SHL-katsaus: Onko Frölunda myös Ruotsin paras?

SHL / Artikkeli
Frölunda juhli CHL-mestaruutta helmikuussa, mutta miten käy Ruotsin liigassa?
Kuva © Emil Hansson www.hansson.kuvat.fi
Jatkoaika on seurannut SHL:ää läpi kauden, joten myös finaaleihin luodaan luonnollisesti katsaus. CHL-mestari Frölundan ja kuudetta kertaa peräkkäin finaaleissa pelaavan Skellefteån sarjasta voi odottaa huippulaadukasta!

Jatkoajan pientä, mutta pontevaa SHL-toimitusta tällä kaudella luotsannut Vilja Päätalo saa kevään viimeisessä katsauksessa kaverikseen VeikkausTV:n Teppo Laaksosen. VeikkausTV ja Fanseat näyttävät SHL:n finaaliottelut, ja selostajina vuorottelevat Laaksonen ja Mikko Mannonen. Muutamassa ottelussa kommentaattoriksi saapuu somessa tällä kaudella ihastuttanut Ari Vallin.

Kauden viimeinen SHL-katsaus on täällä! Käydäänpä alkuun hieman läpi finalisteja. Miksi Frölunda on näin pitkällä? Mitkä ovat joukkueen vahvuudet loppuotteluissa?

Vilja Päätalo: Frölunda hurmasi peliesityksillään erityisesti alkukaudessa. Runkosarjan loppua kohden meno vähän hidastui, mutta joukkue taisi vain vetää hieman happea ennen tosikoitoksia. Nuorehko valmentaja Roger Rönnberg on tehnyt hyvää työtä, ja nappasihan joukkue CHL-mestaruudenkin helmikuussa. Euroopan parhaan joukkueen titteli ei varmasti kuitenkaan riitä joukkueelle.

Djurgården oli puolivälierissä pelkkä suupala göteborgilaisille. Luulaja taisteli hyvin välieräsarjan alussa, mutta kuudennen ja ratkaisevan ottelun 8-2-voitto vieraista ei jättänyt selittelyille sijaa.

Yksilöistä on mainittava ainakin kapteeni Joel Lundqvist. Rangers-veräjänvartija Henken kaksoisveli on Frölundan pelin sielu - ja on fanien onneksi pelikunnossa, vaikka joutui jättämään otteluita väliin runkosarjan lopussa ja pudotuspelien alussa.

Artturi Lehkonen on muuten pudotuspelien pistepörssin kakkosena ennen finaaleita, joten siinäpä mielenkiintoista seurattavaa suomalaisnäkökulmasta!

Teppo Laaksonen: Vahvuutena ainakin kova voitonnälkä! Joukkue on voittanut mestaruuden viimeksi 2005 ja ollut finaaleissa 2006 jolloin hävisi, joten nyt jos koskaan olisi aika. Frölundan kiekonhallintaan ja vahvaan luisteluun perustuva pelityyli on sen ominaispiirre ja tavaramerkki ja se pelaa parhaimmillaan erittäin näyttävästi.

Huippuyksilöistä mainittakoon tietysti Ryan Lasch, joka on saanut hyvää tulitukea Lehkoselta. Ykkösveskari Lars Johansson loukkaantui kolmannessa välierässä mutta kakkosmies Johan Gustafsson torjui Frölundan komeasti jatkoon. Nyt molemmat veskarit ovat taas kunnossa, joten käsillä on positiivinen ongelma. Erittäin laadukas materiaali neljään kentälliseen ja pakkipariin.

Vastaan asettuu SHL:ää viime vuosina hallinnut Skellefteå, joka on jälleen finaaleissa. Mikä tekee Skellefteåsta niin vahvan - tälläkin kaudella?

