SHL:n marraskuu: Frölunda vahva, Karalahdesta HV71:n uusi johtaja

SHL / Artikkeli
Frölunda päätti marraskuun SHL:n kärjessä.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org
Jatkoaika selvittää kuukausittain länsinaapurimme SHL:n kuulumiset. Marraskuussa etenkin Frölunda ja Skellefteå onnistuivat hyvin. Lisäksi tehdään katsaus marraskuussa tapahtuneisiin pelaajasiirtoihin.

Frölunda pelasi erittäin vahvasti marraskuussa merkkauttaen 18 pistettä ja häviten vain kaksi ottelua. Kuukausi alkoi mainiosti, kun se voitti Skellefteån vieraissa 3-1 Andreas Johnsonin tehdessä kaksi joukkueen maaleista. Frölunda on yksi SHL:n nuorimpia joukkueita, joka on tasaisen vahva kaikilla pelipaikoilla. Maalissa 27-vuotias Linus Fernström on ollut ykkösmaalivahti, mutta joukkue voi yhtä lailla luottaa myös Lars Johanssoniin. Puolustuksessa nuori Erik Gustafsson on osoittanut paljon potentiaalia ja HV71:stä hankittu taitava, hyvin liikkuva Elias Fälth on ollut ehdottomasti vahvistus. 

Hyökkäyksessä on muutama todella hyvä nuori, joista kuullaan vielä paljon lisää. Yksi sellainen pelaaja on 20-vuotias Andreas Johnson, joka on tehnyt SHL:ssä 11 maalia. Toronton varaus näyttää loistavalta seitsemännen kierroksen poiminnalta. Isokokoinen, hyvin kahteen suuntaan pelaava Max Görtz on ollut todella positiivinen yllätys. Hyvin laukova Görtz on jo tässä vaiheessa yhden pisteen päässä piste-ennätyksestään, joka on 15 pistettä kaudelta 2012-13. Kaikkiaan nopea ja hyvin kiekkoa liikuttava joukkue on ollut todella vakuuttava.

Skellefteå pysyy edelleen sarjan kärkisijoilla, vaikka marraskuun alku oli vaikea. Joukkue nimittäin hävisi kuukauden kolme ensimmäistä peliään Frölundalle, Växjölle ja Linköpingille. Mitä pidemmälle kuukausi eteni, alkoi Skellefteån peli olla sellaista niin kuin odotetaan. 18. päivä tullut tiukka 2-1-voitto Örebrosta oli erittäin tärkeä kurssin kääntämiseksi.

Oskar Sundqvist on ottanut roolia kauden edetessä. Mainiota kautta pelaava hyökkääjä teki muun muassa voittomaalin MODOa vastaan ja onnistui kahdesti maalinteossa 6-1-voitossa Färjestadista. Hallitseva mestari on materiaaliltaan todella laadukas. Vaikka viime kauden jälkeen moni loistava pelaaja lähti, nämä lähdöt on onnistuttu paikkaamaan kiitettävästi.

HV71 ja Linköping ovat pystyneet ylläpitämään hyvin asemansa kärjen joukossa. Växjö on pelannut varsin hyvin viime aikoina ja onnistunut voittamaan HV71:n ja Skellefteån yhden maalin erolla päättyneissä otteluissa. Växjö on laadukas joukkue etenkin hyökkäyksen osalta ja on tehnyt paljon maaleja. Tuomas Kiiskinen on tällä hetkellä Växjön tehokkain pelaaja 21 pisteellä, joilla hän on myös koko liigan pistepörssissä 10 parhaan joukossa.

Sarja on kuitenkin tasainen, sillä esimerkiksi sijoilla 6-10 olevat joukkueet ovat vain viiden pisteen sisällä. Viimeisinä olevat Modo ja Leksand ovat hieman pudonneet mitä tulee taisteluun paikasta kuuden parhaan joukossa. Mahdollisuudet pudotuspelipaikkaan eli 10 parhaan joukkoon ovat kuitenkin edelleen olemassa, mutta se vaatii todella hyvää loppukautta.

Ville Varakkaan edustama Växjö otti tärkeitä voittoja marraskuussa.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

Paljon mielenkiintoisia siirtoja - Rajala Färjestadiin, Karalahti HV71:n riveihin

Marraskuun aikana tapahtui paljon huomioarvoisia pelaajasiirtoja. Suomalaisittain erityisen mielenkiintoisia olivat luonnollisesti Toni Rajalan paluu SHL:ään ja kokeneen Jere Karalahden siirto HV71:n paitaan. Rajala ehti pelata KHL:n Jugrassa 21 ottelua pisteillä 3+10. Rajala oli viime kaudella loistava HV71:ssä, joten hyvin liikkuvalle taitopelaajalle on odotuksia Karlstadissa. Karalahti teki ensimmäisessä SHL-ottelussaan kolme pistettä, jossa HV71 voitti Frölundan 3-1. Kaikkiaan vankka puolustaja on pelannut tässä vaiheessa kaksi ottelua.

Rajalan hankinnan lisäksi Färjestadista myös lähti kaksi hyökkääjää. Useista MM-kisoista Tšekin paidasta tuttu Jakub Klepis palasi kotimaansa pääsarjaan Trinecin riveihin. Luciano Aquino sai lähtöpassit tehtyään viimeisissä kymmenessä ottelussaan vain kaksi pistettä. Luulajassa epäonnistunut Ässistäkin tuttu kanadalaissentteri Stephen Dixon siirtyi puolestaan Tapparaan.

Yksi paljon keskustelua herättänyt siirto oli Modon hankinta Donald Brashear. 42-vuotias NHL:ssä mainetta kovanyrkkisenä tappelijana tehnyt Brashear ei pelannut viime kaudella otteluakaan ja pelasi sitä ennen kolmen kauden ajan pohjoisamerikkalaisessa alasarjassa North American Hockey Leaguessa. Modon apulaistoimitusjohtaja Peter Forsbergin kontaktit tekivät siirrosta mahdollisen.

Muita huomioarvoisia siirtoja olivat joulukuun alussa Brynäsiin saapunut Jesse Niinimäki ja Linköpingin hankkima varmaotteinen slovakkipakki Dominik Granak. Molemmat tulevat KHL:stä. Lisäksi kanadalainen puolustaja Mark Matheson lähti Linköpingistä, kun seuralla ei ollut enää tarjota hänelle peliaikaa.

SHL:stä on lähtenyt myös kaksi suomalaista muihin sarjoihin, sillä puolustaja Marko Kauppinen siirtyi marraskuun alkupuolella Modosta JYPiin ja Veli-Matti Savinainen siirtyi Leksandista KHL:n Torpedo Nižni Novgorodiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle