Siirtotakarajan kynnyksellä - Keskisen divisioonan pelimerkkeinä suomalaista potentiaalia

NHL / Artikkeli
Matkaako Jyrki Jokipakka Markus Granlundin seuraksi Vancouveriin?
Kuva © Getty Images
NHL:n siirtotakaraja on tällä kaudella helmikuun 29. päivä. Odotettavissa on jälleen kerran mielenkiintoista ja yllättävää liikehdintää. Jatkoajan NHL-toimitus esittelee seurojen tilanteen, tarpeet sekä todennäköisimmät kauppapalaset divisioonittain joukkue joukkueelta.

Vuorossa on Keskinen divisioona, jonka siirtohuhuissa on pyörinyt muun muassa tähtihyökkääjä Matt Duchene, suomalaislupaus Ville Pokka ja St. Louis Bluesin kapteeni David Backes. Lisäksi Mikael Granlund ja Jyrki Jokipakka saattavat joutua tekemään tilaa kokeneille pudotuspeliratsuille. Seuraavana katsaus jokaiseen divisioonan joukkueeseen.

Chicago Blackhawks

Blackhawks avasi pelin kevään siirtomarkkinoilla väkevästi jo torstaina. Winnipegistä Chicagoon matkasivat pitkäaikainen Jets -kapteeni Andrew Ladd sekä farmipelaajat Matt Fraser ja Jay Harrison. Toiseen suuntaan lähti kesällä Haukkoihin tullut lupaava Marco Dano ja ykköskierroksen varausoikeus tulevalle kesälle. Viime yönä joukkue tarttui Canadiensin Dale Weiseen ja Tomas Fleischmanniin.

Blackhawks pyrkii varmasti pääsemään eroon jo pitkään lähtötelineissä olleesta Bryan Bickellistä. Kovaa palkkaa nauttiva voimahyökkääjä on mahtunut pelaavaan kokoonpanoon vain reilut parikymmentä kertaa ja suuri osa kaudesta on vierähtänyt jopa farmijoukkueessa. Bickellin lähtiessä Blackhawks joutunee pitämään osan pelaajan palkasta.

Puolustuksen suhteen Chicagossa on sama tilanne kuin viime kaudella. Ykköspari pelaa hurjia minuuttimääriä, mutta leveyttä kaivataan. Ladd -kaupassa tullut Jay Harrison on pohjoisamerikkalaisen peruspakin prototyyppi, mutta vauhti ei ole enää tällä kaudella riittänyt farmista ylös. Seura hankki jo viime yönä heikkoa kautta pelaavan Christian Ehrhoffin Kingsistä, mutta Blackhawks saattaa sopivan paikan tullen vahvistaa vielä puolustustaan. Seuralla on muutama lupaava nuori puolustaja, joista joku saatetaan antaa vaihdossa kokeneempaan pelaajaan. Myös Ville Pokan nimi on noussut esiin siirtospekulaatioissa.

Colorado Avalanche

Avalanche on lännen viimeisessä villissä kortissa kiinni. Seuran toimitusjohtaja Joe Sakic pyrkii näin ollen vahvistamaan kokoonpanoaan, jotta pudotuspelihaaveet kestäisivät kirkkaina myös maaliskuun läpi.

Viimeistään kesällä edessä ovat tärkeät Nathan MacKinnonin ja Tyson Barrien jatkosopimukset. Molempien pysyminen Denverissä on kuitenkin erittäin todennäköistä. Seuran myyntiartikkelit ovatkin pitkälti varausvuoroja ja lupauksia. Toisaalta tähtihyökkääjä Matt Duchene on liikkunut huhuissa syksyistä asti, mutta 25-vuotiaan lähes 500 ottelun tehohyökkääjän siirtyminen olisi silti todellinen yllätyspommi.

Avalanche hankki jo hyökkäykseen syvyytä Shawn Matthiasin muodossa. Seuraavaksi joukkue kaipaa vahvistusta puolustukseen. Haussa on kiekkoilija kahteen kärkipariin, mutta voi olla, että tällaisten hinta nousee Sakicin silmissä liian korkeaksi.

Jason Demers saapui Dallasiin viime kaudella, mutta saattaa siirtyä jo nyt toisaalle.
Kuva © Getty Images

Dallas Stars

Dallas Stars on jälleen tutussa tilanteessa. Puolustajaa tarvitaan, mutta onko sopiva saatavilla? Jim Nill on tehnyt yleensä kesällä suurempia muutoksia joukkueeseen, niin voi käydä tälläkin kertaa. Stars tarvitsee puolustajan ensimmäiseen pariin ja heitä ei ole saatavilla juuri nyt.

Puolustaja kuten Vancouver Canucksin Dan Hamhuis voi siltä löytää tiensä Dallasiin, mutta tämän johdosta toiseen suuntaan olisi lähetettävä joku kolmikosta Patrik Nemeth, Jamie Oleksiak, Jyrki Jokipakka. Stars kerää myös koko ajan tietoa Alex Goligoskista ja Jason Demersistä. Molemmat ovat kesällä vapaita ja Stars ei välttämättä tiedä ennen pudotuspelejä, tarjotako kummallekaan jatkoa.

Stars tarvitsee myös yhden kärkikenttien hyökkääjän. Esimerkiksi Boston Bruinsin Loui Eriksson täyttäisi tarpeen, mutta Bruins ei välttämättä tee kauppoja Starsin kanssa lähiaikoina, kiitos Tyler Seguinin. Starsilla on siis selvät tarpeet, mutta joukkue ei välttämättä ota kuin sopimuksia, jotka loppuvat jo kesällä. Joukkue saattaa silloin muutenkin muuttua radikaalisti puolustuksen suhteen ja siksi Nill saattaa myös katsoa kauden loppuun kuinka pitkälle nykyinen joukkue pärjää.

Minnesota Wild

Wild on valmentajavaihdoksen myötä osoittanut todella pirteitä otteita, mikä näkyy myös sarjataulukossa – pudotuspeliviiva on enää neljän pisteen päässä. Tärkein muutos joukkueessa on siis jo tapahtunut.

Viimeistään maanantaina on kuitenkin odotettavissa myös pelaajamateriaalin vaihtumista. Mikael Granlundin kehitys näyttää polkevan paikallaan, ja hän saattaisikin kaivata maisemanvaihdosta piristyäkseen. Hyökkääjän potentiaalia pidetään yhä todella korkeana. Pääasiassa seura pyrkii olemaan kuitenkin enemmän ostajan kuin myyjän roolissa.

Wild kaipaa lisätehoja hyökkäykseen. Esimerkiksi Bruinsin Loui Eriksson toisi tällaisia varmasti. Toisaalta myöskään joukkueen puolustus ei ole kirkkainta kärkeä. Maanantain kilpavarustelu saattaa ratkaista Wildin kohdalla paljon, sillä divisioonassa edellä olevista ainakin Avalanche, Stars ja Blackhawks pyrkivät niin ikään kevättä koskeviin vahvistuksiin.

Nashville Predators

Predatorsin kausi ei ole mennyt aivan odotusten mukaisesti, vaikka se on tällä hetkellä menossa pudotuspeleihin. Toisaalta puolustuspeli on toiminut viime aikoina hyvin erityisesti vierasotteluissa, joista joukkue on ottanut voittoja vahvalla prosentilla.

Suurimpana ongelmana on ollut hyökkäyksen tehottomuus kärkinimien kuten James Nealin ja Filip Forsbergin jälkeen. Esimerkiksi Colin Wilson, Craig Smith ja Mike Fisher eivät ole auttaneet maalinteossa riittävästi verrattuna viime kauteen. Niinpä maalinteon laajuudeen vahvistaminen on todennäköisesti toimitusjohtaja David Poilen ykkösprioriteetti. Poile kauppasi jo tällä kaudella puolustaja Seth Jonesin Columbus Blue Jacketsiin vaihdossa ykkössentteri Ryan Johanseniin. Hän siis uskaltaa tehdä merkittäviä liikkeitä vahvistaakseen joukkuetta.

Yksi mahdollinen hyökkääjähankinta voisi olla Vancouver Canucksin Radim Vrbata, joka on ollut vahvasti lähtökuopissa. Hän pelasi Predatorsin kakkossentteri Mike Ribeiron kanssa erittäin tehokkaasti Phoenix Coyotesissa kaksi kautta sitten, joskaan ei kovin monessa pelissä. Vaikka Vrbatan kausi ei ole ollut vahva, hänellä olisi mahdollisuudet tehdä enemmän pisteitä Predatorsissa.

Joel Armian nykyinen sopimus Jetsin kanssa päättyy tähän kauteen.
Kuva © Getty Images

St. Louis Blues

Missourissa on odotettu menestyksen pitkäsoittoa koko vuosikymmenen ajan, mutta tulos pudotuspeleissä on jatkuvasti onneton. Tukalan palkkatilanteen vuoksi Blues joutunee turvautumaan tämänhetkisiin vahvuuksiin myös tulevana keväänä. Tällä hetkellä joukkuetta kurittaa liuta loukkaantumisia.

Nuottipaidoista erityisesti kapteeni David Backes on liikkunut siirtohuhuissa. Hänen sopimuksensa loppuu tähän kauteen, eikä jatkoa ole vielä solmittu. Jos seuran toimitusjohtaja Doug Armstrong onnistuu hankkimaan tilaa palkkakaton alle sopivilla myyntiliikkeillä, voi joukkueen tähtäimessä olla jopa isot nimet, kuten Hurricanesin Eric Staal ja Bruinsin Eriksson.

Winnipeg Jets

Jets-johdolla on siirtotakarajan kynnyksellä valinnan paikka: aloittaako tyhjennysmyynti ja uudelleenrakennus jo nyt vai jatkaako johdon luomaa projektia pelillisestä välivuodesta huolimatta. Joukkue naarasi jo hyvissä ajoin siirtomarkkinoiden kuumimman vonkaleensa, kun se solmi pitkän jatkosopimuksen jättikokoisen puolustaja Dustin Byfuglienin kanssa.

Kuumimman kauppatavaransa, kapteeni Andrew Laddin, joukkue lähetti jo Chicagoon. Tulokassopimustensa viimeisiä kausia pelaavat Mark Scheifele ja Jacob Trouba ovat kuitenkin vielä mahdollisia markkinoiden herkkupaloja. Suomalaisittain mielenkiintoa nostaa lopultakin NHL-läpimurtonsa tehneen Joel Armian tilanne: porilaisen sopimus Jetsin kanssa päättyy ensi kesänä.

Jets kaipaa vahvistusta hyökkäykseensä, etenkin nyt Laddin lähdettyä. Keskushyökkääjäosasto kalpenee vertailussa kilpakumppaneihin eikä laitahyökkääjäkaartin leveys ole viime kaudesta kohentunut. 

» Lähetä palautetta toimitukselle