Sibir Novosibirsk - Osakkeet laskussa Siperiassa

KHL / Artikkeli
Jonas Enlund palasi Sibiriin, jossa hän oli erinomainen vuosina 2010-15.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Venymisen mestarina tunnetun Sibirin pudotuspeliputki jäi neljän kauden mittaiseksi, kun se ei onnistunut voittamaan Avtomobilistia varsinaisella peliajalla runkosarjan viimeisessä ottelussa. Tuloksen myötä kiinalaisseura Kunlun vei itäisen konferenssin viimeisen paikan pudotuspeleihin.

Stepan Sannikov - Patrik Zackrisson (SWE) - Alexander Bergström (SWE)
Jonas Enlund (FIN) - Vjatšeslav Osnovin - Igor Levitski
Sergei Konkov - Ilja Šipov - Aleksei Sopin
Andrei Sigarjov - Aleksandr A. Šarov - Vladimir Pervušin

Adam Polasek (CZE) - Konstantin Aleksejev
Maksim Ignatovitš - Vladislav Naumov
Kirill Vorobjov - Fjodor Beljakov

Alexander Salak (CZE)
Aleksei Krasikov

Päävalmentaja: Pavel Zubov

Sibirin verivihollisen, Avangardin, riveihin siirtynyt päävalmentaja Andrei Skabelka teki fantastista työtä rajallisella pelaajamateriaalilla erityisesti kausina 2014-16. Ensimmäisellä kaudella Sibir oli itäisen konferenssin toinen, ja se haastoi Ak Barsin hyvin konferenssifinaaleissa. Seuraava kausi toi itäisen konferenssin kolmossijan. Kausi päättyi konferenssivälierässä.

Viime kausi sai ikävän takaiskun jo kauden ensimmäisellä kolmanneksella, kun seuran erinomainen ykkösmaalivahti Alexander Salak joutui loukkaantumisen myötä loppukaudeksi sivuun.

Aiemmin vain Valko-Venäjän pääsarjassa päävalmentajana toiminut Skabelkan edelliskausien apuvalmentaja Pavel Zubov, 44, sai seuran päävalmentajan paikan. Hänellä on suuret saappaat täytettävänään. Sibir on jättänyt harjoituspeleissä vaatimattoman kuvan iskukyvystään, mutta harjoituspeleistä ei kannata vetää suurempia johtopäätöksiä.

Zubov on nähnyt läheltä Skabelkan erinomaisen työn jälkeä. Skabelkan Sibirin pelillistä identiteettiä voisi kuvailla näin: erittäin sitoutunut, fyysinen, suoraviivainen, äärimmäisen taisteleva, vahva kaksinkamppailuissa, periksiantamaton ja todella kurinalainen. Miten Sibirin pelillinen identiteetti muuttuu Zubovin alaisuudessa?

Uudet tuulet puhaltavat Novosibirskissä, Venäjän kolmanneksi suurimmassa kaupungissa. Vakavasta loukkaantumisesta toipunut Salak nähdään seuran ykkösvahtina jo neljännellä kaudella. Hänen kolmen kauden torjuntaprosentit ovat olleet 93,8 - 94,5 välimaastossa.

Vakavan loukkaantumisen jälkeen paluu ei ole helppoa, joten saa nähdä, missä iskussa tšekki on. Kakkosmaalivahtina jatkaa lahjakas Aleksei Krasikov, 21, joka tuurasi Salakia hyvällä tasolla ennen kuin seura hankki korvaajaksi Danny Taylorin, joka ei jatka seurassa.

Puolustus on kokenut kahden runkopuolustajan menetyksen, heistä tosin Vitali Menšikov lähti jo syyskaudella Avangardiin. Puolustuksen kärkinelikkoon kuulunut Georgi Misharin taas poistui kesän aikana. Sibir ei ole hankkinut korvaajia lähteneiden tilalle.

Toiveissa on varmasti nuorten pakkien kehittyminen. Seuralla ei ole yhtään yli 30-vuotiasta pakkia, ja ainoastaan yksi puolustaja on yli 27-vuotias.

Ykköspakin viittaa kantaa toista kauttaan aloittava isokokoinen tehopakki Adam Polasek. Hän saalisti viime kaudella pisteet 6+22=28. Hanakasti ampuva tšekki on korvaamaton pelaaja joukkueelleen, ja hänen merkitys korostuu etenkin ylivoimalla. Kesken viime kauden palannut Konstantin Aleksejev, 29, on puolustuksen vanhin pelaaja. Viime kautta lukuun ottamatta Aleksejev on edustanut koko uransa Sibiriä. Hän on ollut vuosia joukkueensa kärkipakkeja.

20-vuotias lahjakkuus Vladislav Naumov on osoittanut jo erinomaisia kiekollisia taitoja, ja nyt häneltä odotetaan lopullista läpimurtoa. Jokereiden Oliver Lauridsenin kanssa harjoituspelissä tapellut Fjodor Beljakov oli koko sarjan ahkerimpia taklaajia ja blokkasi eniten kiekkoja (141). Hänelle kausi Sibirissä oli uran selkeästi paras.

Hyökkäys on kokenut huomattavasti kovemman kolauksen kuin puolustus. TsSKA hankki tähtisikermäänsä Sibirin kolme parasta pistemiestä: Sergei Šumakovin, Maksim Šalunovin ja huippulahjakkaan Konstantin Okulovin.

Runkohyökkääjistä Joonas Kemppainen poistui Salavatiin, hurjia tehoja KHL:ssä parhaimmillaan takonut Jegor Milovzorov siirtyi Avtomobilistiin, eikä myöskään Zach Boychukia nähdä joukkueessa tulevalla kaudella.

Kuusikko jätti hyökkäykseen valtavan aukon paikattavaksi. Fyysistä osaamista katosi Jevgeni Artjuhinin lähdön myötä.

Seitsemästä tehokkaimmasta hyökkääjästä jäljellä on vain Venäjää toissa kevään MM-kisoissa edustanut huippuluokan joukkuepelaaja Stepan Sannikov. Sannikov on luisteluvoimainen, vahva ja erinomaisesti kahteen suuntaan pelaava laitahyökkääjä. Hän on erinomainen alivoimalla. Sannikov oli yksi pala Sibirin huippuketjua yhdessä Šumakovin ja Šalunovin kanssa. He pelasivat pidempään yhdessä, joten kaksikon poistuminen jätti Sannikovin harteille entistä isomman kuorman.

Sannikovin kanssa harjoituspeleissä samassa ketjussa ovat esiintyneet uudet ruotsalaishankinnat Patrik Zackrisson ja Alexander Bergström. Toissa kaudella SHL:n pistepörssin kolmanneksi Skellefteåssa sijoittunut Zackrisson saapui HC Luganosta. Hän on ollut kahdella aiemmalla visiitillään KHL:ssä hyvä. Isokokoinen Bergström oli SHL:ssä pelanneen HK Karlskronan selvästi paras pistemies tehoilla 15+25=40, millä irtosi kuudes sija pistepörssistä. Molemmat pelaavat hyvin kahteen suuntaan.

Viime hetken hankintoihin kuului erittäin taitava sentteri Vjatšeslav Osnovin, 23, joka teki TsSKA:lle varsin pienessä roolissa 44 peliin tehot 8+7=15. Upeista harhautuksistaan tunnettu Osnovin on todellinen jokerikortti, jolta voi odottaa nousua toisen kärkisentterin tontille. Osnovin on Traktorin erinomaisen juniorimyllyn läpi käynyt pelaaja.

Alavireisesti pari kautta pelannut Jonas Enlund palasi seuraan, jossa hän takoi kovaa jälkeä kausina 2010-15. Enlundissa on potentiaalia olla joukkueensa paras hyökkääjä. Kaksinkertaisen Gagarin Cup -voittaja Dynamo Moskovan mestaruuskausilta tuttu Sergei Konkov, 35, on juuri Sibirin näköinen pelaaja asenteeltaan. Hurjaa jälkeä Sibirin MHL-seurassa kapteenina tehnyt Aleksandr Loktev ja hänen tutkaparinsa Pavel Tkatšenko hakevat pelipaikkaa joukkueesta.

Yhteenveto:

Sibirin osakkeet ovat auttamatta laskussa. Päävalmentaja on arvoitus, tosin hän ei ole jatkaville pelaajille uusi nimi. Puolustus on hieman heikentynyt. Hyökkäykseen on saatu varsin nimekkäitä hankintoja, mutta lähtökohtaisesti taso on pudonnut.

Toisaalta Sibirin hyökkäyksessä on paljon lahjakkaita nuoria, mutta onko kukaan heistä valmis nousemaan etulinjaan? Keskikaista on pedattu nuorille pelaajille, jos Enlund ei palaa sentterin rooliin. Missä kunnossa Salak on vakavan loukkaantumisen jäljiltä?

Sibir tuli tunnetuksi Skabelkan kolmen kauden aikana huippuluokan alivoimajoukkueena, vaikka viime kauden ali- ja ylivoimatilastoissa Sibir oli vain keskitasoa. Joukkueen kotipelit ovat todella usein loppuunmyytyjä Novosibirskin noin 7400 katsojaa vetävässä hornankattilassa. Sibir saa yleisöstä kuudennen pelaajan, tosin viime kauden kotituloksissa se ei näkynyt alkuunkaan.

Sibir on eri päävalmentajien alaisuudessa tottunut venymään urotekoihin ja kiusaamaan sarjan suurseuroja. Pelaajamateriaalilta heikentynyttä seuraa ei kannata tuomita ulos pudotuspelitaistosta, mutta on hyvin vaikea kuvitella, että Zubovin alaisuudessa Sibir pystyisi taistelemaan kotiedusta nykyisellä rosterilla. Nuorissa on paljon potentiaalia, mutta se ei yksin riitä.

Arvio: Taistelee tasaisessa keskikastissa viimeisistä paikoista pudotuspeleihin.

» Lähetä palautetta toimitukselle