtikolmikon, kun puolustaja Zdeno Chara ja hyökkääjät Marian Hossa sekä Peter Bondra voivat liittyä mukaan kisajoukkueeseen.

Chara ja Hossa ovat jo varmistaneet osanottonsa mitä suurimmalla todennäköisyydellä, Bondra sen sijaan joutunee jättämään kisat väliin loukkaantumisen takia.

Puolustus nojaa tämänhetkisellä kokoonpanolla vahvasti SM-liigassakin pelanneisiin Strbakiin ja Majeskyyn. Jos mukaan tulee vielä Chara, joka on tällä kaudella ollut yksi NHL:n parhaista puolustajista, on Slovakialla kasassa todella isokokoinen ja jykevä pakisto. Puolustuksen keskipituus olisi jo päälle 190 senttiä ja massaakin takalinjoilla olisi yllin kyllin.

Maali-iloittelua jälleen luvassa?

Slovakian peli on perinteisesti perustunut iloiseen hyökkäyspeliin, jossa punavalo välkkyy vastustajan maalin takana kerran jos toisenkin. Tällä hetkellä ei

slovakkijoukkueessa ehkä ole aivan samanlaista huikeaa taitoa kuin aiempina vuosina, mutta Hossan ja Bondran mukaantulo saisi ryhmästä aikaan taas melkoisen hyökkäysdynamon.

Edellisissä kisoissa pistepörssin kärkipäästä löytyivät Zigmund Palffy, Lubomir Visnovsky, Ladislav Nagy ja Richard Zednik. Kukaan tuosta nelikosta ei Tsekin kisoissa ole slovakkiryhmän mukana, mutta Chara, Gaborik ja Hossa ovat vähintäänkin yhtä päteviä pelimiehiä MM-kisoissa. Kun vielä edellisvuosina hurjasti pistetehtailleet Satan ja Stumpel ovat taas mukana, on slovakeilta lupa odottaa tutun tehokasta hyökkäyspeliä.

Harjoitusotteluissa parhaimmassa kunnossa on ollut St.Louisista täksi kaudeksi takaisiin Eurooppaan palannut Lubos Bartecko, joten aivan kokonaan hyökkäys ei lepää NHL-tähtienkään varassa.

Pakisto jälleen kysymysmerkkinä

Aiemmissa MM-kisoissa Slovakian joukkueen mitalimahdollisuuksia on usein epäilty, koska joukkueen pakisto ei ainakaan nimien osalta ole ollut läheskään samalla tasolla kuin hyökkäysketjut. Slovakkipuolustajat ovat kuitenkin osoittaneet tuon huolen turhaksi, mutta pieniä epäilyksiä leijuu tänäkin keväänä puolustuksen yllä.

Chara olisi huima vahvistus Slovakialle, mutta muuttuisiko puolustuspää jo hieman liian yksipuoliseksi 206-senttisen ja 116-kiloisen miehenroikaleen myötä. Jo nyt pakiston kärkinelikko Majesky, Strbak, Mezei ja Lintner on kuin samasta muotista - lähes kaksimetrisiä ja satakiloisia puhelinkoppeja kaikki tyynni. Edellisissä kisoissa kokoonpanossa on nähty Visnovskyn ja Dusan Milon kaltaisia pienikokoisempia, taitavampia puolustajia.

Yksi asia on kuitenkin varma: Slovakian maalinedustalla ei kukkoilla. Se takaakin työrauhan MM-kisoissa menestystä keränneelle slovakkien ykkösvahdille Jan Lasakille. Lasak ei onnistunut NHL-kokeiluissaan Nashvillessä ja palasi täksi kaudeksi Eurooppaan, Pietarin SKA:n joukkueeseen. Lasak on MM-tasolla erittäin kokenut ja hyvä veskari, johon Slovakian menestys ei varmastikaan kaadu. Kakkosvahtina aloittava Peter Budaj pelasi erinomaisen kauden AHL:ssä, joten luotettava paikkaajakin löytyy kokoonpanosta.

Nuoren kansan innolla

Slovakia on aiempien vuosien MM-kisoissa ollut hyvin erilaisella asenteella liikkeellä kuin monet muut joukkueet. Tämä on näkynyt myös NHL-pelaajien liittymisessä joukkueeseen, kieltäytymisiä ei slovakeille ole tullut. Tsekkien pikkuvelikansalla riittää näyttämisen halua ja Slovakian ryhmä on aina Joukkue, isolla J:llä. Kaikki NHL-tähdet puhaltavat yhteen hiileen ja tulos on ollut sen mukaista.

Tänä keväänä slovakit haluaisivat menestystä varmasti jälleen kovasti, pelataanhan kisat naapurimaassa. Tämä tietää myös runsaslukuista ja äänekästä edustusta Slovakian otteluihin. Vielä Slovakialla ei ole kasassa yhtä kovaa nippua kuin aiempina mitalikeväinä, Ottawan kolmikon sekä Demitran mukaantulo kuitenkin tekisi kisojen ykköstaitoporukasta jälleen yhden kovimmista mestarisuosikeista.

Slovakia pelaa alkulohkossa Suomen, USA:n ja Ukrainan kanssa. Paikka kolmen joukossa on varma ja slovakit myös lienevät ennakkosuosikki lohkovoittajaksi. Sen jälkeen menestys riippuu siitä, saako joukkue parhaat miehensä mukaan. Mikäli näin käy, on tie auki loppuotteluun asti.

» Lähetä palautetta toimitukselle