Päätalo: Se kuuluisa voittamisen kulttuuri on ainakin vahvaa Pohjois-Ruotsissa. Skellefteåssa yksinkertaisesti tehdään asioita oikein, ja rahaakin tietysti riittää. Tosin viime kauden mestari Växjö laittoi Skellefteån yllättävän tiukille välierissä. 

Finaalisarjasta tulee tasainen, joten kotiedusta voi olla yllättävän paljon iloa Skellefteålle. Pohjoisen mahtijoukkueelta löytyy lisäksi järjetön määrä leveyttä kokoonpanostaan - jopa vielä enemmän kuin Frölundalta.

Vahvuudet molemmilla finalisteilla ovat samat: neljän tasaisen ketjun erittäin aktiivinen peli. Luvassa lie siis vauhdikas finaalisarja, jossa saatetaan nähdä maalejakin yllättävän paljon.

Laaksonen: Totta kai rutiini: joukkue on huikeasti kuudetta kertaa peräkkäin finaaleissa. Kasassa on edelliseltä viideltä kaudelta kaksi mestaruutta ja kolme hopeaa. Växjö-sarjassa Skellefteå joutui todella ahtaalle mutta pystyi kuitenkin puristamaan lopulta jatkoon seitsemännen välierän jatkoaikavoitolla, joten joukkueen henkinen lataus on myös erinomainen.

Nyt vastassa on uusi tuttavuus Frölunda, joka pelaa samantyylistä "näyttävää" kiekkoa.

Viime kaudella se hävisi finaalit Växjölle mutta nyt vastassa on uusi tuttavuus Frölunda, joka pelaa samantyylistä "näyttävää" kiekkoa. Markus Svensson on ollut vahva playoffeissa ja Skellefteålta löytyy pelaajistosta valtavasti laajuutta Frölundan tavoin. Mattias Ritolan 11 pistettä 11 peliin täytyy toki nostaa esiin, mutta materiaali on kauttaaltaan laadukas, myös pakkipuolella.

Lyhyestä virsi kaunis: Kumpi joukkue voittaa mestaruuden?

Päätalo: Tasaista siitä tulee, mutta uskon, että nyt on Frölundan vuoro juhlia mestaruutta. Skellefteå osoittautui jo viime vuoden finaaleissa kuolevaiseksi dominoinnistaan huolimatta, ja göteborgilaisten voitonnälkä on hirveä. 

Lehkonen, kotona, kuutospelissä. Siihen tämä ratkeaa, ennustan.

Laaksonen: Samantyyliset taitavat joukkueet, jotka tykkäävät pitää kiekkoa. Erittäin vaikea ennustaa, ja luulen, että finaalisarjasta tulee erittäin tasainen. Kumpikaan ei ole hävinnyt toistaiseksi playoffeissa yhtään kotipeliä, joten silloin kotietua pitävä Skellefteå ehkä vie seitsemännessä finaalissa jatkoajalla...

Mitä sinulle jäi parhaiten mieleen tästä SHL-kaudesta?

Päätalo: Tuomas Kiiskisen välierätasoitus viime sekunnilla. MODOn tippuminen Leksandin huikean taistelun seurauksena. Alkukauden törkytaklauskeskustelu, joka onneksi jäi taka-alalle.

Hieno kausi kaiken kaikkiaan, ja edessä on vielä finaalisarja, jossa on kaikki annokset klassikkoon. Ei valittamista!

Laaksonen: Hyvätasoisia vauhdikkaita otteluita kautta linjan ja huikeat pudotuspelit, etenkin välieräsarjat. SHL-kiekossa tempo on aavistuksen kovempi kuin Liigassa ja otteluissa ei "peruutella" samalla tavalla.

Lisäksi onnistunut joukkuemäärän nosto 14 jengiin - nousijoista Malmö ja Rögle säilyttivät sarjapaikkansa suoraan sekä Karlskrona karsintojen kautta, ja kaikki ovat mielestäni tuoneet oman mielenkiintoisen lisämausteensa sarjaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle