Sharks vuoristoradassa, mutta matkalla maineeseen.

NHL / Artikkeli
San Jose Sharks on viime aikoina pelannut varsin epätasaisesti. Kymmenen ottelun tappiottoman putken jälkeen on viisi peliä perätysten mennyt ilman voittoja. Viime yönä putki katkesi Philadelphiaa vastaan.

Sharks hakee hienosäätöä

Se missä Sharks on hyvä, siinä Sharks on todella hyvä. Se missä Sharks on huono, siinä se myös osaa olla huono. Tässä lyhyesti ja hieman kärjistettynä koko kauden kuva. Hyviksi asioiksi mainitaan alkuun vaikkapa loistava maalivahtipeli, tasapainoinen puolustus sekä tasaisesti pelaava ja hyvin roolitettu hyökkäys. Sharks on vaikea voittaa kun se on johdolla, lisäksi alivoimalla Sharks on liigan parhaimmistoa ja kenelläkään vastustajan pakilla ei ole hauskaa kun Sharks-pelaajat karvaavat. Näillä aseilla Sharks on kaatanut kauden aikana lukuisia mestareita ja tämän kauden ehdokkaita. Heikoiksi asioiksi on pakko lisätä hieman tökkivä ylivoimapeli, selkeän kakkossentterin puute, rightin pakki, tyhmät jäähyt ja silloin tällöin esiintyvä lievä kurittomuus. Ylivoimapeli ja rightin pakki saattaa olla helposti ratkaistavissa. Kun Mike Rathje palasi jäille lähetettiin Jeff Jillson farmiin. Jillson oli ylivoimalla tärkeä pelaaja ja tekikin kaikki pisteensä juuri ylivoimalla. Toisaalta kenet rivistöstä voi pudottaa pois? Eipä juuri ketään. Yksi vaihtoehto on peluuttaa monen joukkueen tapaan ylivoimalla rightin pelaajaa viivalla. Selänne tai Nolan olisi ensi arvaus mutta molemmat pelaajat ovat ylivoimalla tappavan tehokkaita maalin lähistöllä joten kumpaakaan ei haluta uhrata viivalle. Varsinkin playoffsessa hyvin toimiva ylivoima on menestyksen edellytys. Tyhmiin jäähyihin on vaikeampaa löytää ratkaisua. Tämän asian korjaamiseen ei toimittajilla ole mahdollisuuksia. Tämä asia tulee korjata sisältäpäin. Viime aikoina tässä asiassa ollaan menty aimo askelin eteenpäin mutta vieläkin boksissa törmää liian usein Sharkspelaajaan.

Tapaus Marleau

Patrick Marleau on potentiaalinen pelaaja. Sen tietävät kaikki. Syystä tietämättömästä Marleau on tälläkin kaudella ollut vaisu vaikka aloittikin kauden Selänteen ja Gravesin keskellä. Myöhemmin peliaikaa on löytynyt Owen Nolanin rinnalta. Tästä huolimatta Marleau on selkeä alisuorittaja. Täytyy kuitenkin muistaa että Patty on vasta 22 vuotias. Harva 22 vuotias kuitenkaan liigassa on tähtipelaaja. Marleau on pelannut kuitenkin liigassa jo neljä täyttä kautta ja tästä huolimatta suoritukset ovat kausi toisensa jälkeen heikommat. GM Dean Lombardi ei haluaisi kaupata Marleauta pois vaikka kyselyitä onkin tullut. Miehessä on potentiaalia vaikka mihin kunhan se saadaan kaivettua esiin. Viime aikoina Marleau onkin pelaillut jopa neloskentässä ja kakkosketjun sentterinä on pelannyt välillä nimet Korolyuk, Harvey tai Ricci. Koska Sharkseilla on kaksi tähtilaituria, Selänne ja Nolan niin toinen joutuu pakostakin olemaan ilman kelpo sentteriä ja tämä syö joukkueen vaarallisuutta. On sekin kummajaisuus nähty että Nolan itse pelaa sentterinä. Mitä Marleaun kohdalla kertoo kristallipallo...? Se jää nähtäväksi.

