Sharks kotiedun turvin Oilersin kaatoon

NHL / Artikkeli
San Jose Sharksin seuraavaksi vastustajaksi selviytyi Edmonton Oilers, joka kukisti ensimmäisellä kierroksella runkosarjan voittaneen Detroit Red Wingsin.

Läntisen konferenssin yllätyksellisen pudotuspeliruljanssin myötä Sharks onnistui nappaamaan itselleen kotiedun seuraavan kahden kierroksen ajaksi. Nashvillen voitoin 4-1 kaatanut joukkue kohtaa seuraavalla kierroksella lännen kahdeksanneksi sijoittuneen joukkueen, Edmontonin.

Ensimmäinen ottelusarja meni kutakuinkin odotetunkaltaisesti. Sharks vei ja Nashville vikisi, kärsien erityisesti heikosta kurinalaisuudesta ja useista jäähyistä jotka Sharks usein jopa onnistui hyödyntämään. Nashvillen keskittyessä Joe Thorntonin tehojen nollaamiseen jäi kentälle paljon tilaa kakkosketjun Patrick Marleaulle jonka seitsemän tehtyä maalia kuvaavat erinomaisen pudotuspelipelaajan loistavaa nykykuntoa ja hyvin toimivaa ketjukokonaisuutta.

Sharks on tällä hetkellä erittäin itsevarma joukkue. Sen avainpelaajat suorittavat korkealla tasolla ja ratkaisijoita löytyy yllättävistäkin paikoista. Esimerkiksi nelosketjun keskushyökkääjä Mark Smith löysi Nashvillea vastaan sisäisen maalintekijänsä, ja tekikin kolme tärkeää osumaa. Epäilijät saattaisivat puhua Joe Thorntonin huonoista otteista pelkän pistepörssin vilkaisun perusteella, mutta ”Jumbo-Joe” on ollut loistava kentän molemmissa päissä. Nashville piti miehen tarkasti, mutta hän kykeni kuitenkin viidessä ottelussa neljään pisteeseen. Thornton syötti sarjan ratkaisseen maalin millintarkalla ujutuksella suoraan Marleaun lapaan.

Onko koolla väliä?

Sharks on näistä kahdesta joukkueesta selvästi suurikokoisempi, etenkin hyökkääjien osalta. Isokokoinen keskushyökkääjäkaksikko dominoi Nashvillen pienempikokoisia puolustajia, mutta Edmontonilla on huomattavasti kookkaampia miehiä takalinjoilla. Nähtäväksi jää, kuinka aiempina kausina San Josen yleisön edessä hermoillut Chris Pronger selviää tästä ottelusarjasta. Edmontonin pelaajista Ryan Smyth yhdessä Prongerin kanssa voivatkin olla ongelmallisia Sharksin puolustukselle ja erityisesti alivoimapelille. Ron Wilson onnistui ensimmäisessä sarjassa muokkaamaan tappio-ottelun jälkeen alivoiman uuteen uskoon, toivottavasti tällä kertaa siihen ei ole tarvetta.

Sharksin puolustuksesta on huomattava Christian Ehrhoffin (0+5) sekä Tom Preissingin (0+6) erinomaiset otteet kiekollisessa pelissä. Molemmat saivat vastuuta Thorntonin ja Marleaun ketjujen kanssa ja heillä onkin varsin mukavat pisteet näyttää otteistaan. Joukkueen nuoret puolustajat olivat kuitenkin ajoittain hieman helisemässä Nashvillen kiekollisten sankareiden kanssa, eikä Edmonton ole yhtään sen helpompi vastus tällä saralla. Kyle McLaren ja Scott Hannan urakoivat jälleen varmasti kovat minuutit.

Kakkosketjun Steve Bernier oli odotetun vahva Nashvillea vastaan ja onnistuikin tekemään hienon maalin viidennessä ottelussa kun ensimmäistä erää oli jäljellä 0,4 sekuntia. Syöttäjänä toimi tietysti Milan Michalek, ja maali tehtiin röyhkeällä rynnistyksellä maalin edustalle. Edmontonia vastaan Bernier ja Michalek ovat jälleen suurikokoisina mutta taitavina hyökkääjinä avainroolissa.

Ottelusarjan ainoa pelaaja jolla on Stanley Cup-sormus, on Sharksin Ville Nieminen. Joissain yhteyksissä uudeksi Esa Tikkaseksi tituleerattu tamperelainen pelaakin tärkeässä roolissa, kun Sharks pyrkii horjuttamaan vastustajan tähtien itseluottamusta. Jos ja kun Edmonton peluuttaa Prongeria Thorntonia vastaan, saatetaan Nieminen nähdä ykkösketjun laiturina hääräämässä ja vääntämässä Prongerin kanssa aina kun tilanne sen sallii. Vaikka ruotsalainen Nils Ekmankin pystyy fyysiseen peliin, ei hän ole mikään varsinainen agitaattori.

Maalinsuulla Vesa Toskala oli yhdellä sanalla kuvaten erinomainen. Kun nuori puolustus ajoittain hänen edessään haparoi, näytti hän kerta toisensa jälkeen olevansa jälleen yksi jalokivi Warren Strelown maalivahtikoulusta. Toskala pelaa joukkueensa lailla kovalla itseluottamuksella eikä häntä järkytetä helposti. Nashvillea vastaan Sharks nousi tappioasemasta niin otteluissa kuin voitoissakin ja taisteli niukoissa johtoasemissa tarkasti. Toskalan erinomaiset otteet maalinsuulla olivat yksi suurimmista syistä sarjan selvään voittoon.

Oilersilla on maalinsuulla Dwayne Roloson, joka Minnesotassa tottui Edmontonin käyttämään ohjauspeliin. Suomessakin vieraillut maalivahti on usein kehuttu veteraanipelaaja ja onkin eri luokan torjuja kuin Nashvillen maalinsuulla nähty Chris Mason. Maalivahtiosastolla joukkueiden puntit ovatkin ennakkoon ajateltuna varsin tasan. Molemmat, niin Roloson kuin Toskala pelaavat erinomaisesti.

Oilers lähtee varmasti Sharksia vastaan samalla aseella millä se taisteli Red Wingsinkin nurin. Sumppupelillä pyritään väsyttämään vastustaja ja käyttämään omat tilaisuudet hyväksi. Lopulta kuitenkin Edmontonilla kävi ottelusarjassaan hyvä onni, sillä Detroitilla oli omat paikkansa ottelusarjan voittamiseen mutta autokaupungin pojat onnistuivat tunaroimaan voittonsa useaan otteeseen. Sharksin suorittajat ovat tällä hetkellä liekeissä. Thornton sitoo itseensä useimmiten kaksi vastustajan pelaajaa, mutta hän saa silti kiekon toimitettua omille. Marleau tykittää maaleja liukuhihnalta, ja joukkue pelaa muutenkin yhteen erinomaisesti.

Konferenssin välierissä Sharksia vastaan asettuu laajalla materiaalilla jyräävä joukkue joka nojaa paljolti ohjauspeliin ja vastustajan pakottamiseen heikkolaatuisille laukaisupaikoille. San Josen pelaajien kurinalaisuus ja henkilökohtainen taito pannaankin uuteen puntariin. Kotiedun turvin Wilsonilla on kuitenkin erinomainen mahdollisuus viedä joukkueensa jälleen konferenssin finaaleihin. Edmonton on varsinkin kotonaan hankalasti voitettavissa, ja saattaa venyttää ottelusarjan seitsemänteen otteluun asti.

» Lähetä palautetta toimitukselle