Palapeli mestaruuteen

Tällä hetkellä Sharks on yksi vakavimmin otettava mestariehdokas. Lännessä Dallas ja St.Louis ovat rämpineet yllättävän pahasti eikä Coloradossakaan ole turhan usein juhlittu. Sen sijaan Sharks on päässyt salakavalasti isojen poikien takaa iskemään hampaansa kiinni voittoihin. Joukkue on hyvin yhteenhitsautunut ryhmä nuoria ja nälkäisiä sekä muutama kokenut veteraanipelaajia. Jollei menestystä tule nyt niin joukkueen ikärakenne ja laaja materiaali takaa sen että Sharks ei tule tippumaan huipulta vuosiin. Totta on että nykyjoukkueen monet pelaajat ovat kaupan kautta hankittuja mutta hyviä kauppojakaan ei voi tehdä ellei ole tarjota vaihdossa lupaavia nuoria tai muuten päteviä pelaajia. Tie voittoihin ei ole koskaan helppo mutta Sharks on oppinut kivisen tien tiukkojen otteluiden voittamiseen.

Hot or Not?

Sharks on ollut pitkin kautta erittäin terve joukkue. Vain harvoin on kukaan pelaajista ollut poissa. Tämä taas on joukkueelle vain plussaa. Mutta ketkä ovat olleet joukkueessa kuumia ja ketkä eivät? Siitä seuraavassa.

HOT: Marco Stürm - Pelipaikka ykköskentän vasemmalla laidalla ei ole arvalla saatu. Saksan poika karvaa kovalla intensiteetillä ja kaivaa kiekkoja kulmissa. Myös alivoimalla Stürm on vaarallinen pelaaja.

HOT: Evgeni Nabokov - Tälläkin kaudella erittäin vahvoja näyttöjä. Torjuu illasta toiseen ja antaa joukkueelleen mahdollisuuden voittaa jokainen ottelu.

HOT: Scott Thornton - Jää usein ketjukavereiden Riccin ja Sundströmin varjoon, usein syystäkin koska taitoa ei ole yhtä paljon mutta asennepelaajana täydellinen. Tärkeiden maalien tekijän erikoismies.

NOT: Teemu Selänne - Vaikka peliaika onkin pudonnut yli viisi minuuttia Anaheimin ajoista niin sopeutuminen uuteen rooliin ja pelitapaan on viime aikoina ollut jo mainiota. Silti suurin huolenaihe on edelleen puolustuspeli. Selänteen +/- osoittaa joukkueen selkeästi huonointa saldoa. -8 joukkueessa jossa vain kuusi pelaajaa on pakkasella on huono. Toisaalta... tuskin Selännettä kukaan hankkii puolustustehtäviin.

NOT: Alex Korolyuk - Useinmiten viltissä tai katsomossa. Mies kannattaisi kaupata nyt kun hänestä saattaa saada jotakin vaihdossa. Farmissa olisi monia yhtä päteviä tai pätevämpiäkin miehiä ottamaan hänen paikkansa. Matt Bradley on viime aikoina hänen pelipaikkansa ottanutkin

NOT: Patrick Marleau - Lue yllä. 12 pistettä 35 ottelussa on hänen tasoiselleen pelaajalle käsittämättömän heikko luku.

Ketjut remonttiin

Viimeisimmässä ottelussa Philadelphiaa vastaan nähtiin jäällä uudistetut kentälliset. Suurin ero oli Nolanin ja Selänteen vaihto keskenään Damphoussen rinnalle. Viiden ottelun voitoton putki katkesi joten hyökkäysviisikoiden muokkaus oli tältä osin erittäin onnistunut. Viime pelissä nähtiin jäällä seuraavanlaiset hyökkäysviisikot:

Graves - Damphousse - Nolan

Matteau - Stürm - Selänne

Thornton - Ricci - Sundström

Bradley - Marleau - Harvey

» Lähetä palautetta toimitukselle